Citronové řezy s tradičním Lipánkem a drobenkou
Ingredience
- 100 g cukru
- 200 g hladké mouky + na vysypání formy
- 90 g Jihočeského bílého jogurtu Nature
- 1 vejce
- kůra z jednoho citronu
- 0,5 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce citronové šťávy
- 90 ml oleje
- špetka soli
- Jihočeské máslo na vymazání formy
- 2 citrony na ozdobu
Náplň:
- 2 vejce
- 300 g tradičního Lipánka
- 3 lžíce citronové šťávy
- 30 g cukru
Drobenka:
- 60 g Jihočeského másla
- 50 g cukru
- 60 g hladké mouky
Návod na přípravu
Vejce vyšleháme s cukrem, Jihočeským bílým jogurtem Nature a olejem. Přisypeme mouku, sůl, prášek do pečiva, jedlou sodu, citronovou kůru, citronovou šťávu a vypracujeme hladké těsto. Tradičního Lipánka smícháme s cukrem, vejci a citronovou šťávou. Menší formu vymažeme Jihočeským máslem a vysypeme moukou. Do formy vlijeme těsto a potřeme náplní. Z Jihočeského másla, mouky a cukru zpracujeme drobenku, kterou posypeme náplň. Pečeme v předehřáté troubě při 175 °C cca 40 minut. Hotový koláč poklademe na plátky nakrájeným citronem.
Podobné recepty
![Malinová zmrzlina s tvarohovým Lipánkem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__malinova-zmrzlina-s-tvarohovym-lipankem.jpg?v=1718974619)
Malinová zmrzlina s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (8 porcí) 4 Lipánky tvarohové 1 Jihočeská čerstvá smetana 350 g malin (čerstvých nebo mražených) 90 g cukru K podávání zmrzlinové kornoutky
![Rýže ze sladkého mlíčka Lipánek s krémem z Jihočeské zakysané smetany a Jihočeského tvarohu](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__ryze-ze-sladkeho-mlicka-lipanek-s-kremem-z-jihoceske-zakysane-smetany-a-jihoceskeho-tvarohu.jpg?v=1718974260)
Rýže ze sladkého mlíčka Lipánek s krémem z Jihočeské zakysané smetany a Jihočeského tvarohu
Ingredience (2 porce) 150 g rýže 500 ml sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 3 lžičky moučkového cukru 200 g tučného Jihočeského tvarohu 100 g Jihočeské tradiční zakysané smetany 18% šťáva z půlky citronu hrst drcených sušenek 4 jahody 4 ostružiny hrst máty hrst mini marshmallow
![Mražený dezert s tradičním Lipánkem a lesním ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__mrazeny-dezert-s-tradicnim-lipankem-a-lesnim-ovocem.jpg?v=1718786988)
Mražený dezert s tradičním Lipánkem a lesním ovocem
Ingredience (5 porcí) 500 g tradičního Lipánka 300 g mraženého lesního ovoce 2 lžíce medu máta čerstvé ovoce
![Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__jahodove-kynute-knedliky-s-vanilkovou-omackou.jpg?v=1716364656)
Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Ingredience 500 g polohrubé mouky ½ čerstvého droždí 250 ml Jihočeského mléka 25 g cukru 1 vejce špetka soli čerstvé nebo mražené jahody Vanilková omáčka: 1 ks Lipánek vanilková pomazánka 100 ml Jihočeské smetany Na dokončení: rozpuštěné Jihočeské máslo moučkový cukr
![Francouzský toast se skořicí, vanilkovou pomazánkou Lipánek, ovocným salátem a anglickým krémem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__francouzsky-toast-se-skorici-vanilkovou-pomazankou-lipanek-ovocnym-salatem-a-anglickym-kremem.jpg?v=1717498890)
Francouzský toast se skořicí, vanilkovou pomazánkou Lipánek, ovocným salátem a anglickým krémem
Ingredience (2 porce) 1 vanilková pomazánka Lipánek 4 plátky toastového chleba nebo 2 silnější plátky briošky 1 lžíce Jihočeského másla špetka skořici 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 vejce 500 ml čerstvého Jihočeského mléka 8 žloutků 280 g cukru 1 lžíce vanilkové pasty hrst malin hrst borůvek ½ jablka šťáva z půlky citronu 1 lžička moučkového cukru
![Granola s tradičním Lipánkem, ořechy a ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__granola-s-tradicnim-lipankem-orechy-a-ovocem.jpg?v=1716192886)
Granola s tradičním Lipánkem, ořechy a ovocem
Ingredience 2 balení tradičního Lipánka 250 g banánů 100 g ořechů 100 g kokosu 100 g sušeného ovoce 60 g medu 50 g Jihočeského másla 65 g pomerančové šťávy 350 g ovesných vloček špetka soli špetka skořice čerstvé ovoce dle chuti
![Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__sladky-puding-s-trhanou-babovkou-a-ovocem.jpg?v=1714463574)
Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem
Ingredience (2 porce) 500 ml vanilkového mlíčka Lipánek 3 žloutky 2 lžíce kukuřičného škrobu 3 lžíce cukru 1 lžíce vanilkové pasty 4 lžíce hladké mouky ½ lžičky kypřicího prášku 3 lžíce cukru moučka 3 lžíce kakaa 1 vejce 3 lžíce oleje 3 lžíce čerstvého Jihočeského mléka 4 jahody hrst borůvek hrst máty špetka soli
![Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__jahodovy-kolac-z-jihoceskeho-jogurtu-nature.jpg?v=1707723397)
Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature
Ingredience 1,5 hrnku hladké mouky 3/4 lžičky kypřicího prášku 0,5 lžičky jedlé sody špetka soli 120 g povoleného Jihočeského másla + na vymazání formy 1 hrnek cukru 2 vejce 1/3 hrnku bílého Jihočeského jogurtu Nature 1/3 hrnku čerstvého Jihočeského mléka 10 jahod + na ozdobu 100 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 20 g moučkového cukru
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...