Pečené goudové hranolky s jemným sýrovým dipem
Ingredience (2 porce):
- 4 střední brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 balení jemného sýru Lipánek
- ½ lžičky sladké papriky
- sůl, pepř
Dip:
- 50 ml Jihočeské smetany ke šlehání
- 100 ml Jihočeského mléka
- 1 balení jemného sýru Lipánek
- 1 lžička kukuřičného škrobu
- sůl
Návod na přípravu
Brambory oloupeme a nakrájíme na hranolky. Přendáme je do mísy, zakápneme olivovým olejem, osolíme, opepříme a přidáme sladkou papriku. Promícháme, aby se všechny hranolky rovnoměrně obalily.
Hranolky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je v předehřáté troubě na 200 °C asi 25 minut. Pět minut před koncem pečení poklademe hranolky plátky goudy Lipánek a necháme sýr roztavit.
Mezitím si připravíme dip. Smetanu ke šlehání a mléko zahřejeme v rendlíku na mírném plameni. Kukuřičný škrob rozmícháme v troše studené vody a za stálého míchání přidáme do dipu. Vaříme, dokud dip nezhoustne. Přidáme nakrájený sýr. Mícháme, dokud se sýr nerozpustí a nevznikne hladká omáčka. Osolíme dle chuti.
Hranolky podáváme horké s jemným sýrovým dipem.
Podobné recepty

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...