Makový dort s avokádem bez lepku a laktózy
Radka Vrzalová, autorka celé řady receptů bez lepku a laktózy, si pro nás připravila další zajímavý recept. Tentokrát lahodný a rychlý makový dezert s krémem z Lipánka a Tradičního pomazánkového bez laktózy od Madety.
Ingredience
Těsto:
- 5 ks vajíček
- 1 hrneček cukru krupice
- šťáva a kůra z ½ citronu
- 2 polévkové lžíce meruňkového džemu
- ½ hrnečku oleje + na vymazání formy
- 1 velké avokádo
- 1 hrneček mletého máku
- 1 hrneček bezlepkové mouky (rýžová,…) + na vysypání formy
- špetka soli
- ½ prášku do pečiva
- Kompotované višně nebo jiné oblíbené ovoce
Krém:
- 1ks Tradičního pomazánkové bez laktózy od Madety
- 2ks Lipánka bez laktózy
- 1 kávová lžička vanilkového extraktu
- 3 kávové lžičky ztužovače šlehačky
Návod na přípravu
Krém:
Všechny suroviny vyšlehejte, přidejte ztužovač a zašlehejte.
Těsto:
Vejce utřete s cukrem a citronem, dokud se cukr nerozpustí. Přidejte džem a olej a třete dokud se hmota nespojí. Přidejte vidličkou nadrcené avokádo a znovu prošlehejte. Nakonec přisypte mouku, sůl, kypřící prášek a mák. Promíchejte stěrkou.
Těsto naplňte do vymazané a vysypané formy a dejte do předehřáté trouby na 180 °C. Pečte zhruba 30-35 minut nebo až je špejle po vytažení z korpusu suchá. Formu s koláčem nechte vychladnout a po vychladnutí vyklopte.
Dortový korpus 2x prořízněte a promažte cca 2/3 krému a poklaďte okapanými višněmi. Zbytek krému obmažte kolem dortu a dozdobte dle fantazie například višněmi, mákem či jedlými bylinkami. Hotový dort nechte v lednici vychladnout.
Tip: Tento jednoduchý rychlý recept vám vystačí na velkou koláčovou formu o průměru 28 cm nebo na dort o průměru 16 cm a k tomu malou bábovku či pár muffinů.
Podobné recepty
Koláč z filo těsta s krémem ze sladké pomazánky Lipánek a omáčkou z jahod
Ingredience 200 g filo těsta 30 g Jihočeského másla 300 g čerstvé Jihočeské smetany 1 lžíce vanilkové pasty 2 balení sladké pomazánky Lipánek 1 lžička citronové šťávy 150 g mražených jahod 50 g čerstvých jahod + na ozdobení pár lístků čerstvé bazalky + na ozdobení 1 lžička solamylu 1 lžička citronové kůry 20 g moučkového cukru 3 lžíce vody
Tvarohové řezy s kakaovým Lipánkem, ovesnými vločkami, čokoládou a ovocem
Ingredience 200 g tvarohového Lipánka 150 g hladké mouky 80 g ovesných vloček 30 g hořké čokolády 80 g třtinového cukru 80 g bílého cukru 1 lžička skořice 0,5 lžičky kypřicího prášku 3 lžíce Jihočeského mléka 1 lžička Jihočeského másla na vymazání formy 1 bílek 3 lžíce mražených malin hrst čerstvých malin a ostružin na ozdobu
Makovec s vanilkovým Lipánkem
Ingredience (12 porcí) 250 g hladké mouky 100 g máku 150 g cukru 1 kypřicí prášek 1 vejce 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 250 g mléka 1 lžíce marmelády/povidel Poleva 3 Lipánky tradiční vanilkové šťáva z ½ citronu
Skořicové rolky z kynutého těsta se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (6 ks) 400 g hladké mouky 250 ml čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 45 g Jihočeského másla 2 lžíce cukru 0,5 kostky droždí sůl Náplň: 100 g cukru 1 lžíce skořice 1 balení sladké pomazánky Lipánek + 1 balení sladké pomazánky Lipánek na potření (dle chuti)
Opečené bramborové šišky s mákem a s krémem z vanilkového Lipánka
Ingredience (2 porce) 400 g brambor 0,5 lžičky soli 1 vejce 220 g hrubé mouky 1 lžíce cukru 0,5 lžíce máku 50 g Jihočeského másla 2 balení tradičního Lipánka 100 g mražených borůvek nebo lesní směsi 0,5 lžíce citronové šťávy 1,5 lžíce moučkového cukru kůra z půlky citronu
Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature
Ingredience 1,5 hrnku hladké mouky 3/4 lžičky kypřicího prášku 0,5 lžičky jedlé sody špetka soli 120 g povoleného Jihočeského másla + na vymazání formy 1 hrnek cukru 2 vejce 1/3 hrnku bílého Jihočeského jogurtu Nature 1/3 hrnku čerstvého Jihočeského mléka 10 jahod + na ozdobu 100 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 20 g moučkového cukru
Citronové řezy s tradičním Lipánkem a drobenkou
Ingredience 100 g cukru 200 g hladké mouky + na vysypání formy 90 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 1 vejce kůra z jednoho citronu 0,5 lžičky jedlé sody 1 lžička prášku do pečiva 1 lžíce citronové šťávy 90 ml oleje špetka soli Jihočeské máslo na vymazání formy 2 citrony na ozdobu Náplň: 2 vejce 300 g tradičního Lipánka 3 lžíce citronové šťávy 30 g cukru Drobenka: 60 g Jihočeského másla 50 g cukru 60 g hladké mouky
Italské bochánky plněné tvarohovým Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 80 ml čerstvého Jihočeského mléka 320 g hladké mouky 42 g cukru 5 g soli 3 vejce 7 g instantního droždí 90 g Jihočeského másla kůra z půlky citronu Krém: 100 ml čerstvé Jihočeské smetany 100 g tvarohového Lipánka 10 g moučkového cukru
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...