Tyto webové stránky používají soubory cookies, které nám pomáhají zlepšovat naše služby, personalizovat reklamy a analyzovat návštěvnost. Používáním našich stránek s tímto souhlasíte.
Více informací
myslíme na přírodu
Madeta.cz

Dalamánky s Jihočeskou nivou a podmáslím

3 hodiny

náročnost:

přehled receptů

K přípravě těchto dalamánků bez lepku inspirovala Vypečená výzva s Josefem Maršálkem

Dalamánky s Jihočeskou nivou a podmáslím

Ingredience:

  • 350 g bezlepkové směsi (Radka Vrzalová doporučuje Schär Bread)
  • 150 g bezlepkové směsi (Radka Vrzalová doporučuje Simply Adveni + na pomoučení válu)
  • 1 lžíce vinného octa
  • 10 g soli
  • 5 g kypřícího prášku
  • 1 lžička kmínu
  • 1 lžička fenyklu
  • 5 g sušeného droždí
  • 1 pol. lžíce medu
  • 350 ml Jihočeského podmáslí
  • 100 ml teplé vody
  • 150 g Jihočeské nivy

 

Na dokončení:

  • olej na ruce
  • 50 g semínka slunečnice
  • 50 g semínka dýně
  • 1/2 lžičky fenyklu
  • plech, pečící papír, střička se slanou vodou

Návod na přípravu

Suroviny by měly mít všechny pokojovou teplotu. V kynoucí míse smícháme mouky se solí a kypřícím práškem, pak teprve zamícháme sušené droždí, koření, a nakonec přistrouháme Jihočeskou Nivu.

Do Jihočeského podmáslí přidáme vodu, ocet a med, prošleháme vidličkou. Tekutinu přidáme k moukám a rukou nebo v robotu vyhněteme hladké, mírně lepivé těsto.

Těsto necháme v kynoucí míse s poklopem v troubě vyhřáté na 40 °C 2 hodiny nakynout, poté rozdělíme na 8-10 stejných kousků a vytvarujeme naolejovanýma rukama šišaté dalamánky, které zastříkneme slanou vodou a posypeme semínky a kořením.

Dalamánky necháme na plechu s pečícím papírem 20 minut nakynout při pokojové teplotě, zastříkneme znova vodou a vložíme do rozpálené trouby na 230 °C (na dně máme v ploché nádobě asi 300 ml vody na vývoj páry) teplotu zvýšíme na 240 °C a pečeme asi 15 min., pak vyndáme nádobu se zbytkem vody, troubu odvětráme a snížíme teplotu na 200 °C, dopékáme 8-10 minut dozlatova.

Po upečení necháme dalamánky vychladnout na volně na mřížce.

Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlepkové recepty od Radky Vrzalové

Na přehled receptů...
#vypecenavyzva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

0
myslíme na přírodu
#vypecenavyzva

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtube

cscsenen