Čokoládové lanýže s arašídy a skořicí
Lanýže, které jsou sladké? No jistě! Navíc od toho nejpovolanejšího mistra cukráře, Josefa Maršálka.
Ingredience
Hmota na lanýže:
- 250 g kvalitní hořké čokolády 50% a více
- 50 g mléčné čokolády 30% a více
- 200 g Jihočeské smetany ke šlehání 33%
- 90 g arašídového másla
- 3 kousky celé skořice
- 2 g soli
Na dokončení:
- 150 g kvalitní hořké nebo mléčné čokolády
- 5 g zlaté metalické barvy
Návod na přípravu
Obě čokolády nalámeme na kousky. Smetanu a celou skořici přivedeme k varu, přikryjeme poklicí a necháme asi 10 min. louhovat. Opět přivedeme k varu, a poté jí přes cedník nalijeme na nalámanou čokoládu. Celou skořici odložíme, dále ji potřebovat nebudeme. Čokoládu ve smetaně necháme několik minut povolit a poté metlou vymícháme dohladka. Přidáme sůl a arašídové máslo a opět vymícháme do hladké hmoty. Tu přikryjeme na hladině kuchyňskou fólií a dáme do lednice nejméně na 4 až 6 hod. uzrát. Ze ztuhlé hmoty lžičkou nabíráme kousky a rychle je v dlaních zpracujeme v kuličky. Odkládáme na tácek s papírem na pečení. Hotové koule necháme v lednici dobře zatuhnout. Čokoládu opatrně rozpustíme ve vodní lázní a kuličky v ní namočíme, anebo si navlékneme vinylové rukavice na jedno použití, Čokoládu rozetřeme ve dlaních a v nich potom čokoládové kuličky obalíme. Odkládáme na tácek s papírem a v lednici necháme dobře zatuhnout. Teprve poté je obalíme v jedlé metalické barvě. Skladujeme v uzavřené dóze v lednici.
Podobné recepty

Tvarohový cheesecake bez laktózy
Ingredience (12 porcí) Na korpus: 200 g sušenek bez laktózy 70 g kokosového oleje Tvarohová náplň: 3 Jihočeské tvarohy bez laktózy 140 g cukru 3 vejce 2 žloutky kůra z poloviny bio citronu

Ovocné řezy s Lipánkem bez laktózy
Ingredience (3 porce) 3 Lipánky bez laktózy 1 želatinový ztužovač pro přípravu za studena 2 lžičky moučkového cukru 1 balení dlouhých piškotů 300 ml kávy bez kofeinu mix ovoce (jahody, maliny, borůvky) + na ozdobu 2 lžíce kakaa 1 lžíce vanilkové pasty

Pistáciový baskický cheesecake s Jihočeským žervé
Ingredience 750 g Jihočeského žervé 1 hrnek cukru ¹/₄ hrnku hladké mouky 1 vanilkový lusk 1 a ¹/₄ hrnku čerstvé Jihočeské smetany 5 vajec 150g 100% pistáciové pasty

Letní ovocný koláč
Ingredience (12 porcí) Těsto: 230 g polohrubé mouky ½ prášku do pečiva 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 3 vejce 140 g cukru Pomazánková vrstva: 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 1 žloutek 2 lžíce cukru Ovoce (čerstvé nebo kompotované) Drobenka: 60 g Jihočeského másla 60 g cukru 90 g hrubé mouky

Čokoládové pusinky s kakaovým krémem a ovocem
Ingredience (8 porcí) Bílkové pusinky: 3 bílky 150 g cukru krupice 1 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžička kakaa Krém: 2× Lipánek čokoládová pomazánka 200 ml Jihočeské smetany Ovoce na ozdobení

Taštičky z toastového chleba plněné tradičním Lipánkem s ovocem a ovocným dipem
Ingredience (2 porce) 2 tradiční Lipánky hrst borůvek hrst malin 12 plátků toastového chleba 1 lžíce medu 1 lžička citronové šťávy kůra z poloviny citronu 1 lžička vanilkové pasty strouhanka, mouka a vejce s čerstvým Jihočeským mlékem na obalování olej na smažení moučkový cukr na posypání čerstvá máta na ozdobu

Jahodovo‑rebarborová bublanina s jahodovým mlíčkem Lipánek
Ingredience (4 porce) 150 g cukru špetka soli 3 vejce 60 g oleje 1 jahodové mlíčko Lipánek 400 g polohrubé mouky kypřicí prášek 1 lžička vanilkové pasty kůra z jednoho citronu cca 300 g jahod 1 řapík rebarbory (čerstvý nebo mražený) moučkový cukr na posypání a na rebarboru mouka a Jihočeské máslo na vymazání formy

Domácí jahodová zmrzlina s Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 300 g čerstvých nebo mražených jahod 2 kelímky jahodového Lipánka 2 lžíce cukru (dle chuti) 1 lžička citronové šťávy
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...