Koláč s tvarohovým Lipánkem, makovou a ořechovou náplní
Ingredience (na 1 plech)
- 250 ml trvanlivého Jihočeského mléka
- 500 g hladké mouky
- 70 g Jihočeského másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- sůl
- 2 žloutky
- moučkový cukr a čerstvé ovoce na ozdobu
- 30 g čerstvého droždí
- 2 balení tvarohového Lipánka
Maková náplň:
- 150 g máku
- 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
- 2 lžíce cukru
Oříšková náplň:
- 150 g vlašských ořechů
- 2 lžíce cukru
- 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
- 1 lžička skořice
Návod na přípravu
Trvanlivé Jihočeské mléko ohřejeme, přidáme lžičku cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, špetku soli, cukr, jeden žloutek, vejce, pokrájené Jihočeské máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Posypeme ho lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout. Tvarohového Lipánka smícháme s jedním žloutkem. Mák, cukr a mléko lehce povaříme. Mleté ořechy smícháme s mlékem, cukrem, skořicí a povaříme. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto navrstvíme ořechovou, makovou a tvarohovou náplň. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 40 minut. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme ovocem.
Podobné recepty

Frittata
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 50 g slaniny 1 lžíce Jihočeského másla 1 jarní cibulka ½ cukety 100 g cherry rajčat 5–6 vajec 50 ml Jihočeské smetany

Brunch se Sýrem na pánev
Ingredience (2 porce) 2 balení Sýru na pánev 2 vejce (uvařená natvrdo nebo zastřená) Na salát: cherry rajčata okurka listový salát 1 lžíce citronové šťávy 1 lžíce oleje sůl Na bramborové placky: 350 g brambor 1 cibulka 1 lžíce mouky sůl olej na smažení

Sladké langoše s Jihočeským tvarohem & jogurtem a čerstvým ovocem
Ingredience (4–6 osob) Na langoše: 500 g hladké mouky 250 ml vlažného čerstvého Jihočeského mléka 20 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 vejce 1 lžička soli 1 lžíce oleje + olej na smažení Na krém: 400 g Jihočeského tvarohu & jogurtu 2 lžíce moučkového cukru 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru kůra z půlky citronu Na ozdobu: čerstvé ovoce podle sezony – maliny, borůvky, jahody, meruňky, kiwi apod. čerstvá máta moučkový cukr na posypání

Chlebový pudink s mlíčkem Lipánek a vanilkovým krémem
Ingredience (2 porce) 3 balení mlíčka Lipánek 1 balení toustového chleba hrst natrhané bagety 2 větší hrušky 1 lžička skořice 2 lžíce moučkového cukru 2 vejce hrst vlašských ořechů ovoce na ozdobu máta na ozdobu med na ozdobu 1 lžíce vanilkové pasty 250 ml čerstvé Jihočeské smetany kůra z jednoho citronu Jihočeské máslo na vymazání formy

Sýrový bagel
Ingredience (12 porcí) 500 g hladké mouky 7 g sušeného droždí 330 ml teplé vody 3 lžíce cukru 2 lžíce olivového oleje 10 g soli sezamová semínka na posypání Náplň: Jihočeské pomazánkové tradiční bez příchuti 31% Sýr na pánev salát rajče Ajvar squeeze

Křupavé vafle s tvarohem a jahodovým džemem
Ingredience (4 porce) 250 g hladké mouky 350 ml Jihočeského mléka 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 vejce 1 vanilkový cukr 1 lžička prášku do pečiva ½ lžičky jedlé sody špetka soli Na dokončení: 250 g Jihočeský tvaroh tučný moučkový cukr dle chuti 1 lžička citronové šťávy 2 lžíce Jihočeského mléka jahodový džem Podravka čerstvé jahody hrst ořechů (volitelné)

Jahodové mléčné lívance
Ingredience (12 porcí): 250 ml sladkého jahodového mlíčka Lipánek 200 g hladké mouky 1 vejce 1 lžíce cukru 1 prášek do pečiva špetka soli Jihočeské máslo na smažení čerstvé ovoce na ozdobu

Zebra dort s Lipánkem
Ingredience (8 porcí): 2× Lipánky tvarohové 150 g Jihočeského másla 150 g cukru 3 vejce 120 ml Jihočeského mléka 250 g polohrubé mouky 1 kypřicí prášek do pečiva 2 lžíce kakaa špetka soli
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...