Lipánkova jahodová koule
Ingredience
- 4× Lipánek tradiční smetanový
- 2× Jihočeská smetana čerstvá
- 90 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 8 plátků želatiny
- cukrářské piškoty
- 400 g čerstvých jahod
- potravinářská fólie
- 3 lžíce vody
Návod na přípravu
Střední mísu vyložíme potravinářskou fólií. Jahody nakrájíme na plátky a vložíme plochou stranou na fólii. Nakonec budou jahody tvořit vrchní vrstvu dortu. Zbylé jahody rozmixujeme s trochou vody tyčovým mixérem.
Smetanu ušleháme do tuha. Metlou do ní zamícháme Lipánky a cukry. Plátky želatiny dáme do kastrůlku, zalijeme asi třemi lžícemi vody a necháme je nabobtnat. Poté želatinu zlehka rozpustíme na sporáku. Nesmí se vařit, jen zahřát. Jakmile je všechna želatina rozpuštěna, zamícháme do ní dvě lžíce připraveného krému, který poté zamícháme metlou do připravené směsi.
Krém nalijeme do poloviny mísy s jahodami. Cukrářské piškoty obalíme v jahodovém pyré a naskládáme je na krém. Piškoty zalijeme opět krémem téměř k okraji mísy. Navrch dáme další vrstvu obalených piškotů. Tím vytvoříme dno dezertu, proto dbáme, aby byly piškoty všude. Piškoty lehce přimáčkneme, přikryjeme je talířem nebo potravinářskou fólií a dáme chladit do ledničky ideálně do dalšího dne, nebo alespoň na 8 hodin.
Po zatuhnutí dáme na mísu talíř a otočíme ji. Nyní je čas sundat mísu i s fólií a potěšit se jahodovým výsledkem.
Podobné recepty

Jahodové mléčné lívance
Ingredience (12 porcí): 250 ml sladkého jahodového mlíčka Lipánek 200 g hladké mouky 1 vejce 1 lžíce cukru 1 prášek do pečiva špetka soli Jihočeské máslo na smažení čerstvé ovoce na ozdobu

Zebra dort s Lipánkem
Ingredience (8 porcí): 2× Lipánky tvarohové 150 g Jihočeského másla 150 g cukru 3 vejce 120 ml Jihočeského mléka 250 g polohrubé mouky 1 kypřicí prášek do pečiva 2 lžíce kakaa špetka soli

Svěží pomazánka s Jihočeským cottagem
Ingredience (2 porce): 1 Jihočeský cottage 5 ředkviček 1 lžíce Jihočeského tvarohu 1 menší mrkev 1 jarní cibulka pažitka sůl, pepř

Sýrovo-vaječné muffiny s Lipánkem
Ingredience (2 porce) 1 balení sýru Lipánek 48 % 1 balení tortill 4–6 vajec (podle počtu formiček) 100 g šunky 3 lžíce čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání sůl pepř čerstvá zelenina na ozdobu (ředkvičky, paprika, pažitka atd.)

Panna cotta s tvarohovým Lipánkem a jahodami
Ingredience (4 porce) 2 tvarohové Lipánky 400 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 100 g moučkového cukru 10 g želatiny 1 balení mražených jahod hrst čerstvých jahod 1 lžička citronové šťávy citronová kůra na ozdobu máta na ozdobu

Mini lívanečky s Jihočeským tvarohem a malinami
Ingredience (2 porce): 250 g Jihočeského polotučného tvarohu (plus na ozdobu) 2 vejce 3 lžíce hladké mouky (plus na posypání) 2 lžíce cukru špetka soli 1 balení mražených malin hrst čerstvých malin 1 lžička citronové šťávy kůra z půlky citronu máta na ozdobu moučkový cukr na posypání Jihočeské máslo a olej na smažení

Proteinové vaječné muffiny
Ingredience (12 kusů) 6 vajec 1 kus High protein přírodní zrající sýr 100 ml Jihočeského mléka nasekaný kopr 100 g slaniny hrst baby špenátu 1 paprika 100 g cherry rajčat špetka soli

Cottage pizza plná bílkovin
Ingredience 1 High protein cottage natur 1 vejce 100 g hladké mouky sůl Na dokončení 100 g High protein Eidam PRO rajčatové sugo 50 g šunky rajče kousek papriky olivy sýr rukola na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...