Tartaletky s jablky a Tvarohovým Lipánkem
Tímto dezertem ohromíte každou návštěvu. S Lipánkem Tvarohovým nemůžete šlápnout vedle.
Ingredience (na 4 porce)
Korpus
- 75 g Jihočeského másla
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- špetka soli
- fazole nebo kamínky na zatížení těsta při pečení
Náplň
- 4 jablka
- 1 lžíce moučkového cukru
- šťáva z jednoho pomeranče
Karamel
- 100 g Jihočeského másla
- 50 ml trvanlivé Jihočeské smetany
- 100 g krupicového cukru
- 2 balení tvarohového Lipánka
Návod na přípravu
Všechny suroviny na korpus smícháme a vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme cca 60 minut odpočinout v lednici. Těsto rozválíme na půl centimetru silný plát a rozdělíme na čtyři části. Těsto vložíme do formiček na tartaletky a tvarujeme až po okraj formy. Dno těsta propícháme vidličkou. Z pečicího papíru vystřihneme čtyři kruhy v průměru formičky, vložíme je do formiček na těsto a zatížíme například fazolemi, aby se nám při pečení nesesunul okraj těsta. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 5-10 minut. Po vychladnutí naplníme jedním balením tvarohového Lipánka. Jablka nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Vzniklá kolečka přeřízneme napůl, polijeme pomerančovou šťávou a promícháme s cukrem. Vložíme na 30 sekund prohřát do mikrovlnky. Poté si plátky jablek srolujeme a pokládáme směrem od středu ke krajům. Postupně přikládáme další plátky jablek, až vznikne tvar růže. Vložíme do lednice a připravíme si karamel. V hrnci necháme zkaramelizovat cukr. Přimícháme trvanlivou Jihočeskou smetanu a Jihočeské máslo. Hotovým karamelem tartaletky přelijeme a ozdobíme tvarohovým Lipánkem.
Podobné recepty

Domácí jahodová zmrzlina s Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 300 g čerstvých nebo mražených jahod 2 kelímky jahodového Lipánka 2 lžíce cukru (dle chuti) 1 lžička citronové šťávy

Čokoládový chia pudink z mléka Lipánek
Ingredience (2 porce): 1 Lipánek čokoládové mléko 4 lžíce chia semínek (40 g) Jihočeská smetana a ovoce na ozdobu

High protein cottage housky
Ingredience (6 ks): 1 High protein cottage natur 220 g hladké mouky ½ kypřicího prášku 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření sůl semínka na posypání

Ovocné parfait s tvarohovým Lipánkem, müsli a ovocem
Ingredience (1 porce) 1 kelímek tvarohového Lipánka 4 lžíce müsli 100 g čerstvého ovoce (kiwi, jahody, borůvky) lískové oříšky med nebo javorový sirup na dochucení máta

Slané palačinky se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (4 porce) Suroviny na těsto: 200 g hladké mouky špetka soli 2 vejce 400 ml čerstvého Jihočeského mléka 2 lžíce rozpuštěného Jihočeského másla Suroviny na náplň: 150 g nastrouhaného sýra Lipánek Zlaťáček 150 g šunky hrst čerstvého špenátu Jihočeské žervé nakrájená paprika

Frittata
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 50 g slaniny 1 lžíce Jihočeského másla 1 jarní cibulka ½ cukety 100 g cherry rajčat 5–6 vajec 50 ml Jihočeské smetany

Brunch se Sýrem na pánev
Ingredience (2 porce) 2 balení Sýru na pánev 2 vejce (uvařená natvrdo nebo zastřená) Na salát: cherry rajčata okurka listový salát 1 lžíce citronové šťávy 1 lžíce oleje sůl Na bramborové placky: 350 g brambor 1 cibulka 1 lžíce mouky sůl olej na smažení

Sladké langoše s Jihočeským tvarohem & jogurtem a čerstvým ovocem
Ingredience (4–6 osob) Na langoše: 500 g hladké mouky 250 ml vlažného čerstvého Jihočeského mléka 20 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 vejce 1 lžička soli 1 lžíce oleje + olej na smažení Na krém: 400 g Jihočeského tvarohu & jogurtu 2 lžíce moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru kůra z půlky citronu Na ozdobu: čerstvé ovoce podle sezony – maliny, borůvky, jahody, meruňky, kiwi apod. čerstvá máta moučkový cukr na posypání
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...