Makový dort s avokádem bez lepku a laktózy
Radka Vrzalová, autorka celé řady receptů bez lepku a laktózy, si pro nás připravila další zajímavý recept. Tentokrát lahodný a rychlý makový dezert s krémem z Lipánka a Tradičního pomazánkového bez laktózy od Madety.
Ingredience
Těsto:
- 5 ks vajíček
- 1 hrneček cukru krupice
- šťáva a kůra z ½ citronu
- 2 polévkové lžíce meruňkového džemu
- ½ hrnečku oleje + na vymazání formy
- 1 velké avokádo
- 1 hrneček mletého máku
- 1 hrneček bezlepkové mouky (rýžová,…) + na vysypání formy
- špetka soli
- ½ prášku do pečiva
- Kompotované višně nebo jiné oblíbené ovoce
Krém:
- 1ks Tradičního pomazánkové bez laktózy od Madety
- 2ks Lipánka bez laktózy
- 1 kávová lžička vanilkového extraktu
- 3 kávové lžičky ztužovače šlehačky
Návod na přípravu
Krém:
Všechny suroviny vyšlehejte, přidejte ztužovač a zašlehejte.
Těsto:
Vejce utřete s cukrem a citronem, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte džem a olej a třete dokud se hmota nespojí. Přidejte vidličkou nadrcené avokádo a znovu prošlehejte. Nakonec přisypte mouku, sůl, kypřící prášek a mák. Promíchejte stěrkou.
Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy a dejte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte zhruba 30-35 minut nebo až je špejle po vytažení z korpusu suchá. Formu s koláčem nechte vychladnout a po vychladnutí vyklopte.
Dortový korpus 2x prořízněte a promažte cca 2/3 krému a poklaďte okapanými višněmi. Zbytek krému obmažte kolem dortu a dozdobte dle fantazie například višněmi, mákem či jedlými bylinkami. Hotový dort nechte v lednici vychladnout.
Tip: Tento jednoduchý rychlý recept vám vystačí na velkou koláčovou formu o průměru 28 cm nebo na dort o průměru 16 cm a k tomu malou bábovku či pár muffinů.
Podobné recepty

Sladké langoše s Jihočeským tvarohem & jogurtem a čerstvým ovocem
Ingredience (4–6 osob) Na langoše: 500 g hladké mouky 250 ml vlažného čerstvého Jihočeského mléka 20 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 vejce 1 lžička soli 1 lžíce oleje + olej na smažení Na krém: 400 g Jihočeského tvarohu & jogurtu 2 lžíce moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru kůra z půlky citronu Na ozdobu: čerstvé ovoce podle sezony – maliny, borůvky, jahody, meruňky, kiwi apod. čerstvá máta moučkový cukr na posypání

Chlebový pudink s mlíčkem Lipánek a vanilkovým krémem
Ingredience (2 porce) 3 balení mlíčka Lipánek 1 balení toustového chleba hrst natrhané bagety 2 větší hrušky 1 lžička skořice 2 lžíce moučkového cukru 2 vejce hrst vlašských ořechů ovoce na ozdobu máta na ozdobu med na ozdobu 1 lžíce vanilkové pasty 250 ml čerstvé Jihočeské smetany kůra z jednoho citronu Jihočeské máslo na vymazání formy

Křupavé vafle s tvarohem a jahodovým džemem
Ingredience (4 porce) 250 g hladké mouky 350 ml Jihočeského mléka 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 vejce 1 vanilkový cukr 1 lžička prášku do pečiva ½ lžičky jedlé sody špetka soli Na dokončení: 250 g Jihočeský tvaroh tučný moučkový cukr dle chuti 1 lžička citronové šťávy 2 lžíce Jihočeského mléka jahodový džem Podravka čerstvé jahody hrst ořechů (volitelné)

Jahodové mléčné lívance
Ingredience (12 porcí): 250 ml sladkého jahodového mlíčka Lipánek 200 g hladké mouky 1 vejce 1 lžíce cukru 1 prášek do pečiva špetka soli Jihočeské máslo na smažení čerstvé ovoce na ozdobu

Zebra dort s Lipánkem
Ingredience (8 porcí): 2× Lipánky tvarohové 150 g Jihočeského másla 150 g cukru 3 vejce 120 ml Jihočeského mléka 250 g polohrubé mouky 1 kypřicí prášek do pečiva 2 lžíce kakaa špetka soli

Panna cotta s tvarohovým Lipánkem a jahodami
Ingredience (4 porce) 2 tvarohové Lipánky 400 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 100 g moučkového cukru 10 g želatiny 1 balení mražených jahod hrst čerstvých jahod 1 lžička citronové šťávy citronová kůra na ozdobu máta na ozdobu

Mini lívanečky s Jihočeským tvarohem a malinami
Ingredience (2 porce): 250 g Jihočeského polotučného tvarohu (plus na ozdobu) 2 vejce 3 lžíce hladké mouky (plus na posypání) 2 lžíce cukru špetka soli 1 balení mražených malin hrst čerstvých malin 1 lžička citronové šťávy kůra z půlky citronu máta na ozdobu moučkový cukr na posypání Jihočeské máslo a olej na smažení

Vanilkové cupcakes
Ingredience (12 porcí) 250 g hladké mouky 8 g prášku do pečiva 80 g cukru 1 lžíce medu 2 vejce pokojové teploty 100 g vanilkové pomazánky Lipánek 100 ml Jihočeského mléka 60 g Jihočeského másla kůra z 1 bio citronu Krém 2 ks Lipánek vanilková pomazánka 100 ml Jihočeské smetany
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...