Čokoládové dortíčky s oříškem v cukru
Recept stejně jedinečný jako jeho autor. Neodolatelným cukrovím podle receptu Josefa Maršálka zabodujete.
Ingredience
Těsto:
- 180g Jihočeské máslo
- 75g cukr moučka
- 200g hladká mouka
- 50g lískooříškové mouky
- 35g kakao
- 1 žloutek M
- 1g sůl
- 1 g skořice
Na čokoládový krém:
- 200 g kvalitní hořká čokoláda
- 150 g Jihočeská smetana ke šlehání
- 80 g Jihočeské máslo
Oříšky v cukru se skořicí:
- 60 g cukr krupice
- 50 g voda
- 75 g pražené lískové oříšky
- 1 g sůl
- 2g skořice
Na polevu:
- 150g hořká čokoláda
- 20g kakaového másla
Návod na přípravu
Do mísy navážíme všechny sypké ingredience a na kousky nakrájené studené máslo a vypracujeme drobenku. Nakonec přidáme žloutek a rychle a krátce zamícháme do těsta. Necháme ho v lednici asi 15 až 20 min. přikryté odpočinout a poté vyválíme na plat o síle 3 až 4 mm a vykrajujeme tvary, ty odkládáme na plech s papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 15 až 20 min., hlídáme spodky, abychom tvary nepřipálili. Necháme v pokojové teplotě vychladnout.
Na náplň přivedeme k varu smetanu, nalejeme ji na čokoládu, necháme krátce povolit a rozmícháme dohladka. Nakonec vmícháme změklé máslo a dobře ponorným mixérem vymixujeme dohladka. Přikryjeme na hladině kuchyňskou fólií a necháme ji v pokojové teplotě "uzrát” Krémem naplníme sáček na zdobení.
Do hrnce navážíme cukr, vodu a sůl a přivedeme k varu. Vaříme na 118°C, poté přidáme oříšky a skořici a mícháme, dokud cukrový sirup oříšky neobalí. Sejmeme z plotýnky a pokračujeme v míchání, dokud hmota nevykrystalizuje a oříšky nejsou obalené v cukru. Vysypeme je na plech s papírem na pečení a necháme zcela vychladnout.
Upečená a vychladlá kolečka po dvou slepujeme připravenou náplní, necháme krátce v lednici zatuhnout a namáčíme v rozehřáté čokoládě smíchané s kakaovým máslem. Ozdobíme, necháme zatuhnout a skladujeme v chladnu.
Podobné recepty
Koláč z filo těsta s krémem ze sladké pomazánky Lipánek a omáčkou z jahod
Ingredience 200 g filo těsta 30 g Jihočeského másla 300 g čerstvé Jihočeské smetany 1 lžíce vanilkové pasty 2 balení sladké pomazánky Lipánek 1 lžička citronové šťávy 150 g mražených jahod 50 g čerstvých jahod + na ozdobení pár lístků čerstvé bazalky + na ozdobení 1 lžička solamylu 1 lžička citronové kůry 20 g moučkového cukru 3 lžíce vody
Tvarohové řezy s kakaovým Lipánkem, ovesnými vločkami, čokoládou a ovocem
Ingredience 200 g tvarohového Lipánka 150 g hladké mouky 80 g ovesných vloček 30 g hořké čokolády 80 g třtinového cukru 80 g bílého cukru 1 lžička skořice 0,5 lžičky kypřicího prášku 3 lžíce Jihočeského mléka 1 lžička Jihočeského másla na vymazání formy 1 bílek 3 lžíce mražených malin hrst čerstvých malin a ostružin na ozdobu
Makovec s vanilkovým Lipánkem
Ingredience (12 porcí) 250 g hladké mouky 100 g máku 150 g cukru 1 kypřicí prášek 1 vejce 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 250 g mléka 1 lžíce marmelády/povidel Poleva 3 Lipánky tradiční vanilkové šťáva z ½ citronu
Skořicové rolky z kynutého těsta se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (6 ks) 400 g hladké mouky 250 ml čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 45 g Jihočeského másla 2 lžíce cukru 0,5 kostky droždí sůl Náplň: 100 g cukru 1 lžíce skořice 1 balení sladké pomazánky Lipánek + 1 balení sladké pomazánky Lipánek na potření (dle chuti)
Opečené bramborové šišky s mákem a s krémem z vanilkového Lipánka
Ingredience (2 porce) 400 g brambor 0,5 lžičky soli 1 vejce 220 g hrubé mouky 1 lžíce cukru 0,5 lžíce máku 50 g Jihočeského másla 2 balení tradičního Lipánka 100 g mražených borůvek nebo lesní směsi 0,5 lžíce citronové šťávy 1,5 lžíce moučkového cukru kůra z půlky citronu
Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature
Ingredience 1,5 hrnku hladké mouky 3/4 lžičky kypřicího prášku 0,5 lžičky jedlé sody špetka soli 120 g povoleného Jihočeského másla + na vymazání formy 1 hrnek cukru 2 vejce 1/3 hrnku bílého Jihočeského jogurtu Nature 1/3 hrnku čerstvého Jihočeského mléka 10 jahod + na ozdobu 100 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 20 g moučkového cukru
Citronové řezy s tradičním Lipánkem a drobenkou
Ingredience 100 g cukru 200 g hladké mouky + na vysypání formy 90 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 1 vejce kůra z jednoho citronu 0,5 lžičky jedlé sody 1 lžička prášku do pečiva 1 lžíce citronové šťávy 90 ml oleje špetka soli Jihočeské máslo na vymazání formy 2 citrony na ozdobu Náplň: 2 vejce 300 g tradičního Lipánka 3 lžíce citronové šťávy 30 g cukru Drobenka: 60 g Jihočeského másla 50 g cukru 60 g hladké mouky
Italské bochánky plněné tvarohovým Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 80 ml čerstvého Jihočeského mléka 320 g hladké mouky 42 g cukru 5 g soli 3 vejce 7 g instantního droždí 90 g Jihočeského másla kůra z půlky citronu Krém: 100 ml čerstvé Jihočeské smetany 100 g tvarohového Lipánka 10 g moučkového cukru
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...