Tartaletky s jablky a Tvarohovým Lipánkem
Tímto dezertem ohromíte každou návštěvu. S Lipánkem Tvarohovým nemůžete šlápnout vedle.
Ingredience (na 4 porce)
Korpus
- 75 g Jihočeského másla
- 1 vejce
- 150 g hladké mouky
- 40 g moučkového cukru
- špetka soli
- fazole nebo kamínky na zatížení těsta při pečení
Náplň
- 4 jablka
- 1 lžíce moučkového cukru
- šťáva z jednoho pomeranče
Karamel
- 100 g Jihočeského másla
- 50 ml trvanlivé Jihočeské smetany
- 100 g krupicového cukru
- 2 balení tvarohového Lipánka
Návod na přípravu
Všechny suroviny na korpus smícháme a vypracujeme tuhé těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme cca 60 minut odpočinout v lednici. Těsto rozválíme na půl centimetru silný plát a rozdělíme na čtyři části. Těsto vložíme do formiček na tartaletky a tvarujeme až po okraj formy. Dno těsta propícháme vidličkou. Z pečicího papíru vystřihneme čtyři kruhy v průměru formičky, vložíme je do formiček na těsto a zatížíme například fazolemi, aby se nám při pečení nesesunul okraj těsta. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 5-10 minut. Po vychladnutí naplníme jedním balením tvarohového Lipánka. Jablka nakrájíme nebo nastrouháme na velmi tenké plátky. Vzniklá kolečka přeřízneme napůl, polijeme pomerančovou šťávou a promícháme s cukrem. Vložíme na 30 sekund prohřát do mikrovlnky. Poté si plátky jablek srolujeme a pokládáme směrem od středu ke krajům. Postupně přikládáme další plátky jablek, až vznikne tvar růže. Vložíme do lednice a připravíme si karamel. V hrnci necháme zkaramelizovat cukr. Přimícháme trvanlivou Jihočeskou smetanu a Jihočeské máslo. Hotovým karamelem tartaletky přelijeme a ozdobíme tvarohovým Lipánkem.
Podobné recepty

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...