Pečený tvarohový koláč s Tradičním Lipánkem
Tvarohový koláč už si v Madetě neumíme bez Lipánka představit. Vyzkoušejte proč.
Ingredience
Na těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 60 g cukru
- 110 g Jihočeského másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce rybízové marmelády
Náplň
- 1 Tradiční Lipánek
- 370 g plnotučného Jihočeského tvarohu
- 500 ml Jihočeského mléka
- 1 vejce
- 70 g cukru
- 20 g vanilkové pasty
- 40 g solamylu
- 1 lžička citronové kůry
- špetka muškátového oříšku
Návod na přípravu
Nejprve si připravíme těsto. Utřeme změklé Jihočeské máslo s cukrem a vejcem. Přidáme polohrubou mouku smíchanou s 1 lžičkou prášku do pečiva. Vypracujeme měkké těsto. Těsto prsty vtlačíme do koláčové formy (můžeme ji vyložit pečicím papírem) a pečeme při 180 °C (horký vzduch při 160 °C) cca 15 minut. V míse při nízkých otáčkách dohladka vyšleháme Jihočeský tučný tvaroh s vejcem, Jihočeským mlékem, cukrem, vanilkovou pastou, tradičním Lipánkem, citronovou kůrou, muškátovým oříškem a solamylem. Náplň nalijeme na upečené těsto, které předtím potřeme marmeládou. Koláč opatrně vložíme do předehřáté trouby (náplň je hodně tekutá) a pečeme při 180 °C 40–50 minut, než jsou okraje těsta krásně zlaté a náplň je pevná. Necháme vychladnout a podáváme.
Podobné recepty

Sýrový bagel
Ingredience (12 porcí) 500 g hladké mouky 7 g sušeného droždí 330 ml teplé vody 3 lžíce cukru 2 lžíce olivového oleje 10 g soli sezamová semínka na posypání Náplň: Jihočeské pomazánkové tradiční bez příchuti 31% Sýr na pánev salát rajče Ajvar squeeze

Křupavé vafle s tvarohem a jahodovým džemem
Ingredience (4 porce) 250 g hladké mouky 350 ml Jihočeského mléka 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 vejce 1 vanilkový cukr 1 lžička prášku do pečiva ½ lžičky jedlé sody špetka soli Na dokončení: 250 g Jihočeský tvaroh tučný moučkový cukr dle chuti 1 lžička citronové šťávy 2 lžíce Jihočeského mléka jahodový džem Podravka čerstvé jahody hrst ořechů (volitelné)

Jahodové mléčné lívance
Ingredience (12 porcí): 250 ml sladkého jahodového mlíčka Lipánek 200 g hladké mouky 1 vejce 1 lžíce cukru 1 prášek do pečiva špetka soli Jihočeské máslo na smažení čerstvé ovoce na ozdobu

Zebra dort s Lipánkem
Ingredience (8 porcí): 2× Lipánky tvarohové 150 g Jihočeského másla 150 g cukru 3 vejce 120 ml Jihočeského mléka 250 g polohrubé mouky 1 kypřicí prášek do pečiva 2 lžíce kakaa špetka soli

Svěží pomazánka s Jihočeským cottagem
Ingredience (2 porce): 1 Jihočeský cottage 5 ředkviček 1 lžíce Jihočeského tvarohu 1 menší mrkev 1 jarní cibulka pažitka sůl, pepř

Sýrovo-vaječné muffiny s Lipánkem
Ingredience (2 porce) 1 balení sýru Lipánek 48 % 1 balení tortill 4–6 vajec (podle počtu formiček) 100 g šunky 3 lžíce čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání sůl pepř čerstvá zelenina na ozdobu (ředkvičky, paprika, pažitka atd.)

Panna cotta s tvarohovým Lipánkem a jahodami
Ingredience (4 porce) 2 tvarohové Lipánky 400 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 100 g moučkového cukru 10 g želatiny 1 balení mražených jahod hrst čerstvých jahod 1 lžička citronové šťávy citronová kůra na ozdobu máta na ozdobu

Mini lívanečky s Jihočeským tvarohem a malinami
Ingredience (2 porce): 250 g Jihočeského polotučného tvarohu (plus na ozdobu) 2 vejce 3 lžíce hladké mouky (plus na posypání) 2 lžíce cukru špetka soli 1 balení mražených malin hrst čerstvých malin 1 lžička citronové šťávy kůra z půlky citronu máta na ozdobu moučkový cukr na posypání Jihočeské máslo a olej na smažení
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...