Sýrové zobání bez lepku a vajec
Receptů na takové to domácí zobánínení nikdy dost. Jistě se bude hodit nejen na Silvestra.
Ingredience
Těsto:
- 300 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eat-fit univerzal)
- 100 ml Jihočeského polotučného mléka
- 100 g Jihočeského másla pokojové teploty
- 1 káv. lžičky soli
- 15 g lněné mouky rozmíchané v 100 ml horké vody - rychle vyšlehat v gel, nechat vychladnout
Náplň:
- 200 g jemně strouhaných sýrů – Jihočeské či Zlaté nivy + Blaťáckého zlato (případně goudy)
- 140 g másla pokojové teploty (pokud netrpíte intolerancí na laktózu můžete použít Jihočeské máslo)
- společně vidličkou utřít na pomazánku
- potravinářská fólie, papír na pečení
Návod na přípravu
Z uvedených ingrediencí si připravíme vláčné těsto - nejdříve důkladně promícháme mouku s kypřidlem a solí. Pak přidáme máslo, mléko a lněný gel, prohněteme v těsto. To necháme v bochánku odpočívat cca 1 hodinu zabalené v potravinářské fólii v ledničce. Těsto trochu zatuhne a rozleží se s vlákninou.
Po odpočinutí ho rozdělíme na 4 stejné kusy, ze kterých mezi dvěma pásy potravinářské folie rozválíme válečkem obdélník (o výšce cca 0,5 cm). Pomažeme po celé ploše připravenou sýrovou pomazánkou a pomocí fólie stočíme po podélné straně do pevného válečku. Necháme ve fólii zabalené do druhého dne roládky, pěkně ztuhnou.
Troubu předehřejeme na 160°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Jednotlivé roládky vybalíme z fólie a ostrým nožem nakrájíme na 0,5 cm kousky - šneky. Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatavého zbarvení cca 15 minut, pak opatrně obrátíme a dopékáme nejlépe na horký vzduch při stejné teplotě cca 10 minut. Necháme zchladnout na mřížce.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Cizrnový hummus s hráškem, cuketou a High protein zrajícím sýrem
Ingredience (2 porce) 1 balení High protein zrajícího sýra 200 g vařené cizrny (nebo z konzervy) 150 g mraženého hrášku 1 lžíce tahini 3 lžíce olivového oleje 1 lžíce citronové šťávy 1 stroužek česneku 2–3 lžíce vody podle potřeby na zjemnění sůl a pepř 1 menší cuketa pár lístků petržele na ozdobu
Vanilková zapečená jablka s ořechy a datlemi
Ingredience (3 porce) 3 jablka 50 g datlí 50 g ořechů (mandle, lískové ořechy) 50 g Lipánek vanilková pomazánka (+ zbytek na krém) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamomu 5–6 lžic mléka
Sýrové pirožky
Ingredience (2 porce) 300 g hladké mouky 180 g vody 1 lžíce olivového oleje sůl Náplň 1 High protein zrající sýr 1 Lipánek Zlaťáček 1 Jihočeské žervé 130 g uvařených brambor 1 cibule 2 lžíce oleje
High protein chipsy
Ingredience High protein zrající sýr
Salát s vejcem plněným směsí ze žloutků, taveného sýru Lipánek a hořčice
Ingredience (2 porce) 2 hlávky salátu little gem 1 menší hlávka radicchia hrst zeleného hrášku 10 cherry rajčat 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce medu 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžička citronové šťávy 4 vejce 60 g taveného sýru Lipánek 1 lžička plnotučné hořčice 1 lžička majonézy sůl čerstvě mletý černý pepř
Valašská pomazánka s Jihočeskou zakysanou smetanou
Ingredience (4 porcí) 250 g kysaného bílého zelí 150 g slaniny v plátcích 50 g majonézy 2 jarní cibulky 180 g Jihočeské zakysané smetany 15 % sůl čerstvě mletý černý pepř čerstvý chléb k podávání
Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu
Batátové toasty s pečenou zeleninou
Ingredience batát Jihočeské pomazánkové tradiční bez laktózy zelenina k pečení (např. paprika, mrkev, cuketa) olivový olej sůl avokádo
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


