Koláč s tvarohovým Lipánkem, makovou a ořechovou náplní
Ingredience (na 1 plech)
- 250 ml trvanlivého Jihočeského mléka
- 500 g hladké mouky
- 70 g Jihočeského másla
- 70 g cukru
- 1 vejce
- sůl
- 2 žloutky
- moučkový cukr a čerstvé ovoce na ozdobu
- 30 g čerstvého droždí
- 2 balení tvarohového Lipánka
Maková náplň:
- 150 g máku
- 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
- 2 lžíce cukru
Oříšková náplň:
- 150 g vlašských ořechů
- 2 lžíce cukru
- 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
- 1 lžička skořice
Návod na přípravu
Trvanlivé Jihočeské mléko ohřejeme, přidáme lžičku cukru a droždí a necháme vzejít kvásek. V míse smícháme mouku, špetku soli, cukr, jeden žloutek, vejce, pokrájené Jihočeské máslo a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Posypeme ho lehce moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 45 minut kynout. Tvarohového Lipánka smícháme s jedním žloutkem. Mák, cukr a mléko lehce povaříme. Mleté ořechy smícháme s mlékem, cukrem, skořicí a povaříme. Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněném vále a přendáme na plech vyložený pečicím papírem. Na těsto navrstvíme ořechovou, makovou a tvarohovou náplň. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C cca 40 minut. Hotový koláč posypeme moučkovým cukrem a ozdobíme ovocem.
Podobné recepty

Zapečené croissanty s Moravským bochníkem
Ingredience (4 porce): 6 croissantů plnotučná hořčice 150 g šunky 2 balení sýru Moravský bochník 50 ml Jihočeské smetany 50 ml Jihočeského mléka čerstvý tymián muškátový oříšek vejce na potření

Vanilkové lívanečky s rozvarem z lesního ovoce
Ingredience (4 porce): 200 g hladké mouky 8 g prášku do pečiva 230 g Jihočeského mléka 2 lžíce vanilkové pomazánky Lipánek 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 vejce 1 vanilkový cukr 2 lžíce cukru krystal Ovocný rozvar: 150 g mraženého lesního ovoce 1 lžička kukuřičného škrobu 2 lžíce cukru (nebo dle chuti) Lipánek vanilková pomazánka na namazání lívanců

Brownies podle Anežky Š.
Ingredience (8–10 porcí) 200 g cukru (je-li k dispozici třtinový, použijeme ⅓ třtinového a ⅔ bílého; není-li k dispozici třtinový, použijeme bílý cukr) 4 vejce 2 tabulky hořké čokolády (200 g, ideálně se 70 % kakaa) 70 g Jihočeského másla 90 g hladké mouky 20 g holandského kakaa

Pečená jablka na listovém těstě s tradičním Lipánkem, Jihočeským tvarohem, ořechy a slaným karamelem
Ingredience 2 balení tradičního Lipánka 1 Jihočeský tvaroh 1 žloutek 3 jablka 100 g cukru 60 ml čerstvé Jihočeské smetany 40 g Jihočeského másla špetka soli 1 balení listového těsta hrst oblíbených ořechů

Bagetky plněné taveným sýrem Lipánek, šunkou, kukuřicí a cherry rajčaty
Ingredience (2 porce) 1 balení taveného sýru Lipánek 6 mini bagetek 1 Jihočeské žervé 100 g šunky 1 malá plechovka sladké kukuřice 8 cherry rajčat špetka oregana špetka sušeného česneku špetka papriky hrst listů petrželky hrst pažitky

Vanilkový krém s čokoládovou polevou a karamelizovanými ořechy
Ingredience (4 porce) 2 ks Lipánka vanilkového 140 g Jihočeské smetany 2 lžíce cukru moučka (nebo podle chuti) piškoty 2 jablka ½lžičky skořice Na čokoládovou polevu: 100 g hořké čokolády 50 ml Jihočeské smetany Na karamelizované ořechy: 50 g cukru krupice 1 lžíce Jihočeského másla 100 g ořechů

Tortilla s Jihočeským syrečkem
Ingredience 2 vajíčka 1 lžíce másla 1 tortilla pár listů baby špenátu 30 g šunky 4 olivy 3 cherry rajčátka ½ Jihočeského syrečku

Karamelizované tyčinky z toastového chleba se skořicí a sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (2 porce) 8 plátků toastového chleba 2 sladké pomazánky Lipánek špetka skořice 50 g Jihočeského másla 50 g třtinového cukru 30 g medu špetka soli 1 hruška čerstvá máta
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...