Slaný štrůdl se špenátem s Jihočeským cottage
Štrůdl může být i slaný, vyzkoušejte ho se špenátem a Jihočeským cottage.
Ingredience
Těsto na dva kusy:
- 200 g Jihočeského tradičního pomazánkového bez laktózy (1,5 balení)
- 200 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eat-fit bešamel) + mouka na rozválení
- 20 g mouky z lněných semínek + 100 ml horké vody
- 10 g vinného octa (1 pol. lžíce)
- 2 g soli
- 4 g kypřícího prášku bez lepku
- pečící papír a plech
Náplň:
- 200 g mraženého listového špenátu (1/2 balení špenátu porcovaného)
- 50 g libovější slaniny
- 1 pol. lžíce řepkového oleje
- 1 větší stroužek česneku, sůl, mletý pepř na dochucení
- 1 Jihočeský cottage bez laktózy
Na potření:
- 2 pol. lžíce řepkového oleje, plátky mandlí nebo strouhaný sýr Madeland (s obsahem laktózy nižším než 0,05) na posypání
Návod na přípravu
Horkou vodou spaříme ve skleničce lněnou mouku a rychle vidličkou vyšleháme v tužší gel, který necháme vychladnout.
V míse smícháme mouky se solí a kypřidlem, přidáme pomazánkové máslo a gel z lněného semínka. Prsty vše důkladně propracujeme ve vláčné těsto (pokud je suché - přidáme 1 pol. lžíci vlažné vody), které zabalíme do potrav. folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
V menším kastrůlku si rozehřejeme olej, přidáme česnek, slaninu a rozmražený špenát, za stálého míchání opečeme až je slanina do křupava. Necháme vychladnout a přidáme 1 balení Jihočeského cottage bez laktózy.
Těsto rozdělíme na dva bochánky, každý vyválíme na pomoučené ploše na obdélník. Na těsto rozprostřeme rovnoměrně špenátovou náplň s cottage, opatrně zahrneme spodní okraje a štrůdl zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. (Těsto můžeme rovnou na pečícím papíru rozválet a pomocí něj i dobře smotat). Hotové štrůdly potřeme olejem a posypeme sýrem nebo mandlovými plátky. Pečeme nejprve na 180 °C cca 10 minut, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a dopékáme cca 10 minut do světle hnědé barvy.
Servírujeme teplé či studené.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty

Silvestrovské hvězdičky se sýrem Lipánek
Ingredience • toastový chléb • 3× sýr Lipánek • 250 g šunky • 3 různě barevné papriky

Brownies stromky s čokoládovou pomazánkou Lipánek
Ingredience • 160 g Jihočeského másla • 3 ks vajec • 200 g hořké čokolády • 150 g cukru • 150 g hladké mouky • 1 lžička prášku do pečiva • špetka soli Na dokonečení: • 2× Lipánek čokoládová pomazánka • 80 g hořké čokolády • 1 lžíce Jihočeského másla • bílá čokoláda a jedlé dekorace

Bagely se sýrem Moravský bochník a uzeným lososem
Ingredience • 500 g hladké mouky • 7 g sušeného droždí • 2 lžíce olivového oleje • 310 ml vlažné vody • sůl • 3 lžíce cukru • sezamová semínka Náplň • sýr Moravský bochník • Jihočeské žervé • avokádo • uzený losos • rukola • ředkvičky • sůl, pepř

Mléčná rýže s Jihočeský čerstvým plnotučným mlékem
Ingredience 200 g kulatozrnné rýže 700 ml Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 40 g cukru 2 lžíce másla kardamom, skořice med ovoce na podávání

Sýrový koláč s dýňovým krémem
Ingredience Těsto 200 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Schär mix B) na podsypání 50 g mletých mandlí loupaných nebo hotové mandlové mouky 125 g másla nastrouhaného (poloviny velké kostky) 100 g jemně strouhaného sýra Blaťácké zlato 1 kávová lžička soli 3 vrchovaté pol. lžíce chia semínek 4-6 pol. lžic mléka do těsta (podle konzistence) 1/2 bezlepkového prášku do pečiva Náplň 150 g Jihočeské nivy 60 % větší vařený brambor nebo mrkev na kostičky 1 balení jarní cibulky posekané hrst posekaných opražených vlašských ořechů 1/2 pečené dýně (na olivovém oleji s drceným, kmínem, solí a tymiánem) 250 ml Jihočeské smetany ke šlehání 180 g Jihočeské zakysané smetany 18% muškátový ořìšek, pepř dle chuti Koláčová forma cca 26 cm

Podzimní smoothie s Jihočeským čerstvým mlékem
Ingredience 1 banán 1 hruška 1 lžička kakaa 1/2 lžičky skořice 250 ml Jihočeského čerstvého polotučného mléka

Sladký dýňový chlebík s rozinkami a tvarohovým Lipánkem
Ingredience 190 g hladké mouky 1/2 lžičky jedlé sody 12 g kypřicího prášku do pečiva 150 g cukru krupice 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku 1/2 lžičky perníkového koření 1/2 lžičky soli 30 g rozinek 2 vejce 300 g dýně hokaido 150 g Jihočeského másla 1 balení tvarohového Lipánka

Mandlovka s vanilkovou pomazánkou Lipánek a ovocným přelivem
Ingredience (na 12 porcí) 1 balení sladké pomazánky Lipánek 60 g cukru 500 g hladké mouky 50 g Jihočeského másla 225 ml trvanlivého Jihočeského mléka 30 g droždí sůl 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření plátky mandlí 2 lžíce medu mražené ovoce
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...