Krémová papriková polévka s Goudou
Ingredience (2 porce)
- 1 balení sýru Sýrařův výběr Gouda bílá
- 2 červené papriky
- 2 žluté papriky
- 2 střední brambory
- 1 větší cibule
- 1 lžíce mleté sladké papriky
- 1 l zeleninového nebo kuřecího vývaru
- pár bobkových listů
- 150 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání
- pažitka na ozdobu
- sůl
- pepř
- 1 lžička citronové šťávy
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžička Jihočeského másla
- bageta na krutony
Návod na přípravu
Papriky nakrájíme na větší kusy, menší část na tenké proužky – ty dáme stranou na ozdobu. Cibuli nakrájenou na měsíčky orestujeme na olivovém oleji spolu s paprikou. Přidáme Jihočeské máslo a mletou papriku, krátce restujeme, a poté vše zalijeme vývarem. Přidáme bobkové listy a oloupané brambory nakrájené na kostky. Vaříme, dokud brambory nezměknou. Přidáme čtyři plátky Goudy a necháme je v polévce rozpustit. Vyjmeme bobkové listy a polévku rozmixujeme dohladka. Přilijeme čerstvou Jihočeskou smetanu a dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Proužky papriky orestujeme na pánvi dozlatova. Bagetu nakrájíme na plátky, položíme na ně plátky sýru Gouda a zapečeme v troubě. Polévku podáváme ozdobenou restovanou paprikou, pažitkou a sýrovými krutonky.
Podobné recepty

Gazpacho se sendvičem s Tylžským sýrem
Ingredience (4 porce) Na gazpacho: 3 červené papriky 1 cibule 4 stroužky česneku 300 g cherry rajčat ½ salátové okurky 60 ml olivového oleje hrst čerstvé bazalky šťáva z ½ citronu sůl čerstvě mletý pepř olivový olej Na sýrový sendvič: 4 tenké krajíce kváskového chleba 1 balení Tylžského sýra 2 lžíce hrubozrnné hořčice Jihočeské máslo na opečení

Polévka z pečených rajčat s chipsy z Madelandu
Ingredience (3 porce): 500 g cherry rajčat 5 lžic olivového oleje 1 cibule 4 stroužky česneku hrst bazalky 70 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 300 ml vývaru 50 g sýru Madeland

Špenátová polévka
Ingredience (4 porce) 1 cibule 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje 400 g mraženého špenátu 0,5 l vývaru 125 g Lipna smetanového sůl, pepř muškátový oříšek

Studený bramborový krém s Jihočeským syrečkem
Ingredience 1 balení Jihočeského syrečku 6 brambor 1 cibule 1 pórek 2 stroužky česneku 3 bobkové listy 2 litry zeleninového vývaru 200 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání sůl pepř 2 špetky muškátového oříšku 1 lžička uzené papriky 1 lžička sušeného česneku špetka mletého kmínu 6 lžic olivového oleje 2 lžíce Jihočeského másla 1 hrst pažitky

Brokolicová polévka s taveným sýrem Lipánek
Ingredience (5 porcí) 1 brokolice 1 cibule 1 lžíce Jihočeského másla 1 lžíce oleje 1 velká brambora 2 stroužky česneku 1,5 l zeleninového vývaru 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 3 trojúhelníčky taveného sýru Lipánek sůl pepř

Žampionová polévka s Jihočeskou nivou Premium
Ingredience (6 porcí) 400 g žampionů 1 cibule 1 stroužek česneku 2 střední brambory špetka muškátového oříšku 2 bobkové listy 2 lžíce Jihočeského másla 700 ml vývaru nebo vody 150 ml Jihočeské čerstvé smetany sůl, pepř 100 g Jihočeské nivy Premium

Česneková polévka s Jihočeským syrečkem
Ingredience 8 stroužků česneku 6 brambor 1 litr vývaru 2 balení Jihočeského syrečku 1 cibule 1 lžíce sádla 1 lžíce majoránky 0,5 lžičky drceného kmínu sůl pepř

Polévka s pečeným květákem, Jihočeským žervé a cizrnou
Není polévka jako polévka, s pečeným květákem je jedinečná.
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...