Pečený tvarohový koláč s Tradičním Lipánkem
Tvarohový koláč už si v Madetě neumíme bez Lipánka představit. Vyzkoušejte proč.
Ingredience
Na těsto
- 250 g polohrubé mouky
- 60 g cukru
- 110 g Jihočeského másla
- 1 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 lžíce rybízové marmelády
Náplň
- 1 Tradiční Lipánek
- 370 g plnotučného Jihočeského tvarohu
- 500 ml Jihočeského mléka
- 1 vejce
- 70 g cukru
- 20 g vanilkové pasty
- 40 g solamylu
- 1 lžička citronové kůry
- špetka muškátového oříšku
Návod na přípravu
Nejprve si připravíme těsto. Utřeme změklé Jihočeské máslo s cukrem a vejcem. Přidáme polohrubou mouku smíchanou s 1 lžičkou prášku do pečiva. Vypracujeme měkké těsto. Těsto prsty vtlačíme do koláčové formy (můžeme ji vyložit pečicím papírem) a pečeme při 180 °C (horký vzduch při 160 °C) cca 15 minut. V míse při nízkých otáčkách dohladka vyšleháme Jihočeský tučný tvaroh s vejcem, Jihočeským mlékem, cukrem, vanilkovou pastou, tradičním Lipánkem, citronovou kůrou, muškátovým oříškem a solamylem. Náplň nalijeme na upečené těsto, které předtím potřeme marmeládou. Koláč opatrně vložíme do předehřáté trouby (náplň je hodně tekutá) a pečeme při 180 °C 40–50 minut, než jsou okraje těsta krásně zlaté a náplň je pevná. Necháme vychladnout a podáváme.
Podobné recepty
Cordon bleu s Jihočeskou nivou 60 %
Ingredience (2 porce) 2 kuřecí prsa 4 plátky šunky 60 g gramů Jihočeské nivy 60 % 400 g grenaille brambor 2 lžíce čerstvé petržele 1 lžíce pažitky 50 g Jihočeského másla olej sůl pepř trojobal: 1 vejce čerstvé Jihočeské mléko mouka strouhanka
Koláč z filo těsta s krémem ze sladké pomazánky Lipánek a omáčkou z jahod
Ingredience 200 g filo těsta 30 g Jihočeského másla 300 g čerstvé Jihočeské smetany 1 lžíce vanilkové pasty 2 balení sladké pomazánky Lipánek 1 lžička citronové šťávy 150 g mražených jahod 50 g čerstvých jahod + na ozdobení pár lístků čerstvé bazalky + na ozdobení 1 lžička solamylu 1 lžička citronové kůry 20 g moučkového cukru 3 lžíce vody
Snídaňové tartaletky se sýrem Lipánek, vejcem, slaninou a zeleninou
Ingredience 5 listů filo těsta (lze nahradit listovým těstem) 1 balení sýru Lipánek ½ zelené papriky ½ žluté papriky 6–8 cherry rajčat 4 plátky slaniny 5 vajec hrst pažitky sůl pepř 1 lžíce olivového oleje
Tvarohové řezy s kakaovým Lipánkem, ovesnými vločkami, čokoládou a ovocem
Ingredience 200 g tvarohového Lipánka 150 g hladké mouky 80 g ovesných vloček 30 g hořké čokolády 80 g třtinového cukru 80 g bílého cukru 1 lžička skořice 0,5 lžičky kypřicího prášku 3 lžíce Jihočeského mléka 1 lžička Jihočeského másla na vymazání formy 1 bílek 3 lžíce mražených malin hrst čerstvých malin a ostružin na ozdobu
Makovec s vanilkovým Lipánkem
Ingredience (12 porcí) 250 g hladké mouky 100 g máku 150 g cukru 1 kypřicí prášek 1 vejce 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 250 g mléka 1 lžíce marmelády/povidel Poleva 3 Lipánky tradiční vanilkové šťáva z ½ citronu
Domácí čerstvý sýr
Ingredience (4 porce) 1 Jihočeská smetana 1 Jihočeská zakysaná smetana 1 Jihočeský Nature bílý jogurt špetka soli
Velikonoční šneci z kynutého těsta s Tylžským sýrem a česnekem
Ingredience Těsto: 240 ml vlažné vody 1 lžíce medu 2 lžičky instantního droždí 1 lžička sušeného česneku 50 g rozpuštěného Jihočeského másla + 50 g Jihočeského másla na potření 400 g chlebové nebo hladké mouky 2 lžičky soli hrst najemno nasekané petrželky Náplň: 100 g Jihočeského másla 7 stroužků česneku 100 g Tylžského sýru
Tart s Blaťáckým zlatem
Ingredience 1 balení Blaťáckého zlata 1 balení listového těsta 6 plátků slaniny 6 ks růžičkové kapusty 1 žlutá paprika 1 cibule 1 balení Jihočeské zakysané smetany pažitka sůl pepř špetka muškátového oříšku tymián
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...