Čokoládové dortíčky s oříškem v cukru
Recept stejně jedinečný jako jeho autor. Neodolatelným cukrovím podle receptu Josefa Maršálka zabodujete.
Ingredience
Těsto:
- 180g Jihočeské máslo
- 75g cukr moučka
- 200g hladká mouka
- 50g lískooříškové mouky
- 35g kakao
- 1 žloutek M
- 1g sůl
- 1 g skořice
Na čokoládový krém:
- 200 g kvalitní hořká čokoláda
- 150 g Jihočeská smetana ke šlehání
- 80 g Jihočeské máslo
Oříšky v cukru se skořicí:
- 60 g cukr krupice
- 50 g voda
- 75 g pražené lískové oříšky
- 1 g sůl
- 2g skořice
Na polevu:
- 150g hořká čokoláda
- 20g kakaového másla
Návod na přípravu
Do mísy navážíme všechny sypké ingredience a na kousky nakrájené studené máslo a vypracujeme drobenku. Nakonec přidáme žloutek a rychle a krátce zamícháme do těsta. Necháme ho v lednici asi 15 až 20 min. přikryté odpočinout a poté vyválíme na plat o síle 3 až 4 mm a vykrajujeme tvary, ty odkládáme na plech s papírem na pečení. Pečeme ve vyhřáté troubě na 160 °C asi 15 až 20 min., hlídáme spodky, abychom tvary nepřipálili. Necháme v pokojové teplotě vychladnout.
Na náplň přivedeme k varu smetanu, nalejeme ji na čokoládu, necháme krátce povolit a rozmícháme dohladka. Nakonec vmícháme změklé máslo a dobře ponorným mixérem vymixujeme dohladka. Přikryjeme na hladině kuchyňskou fólií a necháme ji v pokojové teplotě "uzrát” Krémem naplníme sáček na zdobení.
Do hrnce navážíme cukr, vodu a sůl a přivedeme k varu. Vaříme na 118°C, poté přidáme oříšky a skořici a mícháme, dokud cukrový sirup oříšky neobalí. Sejmeme z plotýnky a pokračujeme v míchání, dokud hmota nevykrystalizuje a oříšky nejsou obalené v cukru. Vysypeme je na plech s papírem na pečení a necháme zcela vychladnout.
Upečená a vychladlá kolečka po dvou slepujeme připravenou náplní, necháme krátce v lednici zatuhnout a namáčíme v rozehřáté čokoládě smíchané s kakaovým máslem. Ozdobíme, necháme zatuhnout a skladujeme v chladnu.
Podobné recepty

Koláč s Tvarohovým Lipánkem, mandlemi a hruškami
Mandle a hrušky jsou lákavou kombinací. Přidejte k nim ale Lipánka a vznikne vám neodolatelný dezert.

Mřížkový koláč z křehkého těsta s tradičním Lipánkem a fíky
Nádherný na pohled a skvělý na chuť, takový je mřížkový koláč od Lipánka. Vydržíte neochutnat?

Řezy z listového těsta s krémem z Tvarohového Lipánka a malinami
Hledáte jednoduchý dezert, který ovšem vypadá jako od zkušeného šéfkuchaře? Našli jste ho! Lipánek vám s ním pomůže.

Vdolky s Tvarohovým Lipánkem a povidly
Vdolečky jako od babičky, díky Lipánkovi je to možné.

Francouzský toast s Tvarohem & jogurtem a broskvemi
Ingredience 4 plátky většího toastového chleba 2 vejce 100 ml trvanlivého Jihočeského mléka cukr krupice mletá skořice 100 g Jihočeského másla 2 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu 2 zralé broskve snítka máty

Čokoládová pěna se sladkou pomazánkou Lipánek
Pěna, kterou oživíte každou párty nemusí být jen ta z bublin. Dezert, který si zamiují hosté malí i velcí.

Koblížky z bílého jogurtu Nature se skořicí
Takové umí jen ty praví kuchtíci, patříte mezi ně? Připravte si ke snídani něco extra.

Šťavnatá vánoční štola bez lepku
Tahle verze inspirována tou Josefovou je do formy a šťavnatá a skvělá je s válečkem marcipánu i bez...
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z jihočeského mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...