Lipánkova jahodová koule
Ingredience
- 4× Lipánek tradiční smetanový
- 2× Jihočeská smetana čerstvá
- 90 g moučkového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 8 plátků želatiny
- cukrářské piškoty
- 400 g čerstvých jahod
- potravinářská fólie
- 3 lžíce vody
Návod na přípravu
Střední mísu vyložíme potravinářskou fólií. Jahody nakrájíme na plátky a vložíme plochou stranou na fólii. Nakonec budou jahody tvořit vrchní vrstvu dortu. Zbylé jahody rozmixujeme s trochou vody tyčovým mixérem.
Smetanu ušleháme do tuha. Metlou do ní zamícháme Lipánky a cukry. Plátky želatiny dáme do kastrůlku, zalijeme asi třemi lžícemi vody a necháme je nabobtnat. Poté želatinu zlehka rozpustíme na sporáku. Nesmí se vařit, jen zahřát. Jakmile je všechna želatina rozpuštěna, zamícháme do ní dvě lžíce připraveného krému, který poté zamícháme metlou do připravené směsi.
Krém nalijeme do poloviny mísy s jahodami. Cukrářské piškoty obalíme v jahodovém pyré a naskládáme je na krém. Piškoty zalijeme opět krémem téměř k okraji mísy. Navrch dáme další vrstvu obalených piškotů. Tím vytvoříme dno dezertu, proto dbáme, aby byly piškoty všude. Piškoty lehce přimáčkneme, přikryjeme je talířem nebo potravinářskou fólií a dáme chladit do ledničky ideálně do dalšího dne, nebo alespoň na 8 hodin.
Po zatuhnutí dáme na mísu talíř a otočíme ji. Nyní je čas sundat mísu i s fólií a potěšit se jahodovým výsledkem.
Podobné recepty
Mini pizza do krabičky se sýrem Lipánek
Ingredience 1 balení sýru Lipánek 30% 500 g hladké mouky 250 ml vlažné vody 3 lžíce olivového oleje 10 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 plechovka drcených rajčat špetka oregana špetka sušeného česneku sůl pepř 1 hrst čerstvé bazalky 2 párky 1 žlutá paprika 6 cherry rajčat 1 hrst kukuřice ½ zelené natě pórku
Bublanina s Lipánkem bez laktózy a meruňkami
Ingredience 250 g Lipánka bez laktózy 280 g polohrubé mouky + na vysypání formy 1 kypřicí prášek 180 g moučkového cukru + na ozdobu 150 ml oleje + na vymazání pečicí formy 2 vejce čerstvé meruňky nebo jiné sezónní ovoce
Bylinková pomazánka s taveným sýrem Lipánek, sušenými rajčaty a nakládanými cibulkami
Ingredience 5 trojúhelníčků taveného sýra Lipánek 200 g Jihočeského žervé 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky + na ozdobu 2 lžíce sušených rajčat špetka uzené papriky špetka sušeného česneku špetka sušené cibule 1 lžíce nakládaných cibulek + na ozdobu sůl pepř ciabatta
Mléčný koláč
Ingredience 1,5 l čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 130 g hladké mouky + na posypání formy 300 g cukru 100 g solamylu 50 g Jihočeského másla + na potření formy 2 lžičky vanilkové pasty 4 vejce 2 lžíce vody 1 lžička skořice 20 g moučkového cukru 1 banán 90 g Jihočeského žervé ovoce na ozdobu
Mini vafle do krabičky
Ingredience (2 porce) 2× Jihočeské žervé 180 g hladké mouky 2 lžičky kypřícího prášku 40 g cukru 80 g rozpuštěného Jihočeského másla 60 ml mléka 2 vejce špetka soli Na dokončení: čokoláda banán jahody borůvky ořechy nanuková dřívka
Bramborové misky se sýrem Lipánek
Ingredience Lipánek plátkový sýr 500 g menších brambor 2 lžíce Jihočeské zakysané smetany 50 g šunky 1 jarní cibulka 1 vejce 2 lžíce olivového oleje
Fit jahodové nanuky s Jihočeským cottagem
Ingredience 2× Jihočeský cottage 350 g jahod 1 banán 4 lžíce javorového sirupu
Zapečené barevné těstoviny s Lipánkem Zlaťáčkem, kuřecím masem, pórkem, rajčaty a hořčičnou omáčkou
Ingredience (2 porce) 200 g barevných těstovin 2 balení Lipánka Zlaťáčka 200 g kuřecích prsou ½ pórku 10 cherry rajčat 20 g hladké mouky 1 lžíce Jihočeského másla olivový olej 250 ml Jihočeské smetany 100 ml slepičího vývaru 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžička hrubozrnné hořčice sůl pepř
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...