Koláč s tvarohovým Lipánkem, makovou a ořechovou náplní
Ingredience (na 1 plech)
- 250 ml trvanlivého Jihočeského mléka
- 500 g hladké mouky
- 70 g Jihočeského másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- sůl
- 2 žloutky
- moučkový cukr a čerstvé ovoce na ozdobu
- 30 g čerstvého droždí
- 2 balení tvarohového Lipánka
Maková náplň:
- 150 g máku
- 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
- 2 lžíce cukru
Oříšková náplň:
- 150 g vlašských ořechů
- 2 lžíce cukru
- 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
- 1 lžička skořice
Návod na přípravu
Trvanlivé Jihočeské mléko ohřejeme, přidáme lžičku cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, špetku soli, cukr, jeden žloutek, vejce, pokrájené Jihočeské máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Posypeme ho lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout. Tvarohového Lipánka smícháme s jedním žloutkem. Mák, cukr a mléko lehce povaříme. Mleté ořechy smícháme s mlékem, cukrem, skořicí a povaříme. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto navrstvíme ořechovou, makovou a tvarohovou náplň. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 40 minut. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme ovocem.
Podobné recepty
Vanilková zapečená jablka s ořechy a datlemi
Ingredience (3 porce) 3 jablka 50 g datlí 50 g ořechů (mandle, lískové ořechy) 50 g Lipánek vanilková pomazánka (+ zbytek na krém) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamomu 5–6 lžic mléka
Sýrové pirožky
Ingredience (2 porce) 300 g hladké mouky 180 g vody 1 lžíce olivového oleje sůl Náplň 1 High protein zrající sýr 1 Lipánek Zlaťáček 1 Jihočeské žervé 130 g uvařených brambor 1 cibule 2 lžíce oleje
High protein chipsy
Ingredience High protein zrající sýr
Jahodovo-čokoládový koktejl se sladkým mlíčkem Lipánek
Ingredience (2 porce) 300 ml čokoládového mlíčka Lipánek 1 zralý banán hrst čerstvých nebo mražených jahod 1 tvarohový Lipánek vanilkový vyšlehaná čerstvá Jihočeská smetana borůvky a máta na ozdobu
Valašská pomazánka s Jihočeskou zakysanou smetanou
Ingredience (4 porcí) 250 g kysaného bílého zelí 150 g slaniny v plátcích 50 g majonézy 2 jarní cibulky 180 g Jihočeské zakysané smetany 15 % sůl čerstvě mletý černý pepř čerstvý chléb k podávání
Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř
Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu
Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


