Musaka se sýrovým bešamelem
Ingredience (6 porcí)
- Lipánek tavený sýr
- 2 menší lilky
- 5 brambor (cca 500 g)
- sůl
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky skořice
- tymián, oregano, bobkový list, muškátový oříšek
- 500 g hovězího nebo jehněčího mletého masa
- 1 dl červeného vína
- 400 g rajčat v plechovce
- 90 g Jihočeského másla
- 70 g hladké mouky
- 600 ml Jihočeského mléka
Návod na přípravu
Lilky nakrájíme na zhruba centimetrové proužky. Můžeme je osolit a nechat vypotit. Vodu poté setřeme ubrouskem. Brambory nakrájíme na tenčí plátky. Kolečka vyskládáme na plech s pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Dáme je péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 25 minut.
Na pánvi osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme koření, které necháme minutku rozvonět. Poté přidáme mleté maso, sůl, pepř a zhruba 5 minut restujeme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, víno a ještě další 2 minuty restujeme.
Ve středním kastrůlku připravíme jíšku. Rozpustíme máslo, na kterém krátce osmahneme mouku. Po částech zamícháme mléko, až nám vznikne světlý bešamel. Do bešamelu přidáme 5 trojúhelníčků taveného Lipánka. Dle chuti dosolíme a ochutíme muškátovým oříškem.
Zapékací mísu potřeme olivovým olejem. Na její dno dáme brambory, na ně lilky, mleté maso, opět lilky, zbytek masa a navrch bešamel. Musaku dáme zapéct do trouby na 190 stupňů 45 minut, dokud není krásně opečena.
Podobné recepty
Sýrové prkénko
Ingredience (6 porcí) Sýrařův výběr Tylžský sýr Sýrařův výběr Moravský bochník Madeland uzený Primator plátkový sýr Romadur Klášterní Kamadet Jihočeská niva Blaťácké zlato s vlašskými ořechy Blatácké zlato se zeleným pepřem hroznové víno, švestky, granátové jablko slané semínkové krekry, slané oplatky, pečivo čerstvý rozmarýn, tymián
Tortillové mini quiche
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 2 tortilly 6 vajec 2 lžíce Jihočeské smetany špetka soli 100 g slaniny kousek pórku (asi 10 cm)
Vánoční košíčky s Jihočeskou nivou a ořechy
Ingredience (cca 30 košíčků) 220 g hladké mouky 140 g Jihočeského másla 1 vejce špetka soli špetka pepře špetka tymiánu Náplň: 120 g Jihočeské nivy 2 lžíce medu 1 lžíce Jihočeského žervé hrst nasekaných vlašských ořechů pepř
Vánoční sýrové a šunkové rolky ze sýru Primator s jablkem a křenem
Ingredience (2 porce) 1 balení sýru Primator 1 balení kvalitní šunky 3 jablka 2 lžíce strouhaného křenu 2 lžíce Jihočeského žervé 1 lžíce majonézy 1 lžička hrubozrnné hořčice ½ lžičky dijonské hořčice 2 lžičky citronové šťávy 2 lžičky medu sůl pepř špetka tymiánových lístků salát dle chuti hrst cherry rajčat 2 lžíce olivového oleje
Vánoční stromeček se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (1 plech) 1 balení listového těsta (chlazené nebo rozmrazené) kečup oregano šunka sýr Lipánek Zlaťáček 1 vejce na potření sezam na posypání čerstvý tymián na ozdobení
Ovesná kaše se skořicí, pečenými švestkami a hruškou
Ingredience (2 porce) 150 g ovesné vločky 2 balení sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 1 lžička cukru špetka soli 8–10 švestek ½ hrušky 2 lžíce medu 1 lžíce sušeného strouhaného kokosu 1 lžíce třtinového cukru 1 lžička Jihočeského másla 1 lžička citronové šťávy 1 lžička moučkového cukru
Dokonalá turecká vejce
Ingredience (2 porce) 1 Jihočeská zakysaná smetana 4 vejce hrst čerstvého kopru 1 stroužek česneku špetka soli 2 lžíce octa Chilli máslo 4 lžíce Jihočeského másla ¼ lžičky chilli koření ¼ lžičky chilli vloček ¼ lžičky mleté papriky špetka soli
Podzimní zapečený rýžový pudink
Ingredience (2 porce): 100 g jasmínové rýže 2,5–3× vanilkové mléko Lipánek 2 lžíce Jihočeského másla (30 g) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamonu ¼ lžičky kurkumy 2 vanilkové cukry 2 lžíce švestkových povidel 1 lžíce třtinového cukru na zapečení
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


