Tartaletky s jablky a Tvarohovým Lipánkem
Tímto dezertem ohromíte každou návštěvu. S Lipánkem Tvarohovým nemůžete šlápnout vedle.
Ingredience (na 4 porce)
Korpus
- 75 g Jihočeského másla
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- špetka soli
- fazole nebo kamínky na zatížení těsta při pečení
Náplň
- 4 jablka
- 1 lžíce moučkového cukru
- šťáva z jednoho pomeranče
Karamel
- 100 g Jihočeského másla
- 50 ml trvanlivé Jihočeské smetany
- 100 g krupicového cukru
- 2 balení tvarohového Lipánka
Návod na přípravu
Všechny suroviny na korpus smícháme a vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme cca 60 minut odpočinout v lednici. Těsto rozválíme na půl centimetru silný plát a rozdělíme na čtyři části. Těsto vložíme do formiček na tartaletky a tvarujeme až po okraj formy. Dno těsta propícháme vidličkou. Z pečicího papíru vystřihneme čtyři kruhy v průměru formičky, vložíme je do formiček na těsto a zatížíme například fazolemi, aby se nám při pečení nesesunul okraj těsta. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 5-10 minut. Po vychladnutí naplníme jedním balením tvarohového Lipánka. Jablka nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Vzniklá kolečka přeřízneme napůl, polijeme pomerančovou šťávou a promícháme s cukrem. Vložíme na 30 sekund prohřát do mikrovlnky. Poté si plátky jablek srolujeme a pokládáme směrem od středu ke krajům. Postupně přikládáme další plátky jablek, až vznikne tvar růže. Vložíme do lednice a připravíme si karamel. V hrnci necháme zkaramelizovat cukr. Přimícháme trvanlivou Jihočeskou smetanu a Jihočeské máslo. Hotovým karamelem tartaletky přelijeme a ozdobíme tvarohovým Lipánkem.
Podobné recepty

Čtverečky z listového těsta plněné sýrem Lipánek, kuřecím masem a sušenými rajčaty
Listové těsto je skvělý pomocník při přípravě občerstvení, doplnit ho ale můžete sýrem od Lipánka a kuřecím masem. Uvidíte, že návštěva bude nadmíru spokojená.

Sendvič s Jihočeským žervé, uzeným lososem, rukolou a medovým dresinkem
Máte chuť na nějakou svačinku či menší oběd? Jihočeské žervé doplní jemnou chutí uzeného lososa a s obyčejného sendviče se stane něco výjimečného.

Kokosovo-mrkvový koláč s Tradičním Lipánkem
Zkoušeli jste někdy mrkvový koláč doplnit kokosem? Doporučujeme vyzkoušet i s naším Lipánkem, který dezert krásně zvláční.

Čokoládový koláč s Tvarohovým Lipánkem, hruškami a ořechy
Máte rádi čokoládu, ale v dezertu nesmí chybět ani ovoce? Pak je tento dezert právě pro vás.

Šátečky z listového těsta se sladkou pomazánkou Lipánek, mákem a blumami
Pomazánku od Lipánka můžete použít jako hotovou náplň do šátečků. Jednodušší už to být nemůže.

Sendvič se Sýrem na pánev a zastřeným vejcem
Rychlá večeře, vydatná snídaně či svačina. Tento sendvič se Sýrem na pánev si zamilujete.

Koláč s Tvarohovým Lipánkem, mandlemi a hruškami
Mandle a hrušky jsou lákavou kombinací. Přidejte k nim ale Lipánka a vznikne vám neodolatelný dezert.

Dip z červené řepy s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Chcete si připravit něco zdravého, bez masa, co by vás zároveň zasytilo a dodalo dostatek bílkovin? Tento dip si zamilujete nejen na svačinu.
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z jihočeského mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...