Makový koláč
Milovníci máku jistě ocení tento jehký dezet, který doplní potřebnou energii.
Ingredience
Korpus:
- 200 g hladké mouky
- 120 g Jihočeského másla
- 2 žloutky
- špetku soli
- 1 lžíce krupicového cukru
- 2-3 lžíce vody nebo mléka
Náplň:
- 2-3 ks plnotučného Jihočeského tvarohu (podle velikosti formy)
- 200 ml polotučného Jihočeského mléka
- 1 vajíčko
- 200 g mletého máku
Návod na přípravu
Na korpus dejte do mísy zněklé máslo, žloutky, hladkou mouku, sůl, cukr a vytvořte těsto. Přidejte 2-3 lžíce vody nebo mléka a těsto znovu propracujte. Poté ho nechte chvílí odpočinout.
Na náplň v míse smíchejte Jihočeský tvaroh, Jihočeské mléko, vajíčko, mák a cukr.
Předehřejte troubu na 180°C. Formu vymažte máslem a vylijte do ní těsto. Vytvarujte těsto podle formy a nechte péct 15 minut.
Až těsto vychladne, vlijte na něj směs s mákem. Koláč vložte na dalších 15 minut do trouby.
Nakonec ho ozdobte vaším oblíbeným ovocem.
Dobrou chuť přeje Madeta.
Podobné recepty
![Malinová zmrzlina s tvarohovým Lipánkem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__malinova-zmrzlina-s-tvarohovym-lipankem.jpg?v=1718974619)
Malinová zmrzlina s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (8 porcí) 4 Lipánky tvarohové 1 Jihočeská čerstvá smetana 350 g malin (čerstvých nebo mražených) 90 g cukru K podávání zmrzlinové kornoutky
![Rýže ze sladkého mlíčka Lipánek s krémem z Jihočeské zakysané smetany a Jihočeského tvarohu](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__ryze-ze-sladkeho-mlicka-lipanek-s-kremem-z-jihoceske-zakysane-smetany-a-jihoceskeho-tvarohu.jpg?v=1718974260)
Rýže ze sladkého mlíčka Lipánek s krémem z Jihočeské zakysané smetany a Jihočeského tvarohu
Ingredience (2 porce) 150 g rýže 500 ml sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 3 lžičky moučkového cukru 200 g tučného Jihočeského tvarohu 100 g Jihočeské tradiční zakysané smetany 18% šťáva z půlky citronu hrst drcených sušenek 4 jahody 4 ostružiny hrst máty hrst mini marshmallow
![Mražený dezert s tradičním Lipánkem a lesním ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__mrazeny-dezert-s-tradicnim-lipankem-a-lesnim-ovocem.jpg?v=1718786988)
Mražený dezert s tradičním Lipánkem a lesním ovocem
Ingredience (5 porcí) 500 g tradičního Lipánka 300 g mraženého lesního ovoce 2 lžíce medu máta čerstvé ovoce
![Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__jahodove-kynute-knedliky-s-vanilkovou-omackou.jpg?v=1716364656)
Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Ingredience 500 g polohrubé mouky ½ čerstvého droždí 250 ml Jihočeského mléka 25 g cukru 1 vejce špetka soli čerstvé nebo mražené jahody Vanilková omáčka: 1 ks Lipánek vanilková pomazánka 100 ml Jihočeské smetany Na dokončení: rozpuštěné Jihočeské máslo moučkový cukr
![Francouzský toast se skořicí, vanilkovou pomazánkou Lipánek, ovocným salátem a anglickým krémem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__francouzsky-toast-se-skorici-vanilkovou-pomazankou-lipanek-ovocnym-salatem-a-anglickym-kremem.jpg?v=1717498890)
Francouzský toast se skořicí, vanilkovou pomazánkou Lipánek, ovocným salátem a anglickým krémem
Ingredience (2 porce) 1 vanilková pomazánka Lipánek 4 plátky toastového chleba nebo 2 silnější plátky briošky 1 lžíce Jihočeského másla špetka skořici 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 1 vejce 500 ml čerstvého Jihočeského mléka 8 žloutků 280 g cukru 1 lžíce vanilkové pasty hrst malin hrst borůvek ½ jablka šťáva z půlky citronu 1 lžička moučkového cukru
![Granola s tradičním Lipánkem, ořechy a ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__granola-s-tradicnim-lipankem-orechy-a-ovocem.jpg?v=1716192886)
Granola s tradičním Lipánkem, ořechy a ovocem
Ingredience 2 balení tradičního Lipánka 250 g banánů 100 g ořechů 100 g kokosu 100 g sušeného ovoce 60 g medu 50 g Jihočeského másla 65 g pomerančové šťávy 350 g ovesných vloček špetka soli špetka skořice čerstvé ovoce dle chuti
![Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__sladky-puding-s-trhanou-babovkou-a-ovocem.jpg?v=1714463574)
Sladký puding s trhanou bábovkou a ovocem
Ingredience (2 porce) 500 ml vanilkového mlíčka Lipánek 3 žloutky 2 lžíce kukuřičného škrobu 3 lžíce cukru 1 lžíce vanilkové pasty 4 lžíce hladké mouky ½ lžičky kypřicího prášku 3 lžíce cukru moučka 3 lžíce kakaa 1 vejce 3 lžíce oleje 3 lžíce čerstvého Jihočeského mléka 4 jahody hrst borůvek hrst máty špetka soli
![Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__jahodovy-kolac-z-jihoceskeho-jogurtu-nature.jpg?v=1707723397)
Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature
Ingredience 1,5 hrnku hladké mouky 3/4 lžičky kypřicího prášku 0,5 lžičky jedlé sody špetka soli 120 g povoleného Jihočeského másla + na vymazání formy 1 hrnek cukru 2 vejce 1/3 hrnku bílého Jihočeského jogurtu Nature 1/3 hrnku čerstvého Jihočeského mléka 10 jahod + na ozdobu 100 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 20 g moučkového cukru
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...