Domácí vdolky s Jihočeskou Lahůdkou
Vdolečky jako od babičky. Takové jsou ty naše s Jihočeskou Lahůdkou.
Ingredience
- 260 g Jihočeská lahůdka
- 180 ml plnotučného mléka
- 30 g třtinového cukru
- 15 g droždí
- 100 g Jihočeského másla od Madety
- 1 vejce + 2 žloutky
- 20 g vanilkového cukru
- špetka soli
- 400 g hladké mouky + na posypání
- olej
- kůra z citronu
- moučkový cukr
- čerstvé ovoce (maliny, jahody…)
- kostička čokolády
- máta
Návod na přípravu
Jako první si připravíme kvásek. Do 100 ml nahřátého mléka (ne horkého) rozdrobíme droždí a přidáme 1 lžičku cukru. V teple necháme vzejít kvásek. Mezitím si metličkou vyšleháme do pěny změklé máslo se zbývajícím třtinovým cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky, vejce, kůru z citronu, špetku soli, zbývající vlažné mléko a kvásek. Vše prošleháme. Mouku prosejeme a postupně přidáváme do těsta, dokud se nezačne odlepovat od stran. Hladké těsto přendáme do mísy, zlehka posypeme moukou a necháme v teple přikryté utěrkou kynout alespoň 40 minut. Poté těsto propracujeme rukama a na pomoučeném vále vyválíme na plát silný cca 1 cm. Skleničkou vykrajujeme kolečka, do kterých uděláme prstem důlek. V hlubším hrnci rozehřejeme olej, v něm smažíme ponořené vdolky při snížené teplotě z každé strany asi 1-2 minuty. Usmažené vdolky přendáme na papírovou utěrku a necháme vystydnout. Ovoce a mátu opláchneme. Vdolky ozdobíme Jihočeskou lahůdkou, ovocem, mátou a kouskem čokolády. Na závěr posypeme moučkovým cukrem a můžeme podávat :)
Podobné recepty
Brownies stromečky
Ingredience 100 g Jihočeského másla 2 vejce 120 g hořké čokolády 70% 70 g hladké mouky perníkové koření špetka soli Čokoládový krém 100 g hořké čokolády 200 g Jihočeské smetany
Vánoční sobíci à la kokosová roláda
Ingredience Piškotové těsto: 200 g mletých piškotů 100 g cukru moučka 4 lžíce rumu 50 ml kávy 3 lžíce kakaa (35 g) 2 lžíce Jihočeského mléka Náplň: 100 změklého Jihočeského másla 50 g cukru moučka 50 g kokosu Na zdobení: 200 g cukru moučka 1 bílek pár kapek citronu červená potravinářská barva nebo červené cukrové kuličky
Ovesná kaše se skořicí, pečenými švestkami a hruškou
Ingredience (2 porce) 150 g ovesné vločky 2 balení sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 1 lžička cukru špetka soli 8–10 švestek ½ hrušky 2 lžíce medu 1 lžíce sušeného strouhaného kokosu 1 lžíce třtinového cukru 1 lžička Jihočeského másla 1 lžička citronové šťávy 1 lžička moučkového cukru
Linecké cukroví jako od babičky
Ingredience (na 2 plechy) 200 g změklého Jihočeského másla 200 g moučkového cukru 2 sáčky vanilkového cukru 2 vejce 100 g kakaového Lipánka 1 vanilkový pudink (v prášku) 100 g mandlové mouky 450 g hladké mouky + na podsypání 1 sáček kypřicího prášku do pečiva 3 lžíce kakaa marmeláda na slepování
Podzimní zapečený rýžový pudink
Ingredience (2 porce): 100 g jasmínové rýže 2,5–3× vanilkové mléko Lipánek 2 lžíce Jihočeského másla (30 g) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamonu ¼ lžičky kurkumy 2 vanilkové cukry 2 lžíce švestkových povidel 1 lžíce třtinového cukru na zapečení
Vanilková zapečená jablka s ořechy a datlemi
Ingredience (3 porce) 3 jablka 50 g datlí 50 g ořechů (mandle, lískové ořechy) 50 g Lipánek vanilková pomazánka (+ zbytek na krém) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamomu 5–6 lžic mléka
Jahodovo-čokoládový koktejl se sladkým mlíčkem Lipánek
Ingredience (2 porce) 300 ml čokoládového mlíčka Lipánek 1 zralý banán hrst čerstvých nebo mražených jahod 1 tvarohový Lipánek vanilkový vyšlehaná čerstvá Jihočeská smetana borůvky a máta na ozdobu
Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


