Pečený banánový tvaroh s jogurtem a karamelem
Ingredience
- 2× Jihočeský tvaroh s jogurtem bílý
- 1× Jihočeský tvaroh
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 banány plus 2 na ozdobu
- 1 vanilkový cukr
- máslo na vymazání forem
Na karamel
- 150 g cukru krupice
- 100 g Jihočeské smetany
- 2 lžíce Jihočeského másla
Návod na přípravu
Nejprve začneme s přípravou karamelu. Do rendlíku dáme rozehřát na střední plamen cukr. Jakmile se začne rozpouštět, musíme ho stále míchat, aby karamel nezhořkl. Když je cukr rozpuštěný přidáme máslo a poté smetanu. Karamel se začne rychle srážet, ale ve smetaně se za chvilku opět rozpustí a vznikne krémový hladký karamel. Ten přecedíme přes síto do misky nebo do zavařovací sklenice.
Troubu předehřejme na 180 °C. Banány rozmačkáme vidličkou a dáme je do mísy. Přidáme k nim tvaroh s jogurtem, klasický tvaroh, vajíčko, žloutek, cukr a vše zamícháme. Směs přendáme do čtyř meších zapékacích forem vymazaných máslem, nebo použijme jednu větší. Banán podélně nakrájíme na tenké plátky a tvaroh jím ozdobíme. Nakonec přelijeme karamelem a dáme péct na 20 minut do předehřáté trouby.
Tip: Karamelu můžeme udělat dvojnásobné množství a použít ho do jiných dezertů nebo třeba do kapučína.
Autorkou a fotografkou receptu je Míša Poláková
Podobné recepty
![Špízové tousty s Jihočeským Lipnem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__spizove-tousty-s-jihoceskym-lipnem_1.jpg?v=1718792689)
Špízové tousty s Jihočeským Lipnem
Ingredience (1 porce) 4 toastové chleby Jihočeské Lipno šunka sýr 4 cherry rajčata Na doplnění: ovoce zelenina
![Malinová zmrzlina s tvarohovým Lipánkem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__malinova-zmrzlina-s-tvarohovym-lipankem.jpg?v=1718974619)
Malinová zmrzlina s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (8 porcí) 4 Lipánky tvarohové 1 Jihočeská čerstvá smetana 350 g malin (čerstvých nebo mražených) 90 g cukru K podávání zmrzlinové kornoutky
![Rýže ze sladkého mlíčka Lipánek s krémem z Jihočeské zakysané smetany a Jihočeského tvarohu](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__ryze-ze-sladkeho-mlicka-lipanek-s-kremem-z-jihoceske-zakysane-smetany-a-jihoceskeho-tvarohu.jpg?v=1718974260)
Rýže ze sladkého mlíčka Lipánek s krémem z Jihočeské zakysané smetany a Jihočeského tvarohu
Ingredience (2 porce) 150 g rýže 500 ml sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 3 lžičky moučkového cukru 200 g tučného Jihočeského tvarohu 100 g Jihočeské tradiční zakysané smetany 18% šťáva z půlky citronu hrst drcených sušenek 4 jahody 4 ostružiny hrst máty hrst mini marshmallow
![Mražený dezert s tradičním Lipánkem a lesním ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__mrazeny-dezert-s-tradicnim-lipankem-a-lesnim-ovocem.jpg?v=1718786988)
Mražený dezert s tradičním Lipánkem a lesním ovocem
Ingredience (5 porcí) 500 g tradičního Lipánka 300 g mraženého lesního ovoce 2 lžíce medu máta čerstvé ovoce
![Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__jahodove-kynute-knedliky-s-vanilkovou-omackou.jpg?v=1716364656)
Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Ingredience 500 g polohrubé mouky ½ čerstvého droždí 250 ml Jihočeského mléka 25 g cukru 1 vejce špetka soli čerstvé nebo mražené jahody Vanilková omáčka: 1 ks Lipánek vanilková pomazánka 100 ml Jihočeské smetany Na dokončení: rozpuštěné Jihočeské máslo moučkový cukr
![Francouzský toast se skořicí, vanilkovou pomazánkou Lipánek, ovocným salátem a anglickým krémem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__francouzsky-toast-se-skorici-vanilkovou-pomazankou-lipanek-ovocnym-salatem-a-anglickym-kremem.jpg?v=1717498890)
Francouzský toast se skořicí, vanilkovou pomazánkou Lipánek, ovocným salátem a anglickým krémem
Ingredience (2 porce) 1 vanilková pomazánka Lipánek 4 plátky toastového chleba nebo 2 silnější plátky briošky 1 lžíce Jihočeského másla špetka skořici 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 vejce 500 ml čerstvého Jihočeského mléka 8 žloutků 280 g cukru 1 lžíce vanilkové pasty hrst malin hrst borůvek ½ jablka šťáva z půlky citronu 1 lžička moučkového cukru
![Granola s tradičním Lipánkem, ořechy a ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__granola-s-tradicnim-lipankem-orechy-a-ovocem.jpg?v=1716192886)
Granola s tradičním Lipánkem, ořechy a ovocem
Ingredience 2 balení tradičního Lipánka 250 g banánů 100 g ořechů 100 g kokosu 100 g sušeného ovoce 60 g medu 50 g Jihočeského másla 65 g pomerančové šťávy 350 g ovesných vloček špetka soli špetka skořice čerstvé ovoce dle chuti
![Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__sladky-puding-s-trhanou-babovkou-a-ovocem.jpg?v=1714463574)
Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem
Ingredience (2 porce) 500 ml vanilkového mlíčka Lipánek 3 žloutky 2 lžíce kukuřičného škrobu 3 lžíce cukru 1 lžíce vanilkové pasty 4 lžíce hladké mouky ½ lžičky kypřicího prášku 3 lžíce cukru moučka 3 lžíce kakaa 1 vejce 3 lžíce oleje 3 lžíce čerstvého Jihočeského mléka 4 jahody hrst borůvek hrst máty špetka soli
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...