Sýrový koláč s dýňovým krémem
Ingredience
Těsto
- 200 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Schär mix B) na podsypání
- 50 g mletých mandlí loupaných nebo hotové mandlové mouky
- 125 g másla nastrouhaného (poloviny velké kostky)
- 100 g jemně strouhaného sýra Blaťácké zlato
- 1 kávová lžička soli
- 3 vrchovaté pol. lžíce chia semínek
- 4-6 pol. lžic mléka do těsta (podle konzistence)
- 1/2 bezlepkového prášku do pečiva
Náplň
- 150 g Jihočeské nivy 60 %
- větší vařený brambor nebo mrkev na kostičky
- 1 balení jarní cibulky posekané
- hrst posekaných opražených vlašských ořechů
- 1/2 pečené dýně (na olivovém oleji s drceným, kmínem, solí a tymiánem)
- 250 ml Jihočeské smetany ke šlehání
- 180 g Jihočeské zakysané smetany 18%
- muškátový ořìšek, pepř dle chuti
- Koláčová forma cca 26 cm
Návod na přípravu
Ze všech ingrediencí vytvoříme hladké nelepivé těsto. Pokud by se drobilo, přidáváme po lžících mléko a zapracujeme až bude těsto vláčné. Hotové zabalíme do mikrotenu a necháme v ledničce alespoň 2 hodiny uležet (klidně přes noc).
Těsto vyndáme z lednice, troubu předehřejeme na 170 °C statické teplo. Těsto malým pizza válečkem a prsty rovnoměrně rozprostřeme do formy lehce vysypané moukou a vytvoříme okraje.
Těsto poklademe Jihočeskou nivou, ořechy, cibulkou a kousky brambor.
Dýni rozmixujeme se smetanami do krému a nalijeme na koláč. Uhladíme.
Pečeme cca 35 minut až jsou okraje hnědé a naplň zpevněná. Necháme zchladnout.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové.
Podobné recepty

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led

Batátové toasty s pečenou zeleninou
Ingredience batát Jihočeské pomazánkové tradiční bez laktózy zelenina k pečení (např. paprika, mrkev, cuketa) olivový olej sůl avokádo

Tvarohový cheesecake bez laktózy
Ingredience (12 porcí) Na korpus: 200 g sušenek bez laktózy 70 g kokosového oleje Tvarohová náplň: 3 Jihočeské tvarohy bez laktózy 140 g cukru 3 vejce 2 žloutky kůra z poloviny bio citronu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...