Pečený banánový tvaroh s jogurtem a karamelem
Ingredience
- 2× Jihočeský tvaroh s jogurtem bílý
- 1× Jihočeský tvaroh
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 2 banány plus 2 na ozdobu
- 1 vanilkový cukr
- máslo na vymazání forem
Na karamel
- 150 g cukru krupice
- 100 g Jihočeské smetany
- 2 lžíce Jihočeského másla
Návod na přípravu
Nejprve začneme s přípravou karamelu. Do rendlíku dáme rozehřát na střední plamen cukr. Jakmile se začne rozpouštět, musíme ho stále míchat, aby karamel nezhořkl. Když je cukr rozpuštěný přidáme máslo a poté smetanu. Karamel se začne rychle srážet, ale ve smetaně se za chvilku opět rozpustí a vznikne krémový hladký karamel. Ten přecedíme přes síto do misky nebo do zavařovací sklenice.
Troubu předehřejme na 180 °C. Banány rozmačkáme vidličkou a dáme je do mísy. Přidáme k nim tvaroh s jogurtem, klasický tvaroh, vajíčko, žloutek, cukr a vše zamícháme. Směs přendáme do čtyř meších zapékacích forem vymazaných máslem, nebo použijme jednu větší. Banán podélně nakrájíme na tenké plátky a tvaroh jím ozdobíme. Nakonec přelijeme karamelem a dáme péct na 20 minut do předehřáté trouby.
Tip: Karamelu můžeme udělat dvojnásobné množství a použít ho do jiných dezertů nebo třeba do kapučína.
Autorkou a fotografkou receptu je Míša Poláková
Podobné recepty
Dokonalá turecká vejce
Ingredience (2 porce) 1 Jihočeská zakysaná smetana 4 vejce hrst čerstvého kopru 1 stroužek česneku špetka soli 2 lžíce octa Chilli máslo 4 lžíce Jihočeského másla ¼ lžičky chilli koření ¼ lžičky chilli vloček ¼ lžičky mleté papriky špetka soli
Podzimní zapečený rýžový pudink
Ingredience (2 porce): 100 g jasmínové rýže 2,5–3× vanilkové mléko Lipánek 2 lžíce Jihočeského másla (30 g) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamonu ¼ lžičky kurkumy 2 vanilkové cukry 2 lžíce švestkových povidel 1 lžíce třtinového cukru na zapečení
Obložený sendvič s taveným sýrem Lipánek
Ingredience (2 porce) Jihočeské máslo 2 plátky kvalitního toastového chleba tavený sýr Lipánek šunka ředkvičky salát Na ozdobení: okurka rajčata olivy petržel 1 rajče
Vanilková zapečená jablka s ořechy a datlemi
Ingredience (3 porce) 3 jablka 50 g datlí 50 g ořechů (mandle, lískové ořechy) 50 g Lipánek vanilková pomazánka (+ zbytek na krém) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamomu 5–6 lžic mléka
Sýrové pirožky
Ingredience (2 porce) 300 g hladké mouky 180 g vody 1 lžíce olivového oleje sůl Náplň 1 High protein zrající sýr 1 Lipánek Zlaťáček 1 Jihočeské žervé 130 g uvařených brambor 1 cibule 2 lžíce oleje
High protein chipsy
Ingredience High protein zrající sýr
Jahodovo-čokoládový koktejl se sladkým mlíčkem Lipánek
Ingredience (2 porce) 300 ml čokoládového mlíčka Lipánek 1 zralý banán hrst čerstvých nebo mražených jahod 1 tvarohový Lipánek vanilkový vyšlehaná čerstvá Jihočeská smetana borůvky a máta na ozdobu
Valašská pomazánka s Jihočeskou zakysanou smetanou
Ingredience (4 porcí) 250 g kysaného bílého zelí 150 g slaniny v plátcích 50 g majonézy 2 jarní cibulky 180 g Jihočeské zakysané smetany 15 % sůl čerstvě mletý černý pepř čerstvý chléb k podávání
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


