Citronové řezy s tradičním Lipánkem a drobenkou
Ingredience
- 100 g cukru
- 200 g hladké mouky + na vysypání formy
- 90 g Jihočeského bílého jogurtu Nature
- 1 vejce
- kůra z jednoho citronu
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce citronové šťávy
- 90 ml oleje
- špetka soli
- Jihočeské máslo na vymazání formy
- 2 citrony na ozdobu
Náplň:
- 2 vejce
- 300 g tradičního Lipánka
- 3 lžíce citronové šťávy
- 30 g cukru
Drobenka:
- 60 g Jihočeského másla
- 50 g cukru
- 60 g hladké mouky
Návod na přípravu
Vejce vyšleháme s cukrem, Jihočeským bílým jogurtem Nature a olejem. Přisypeme mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu, citronovou kůru, citronovou šťávu a vypracujeme hladké těsto. Tradičního Lipánka smícháme s cukrem, vejci a citronovou šťávou. Menší formu vymažeme Jihočeským máslem a vysypeme moukou. Do formy vlijeme těsto a potřeme náplní. Z Jihočeského másla, mouky a cukru zpracujeme drobenku, kterou posypeme náplň. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C cca 40 minut. Hotový koláč poklademe na plátky nakrájeným citronem.
Tento recept je vhodný dokonce i pro celiaky. Upravenou verzi receptu najdete zde.
Podobné recepty

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led

Tvarohový cheesecake bez laktózy
Ingredience (12 porcí) Na korpus: 200 g sušenek bez laktózy 70 g kokosového oleje Tvarohová náplň: 3 Jihočeské tvarohy bez laktózy 140 g cukru 3 vejce 2 žloutky kůra z poloviny bio citronu

Ovocné řezy s Lipánkem bez laktózy
Ingredience (3 porce) 3 Lipánky bez laktózy 1 želatinový ztužovač pro přípravu za studena 2 lžičky moučkového cukru 1 balení dlouhých piškotů 300 ml kávy bez kofeinu mix ovoce (jahody, maliny, borůvky) + na ozdobu 2 lžíce kakaa 1 lžíce vanilkové pasty
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...