Pečený banánový tvaroh s jogurtem a karamelem
Ingredience
- 2× Jihočeský tvaroh s jogurtem bílý
- 1× Jihočeský tvaroh
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 banány plus 2 na ozdobu
- 1 vanilkový cukr
- máslo na vymazání forem
Na karamel
- 150 g cukru krupice
- 100 g Jihočeské smetany
- 2 lžíce Jihočeského másla
Návod na přípravu
Nejprve začneme s přípravou karamelu. Do rendlíku dáme rozehřát na střední plamen cukr. Jakmile se začne rozpouštět, musíme ho stále míchat, aby karamel nezhořkl. Když je cukr rozpuštěný přidáme máslo a poté smetanu. Karamel se začne rychle srážet, ale ve smetaně se za chvilku opět rozpustí a vznikne krémový hladký karamel. Ten přecedíme přes síto do misky nebo do zavařovací sklenice.
Troubu předehřejme na 180 °C. Banány rozmačkáme vidličkou a dáme je do mísy. Přidáme k nim tvaroh s jogurtem, klasický tvaroh, vajíčko, žloutek, cukr a vše zamícháme. Směs přendáme do čtyř meších zapékacích forem vymazaných máslem, nebo použijme jednu větší. Banán podélně nakrájíme na tenké plátky a tvaroh jím ozdobíme. Nakonec přelijeme karamelem a dáme péct na 20 minut do předehřáté trouby.
Tip: Karamelu můžeme udělat dvojnásobné množství a použít ho do jiných dezertů nebo třeba do kapučína.
Autorkou a fotografkou receptu je Míša Poláková
Podobné recepty
Galetka se sýrem a pečenou dýní
Ingredience (4 porce) Těsto: 200 g hladké mouky 90 g Jihočeského másla 1 vejce 2 lžíce vody 1 lžíce olivového oleje sůl Náplň: Jihočeská zakysaná smetana tymián sůl, pepř menší dýně Sýrařův výběr Gouda vajíčko na potření těsta
Zemlbába s Jihočeským tvarohem s jogurtem
Ingredience (2 porce) 1 balení toustového chleba 6 jablek 4 balení Jihočeského tvarohu s jogurtem 2 hrsti rozinek 3 vejce 0,5 l čerstvého Jihočeského mléka 3 lžíce moučkového cukru 1 lžíce skořice 3 žloutky ovoce na ozdobu máta na ozdobu Jihočeské máslo na vymazání formy
Koláčky s lipánkovou náplní a ovocem
Ingredience 3 hrnky hladké mouky 350 g tvarohového Lipánka 140 ml čerstvého Jihočeského mléka 100 ml oleje 30 g droždí 3 lžíce cukru 1 lžička soli kůra z jednoho citronu 1 vejce 1 lžíce vanilkové pasty ovoce na ozdobu
Sladké řezy z mlíčka Lipánek
Ingredience 20 g želatinových plátků (10 kusů) studená voda 100 g cukru 3 žloutky 8 g vanilkového cukru 350 ml sladkého mlíčka Lipánek 300 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 7 sušenek strouhaná čokoláda ovoce na ozdobu
Pšenično-žitný cottage chléb
Ingredience (8 porcí) 250 g hladké mouky 250 g žitné mouky 1 Jihočeský cottage 1 lžíce medu 7 g sušeného droždí 350 g vody 14 g soli
Mini pizza do krabičky se sýrem Lipánek
Ingredience 1 balení sýru Lipánek 30% 500 g hladké mouky 250 ml vlažné vody 3 lžíce olivového oleje 10 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 plechovka drcených rajčat špetka oregana špetka sušeného česneku sůl pepř 1 hrst čerstvé bazalky 2 párky 1 žlutá paprika 6 cherry rajčat 1 hrst kukuřice ½ zelené natě pórku
Bublanina s Lipánkem bez laktózy a meruňkami
Ingredience 250 g Lipánka bez laktózy 280 g polohrubé mouky + na vysypání formy 1 kypřicí prášek 180 g moučkového cukru + na ozdobu 150 ml oleje + na vymazání pečicí formy 2 vejce čerstvé meruňky nebo jiné sezónní ovoce
Bylinková pomazánka s taveným sýrem Lipánek, sušenými rajčaty a nakládanými cibulkami
Ingredience 5 trojúhelníčků taveného sýra Lipánek 200 g Jihočeského žervé 1 hrst pažitky 1 hrst petrželky + na ozdobu 2 lžíce sušených rajčat špetka uzené papriky špetka sušeného česneku špetka sušené cibule 1 lžíce nakládaných cibulek + na ozdobu sůl pepř ciabatta
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...