Musaka se sýrovým bešamelem
Ingredience (6 porcí)
- Lipánek tavený sýr
- 2 menší lilky
- 5 brambor (cca 500 g)
- sůl
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- ½ lžičky skořice
- tymián, oregano, bobkový list, muškátový oříšek
- 500 g hovězího nebo jehněčího mletého masa
- 1 dl červeného vína
- 400 g rajčat v plechovce
- 90 g Jihočeského másla
- 70 g hladké mouky
- 600 ml Jihočeského mléka
Návod na přípravu
Lilky nakrájíme na zhruba centimetrové proužky. Můžeme je osolit a nechat vypotit. Vodu poté setřeme ubrouskem. Brambory nakrájíme na tenčí plátky. Kolečka vyskládáme na plech s pečicím papírem a pokapeme olivovým olejem. Dáme je péct do předehřáté trouby na 180 °C asi 25 minut.
Na pánvi osmažíme na oleji nadrobno nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme koření, které necháme minutku rozvonět. Poté přidáme mleté maso, sůl, pepř a zhruba 5 minut restujeme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, víno a ještě další 2 minuty restujeme.
Ve středním kastrůlku připravíme jíšku. Rozpustíme máslo, na kterém krátce osmahneme mouku. Po částech zamícháme mléko, až nám vznikne světlý bešamel. Do bešamelu přidáme 5 trojúhelníčků taveného Lipánka. Dle chuti dosolíme a ochutíme muškátovým oříškem.
Zapékací mísu potřeme olivovým olejem. Na její dno dáme brambory, na ně lilky, mleté maso, opět lilky, zbytek masa a navrch bešamel. Musaku dáme zapéct do trouby na 190 stupňů 45 minut, dokud není krásně opečena.
Podobné recepty

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...