Burgery s Romadurem, karamelizovanou cibulkou a limetkovou majonézou
Ingredience (4 porce)
- 400 g mletého hovězího masa
- 100 g slaniny
- 2 červené cibule
- 100 g Romaduru
- 4 cherry rajčata nebo 1 velké rajče
- 4 menší burgerové bulky
- 6 lžic majonézy
- 1 limetka
- 3 lžíce Jihočeského másla
- 1 lžička olivového oleje
- 1 lžíce třtinového cukru
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Návod na přípravu
Do pánve dáme lžíci oleje a přidáme na plátky nakrájenou cibuli. Restujeme na mírném plameni, dokud cibule nezměkne a nezačne zlátnout. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Nakonec dochutíme solí a octem. Mezitím si na pánvi dozlatova opečeme plátky slaniny.
Maso lehce osolíme a opepříme, promícháme rukama a vytvarujeme čtyři placičky. Opečeme na výpeku ze slaniny z obou stran dozlatova. Ke konci opékání na každý burger položíme plátek Romaduru a přikryjeme poklicí, aby se sýr roztekl. Do mističky dáme majonézu, přidáme limetkovou šťávu a nastrouhanou kůru (dáme pozor, abychom nestrouhali bílou část limetky, která je hořká) a promícháme. Rajčátka si nakrájíme na tenká kolečka. Na pánvi nebo grilu opečeme vnitřky burgerových bulek s trochou Jihočeského másla. Na spodní část bulky rozetřeme limetkovou majonézu, položíme rajčátka, maso s rozteklým Romadurem a vrstvu karamelizované cibule. Přiklopíme horní částí bulky a propíchneme špejlí, aby nám burgery držely.
Podobné recepty

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...