Piškotové řezy se sladkou pomazánkou Lipánek, arašídy a slaným karamelem
Jestli máte rádi slaný karamel, tak tenhle recept určitě vyzkoušejte!
Ingredience
Piškot:
- 3 vejce
- 10 g vanilkové pasty
- 80 g cukru
- citronová kůra
- 100 g hladké mouky
- ½ kypřicího prášku
- 50 g oleje
- 1 jablko
- 1 balení sladké pomazánky Lipánek
Slaný karamel:
- 100 g cukru
- 40 g Jihočeského másla
- 60 g trvanlivé Jihočeské smetany
- 2 g soli
- 20 g vody
Návod na přípravu
Troubu předehřejeme na 160 °C. Oddělíme žloutky od bílků a bílky dáme do rendlíku. Žloutky, vanilkovou pastu a cukr vyšleháme do světlé pěny. Bílky šleháme s částí cukru do polotuha. Přisypeme zbylý cukr a došleháme na pevný sníh.
Dortovou formu vyložíme pečicím papírem. Žloutkovou směs vmícháme do sněhu z bílků, přidáme nastrouhanou citronovou kůru a do mísy prosejeme mouku s kypřicím práškem. Zlehka promícháme, vlijeme olej a ještě jednou promícháme. Těsto ihned přelijeme do formy a stěrkou uhladíme jeho povrch. Pečeme asi 40 minut, dokud piškot není světle hnědý. Zkusíme píchnout špejli do středu a pokud nelepí, vyjmeme korpus z trouby a necháme ve formě vychladnout.
Mezitím si připravíme slaný karamel. Cukr rozpustíme s Jihočeským máslem na hnědý karamel. V momentě, kdy se ingredience spojí a zhnědnou, přilijeme trvanlivou Jihočeskou smetanu, sůl a vodu. Provaříme, aby se vše rozpustilo a spojilo. Necháme vychladnout.
Korpus po vychladnutí rozřežeme na tři díly podélně a naplníme sladkou pomazánkou Lipánek. Naskládáme opět na sebe. Při podávání polijeme slaným karamelem, posypeme nadrcenými arašídy a ozdobíme krájeným jablkem.
Podobné recepty

Čtverečky z listového těsta plněné sýrem Lipánek, kuřecím masem a sušenými rajčaty
Listové těsto je skvělý pomocník při přípravě občerstvení, doplnit ho ale můžete sýrem od Lipánka a kuřecím masem. Uvidíte, že návštěva bude nadmíru spokojená.

Sendvič s Jihočeským žervé, uzeným lososem, rukolou a medovým dresinkem
Máte chuť na nějakou svačinku či menší oběd? Jihočeské žervé doplní jemnou chutí uzeného lososa a s obyčejného sendviče se stane něco výjimečného.

Kokosovo-mrkvový koláč s Tradičním Lipánkem
Zkoušeli jste někdy mrkvový koláč doplnit kokosem? Doporučujeme vyzkoušet i s naším Lipánkem, který dezert krásně zvláční.

Čokoládový koláč s Tvarohovým Lipánkem, hruškami a ořechy
Máte rádi čokoládu, ale v dezertu nesmí chybět ani ovoce? Pak je tento dezert právě pro vás.

Šátečky z listového těsta se sladkou pomazánkou Lipánek, mákem a blumami
Pomazánku od Lipánka můžete použít jako hotovou náplň do šátečků. Jednodušší už to být nemůže.

Sendvič se Sýrem na pánev a zastřeným vejcem
Rychlá večeře, vydatná snídaně či svačina. Tento sendvič se Sýrem na pánev si zamilujete.

Koláč s Tvarohovým Lipánkem, mandlemi a hruškami
Mandle a hrušky jsou lákavou kombinací. Přidejte k nim ale Lipánka a vznikne vám neodolatelný dezert.

Dip z červené řepy s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Chcete si připravit něco zdravého, bez masa, co by vás zároveň zasytilo a dodalo dostatek bílkovin? Tento dip si zamilujete nejen na svačinu.
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z jihočeského mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...