Špenátová roláda
Tahle verze přípravy špenátu se vám bude jisto jistě líbit. Roláda je lehounká jako peříčko, bez lepku i laktózy.
Ingredience
Těsto:
- 4 vejce M (žloutky, bílky zvlášť)
- 4 mírně vrchovaté lžíce cukru krupice + 1 vanilinový
- špetka soli
- 125 g čerstvého baby špenátu (1 vanička)
- 3 polévkové lžíce řepkového oleje
- kůra z ½ bio citronu a pár kapek šťávy do bílků
- 10 g vanilkového pudinkového prášku
- 6 mírně vrchovatých lžic rýžové hladké mouky (Radka Vrzalová doporučuje Natural Jihlava)
- 6 g kypřicího prášku bez lepku
- 2 x pečicí papír, utěrka, cukr moučka, plech
Náplň:
- 2 x Lipánek bez laktózy
- 2 x Jihočeské pomazánkové bez laktózy
- 1 sáček sypké jahodové náplně (Radka Vrzalová doporučuje Dr. Oetker)
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
Návod na přípravu
Troubu nahřejeme na 180 °C. Bílky vyšleháme s pár kapkami citronové šťávy a špetkou soli do pevného sněhu, pak přišleháme 1 polévkovou lžíci cukru, šleháme, až se cukr rozpustí a sníh je pevný. Špenát pokrájíme a pak nasekáme v sekáčku nebo mixéru se lžící oleje.
Ve vedlejší míse vyšleháme žloutky se zbytkem cukrů, citronovou kůrou do žluté hedvábné hmoty a zašleháme posekaný špenát s olejem a zbytek oleje. Přisypeme mouku, pudinkový a kypřicí prášek krátce prošleháme.
K vaječné směsi opatrně (nadvakrát) stěrkou přimícháme sníh a vše pojíme v hladké piškotové těsto, které nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Stěrkou uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 minut.
Rozprostřeme si utěrku, na ni pečicí papír, který pocukrujeme cukrem moučkou.
Po upečení (roláda by měla být stále pružná, nikoliv vysušená) opatrně překlopíme papír s roládou na připravený a mírně pocukrovaný pečicí papír. Horní papír opatrně od rolády odtrhneme a roládu pomocí utěrky smotáme. Celý váleček dáme vychladnout na mřížku.
Vyšleháme si krémovou náplň z připravených surovin, vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme krémem, zase zavineme a dáme zabalenou v pečicím papíru odpočinout nejméně na hodinu do lednice. Před podáváním lehce pocukrujeme.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty

Silvestrovské hvězdičky se sýrem Lipánek
Ingredience • toastový chléb • 3× sýr Lipánek • 250 g šunky • 3 různě barevné papriky

Brownies stromky s čokoládovou pomazánkou Lipánek
Ingredience • 160 g Jihočeského másla • 3 ks vajec • 200 g hořké čokolády • 150 g cukru • 150 g hladké mouky • 1 lžička prášku do pečiva • špetka soli Na dokonečení: • 2× Lipánek čokoládová pomazánka • 80 g hořké čokolády • 1 lžíce Jihočeského másla • bílá čokoláda a jedlé dekorace

Bagely se sýrem Moravský bochník a uzeným lososem
Ingredience • 500 g hladké mouky • 7 g sušeného droždí • 2 lžíce olivového oleje • 310 ml vlažné vody • sůl • 3 lžíce cukru • sezamová semínka Náplň • sýr Moravský bochník • Jihočeské žervé • avokádo • uzený losos • rukola • ředkvičky • sůl, pepř

Nepečené ořechové koule se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience 240 g dětských namletých piškotů 1 balení sladké vanilkové pomazánky Lipánek 40 g holandského kakaa 120 g drcených vlašských ořechů 4 lžíce brusinkové marmelády 2 lžičky vanilkové pasty špetka soli kokos na obalení

Vánoční citrusový koláček s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (12 porcí) 5 citrusových plodů dle výběru (pomeranč, grapefruit, citron) 0,5 hrnku cukru 4 lžíce rozpuštěného Jihočeského másla Na těsto: 1,5 hrnku hladké mouky 1 lžička prášku do pečiva 0,5 lžičky soli 0,5 hrnku cukru krystal 1/4 hrnku hnědého cukru 1,5 lžíce čerstvého nasekaného tymiánu kůra z jednoho pomeranče 2 vejce 1 lžíce vanilkového extraktu 0,5 balení tvarohového Lipánka + 1,5 balení tvarohového Lipánka na ozdobu 3/4 hrnku čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 250 g Jihočeského másla

Vánoční košíčky s vanilkovou pomazánkou Lipánek
Ingredience Těsto 250 g hladké mouky 140 g másla 50 g cukru 1 žloutek Náplň 2× Lipánek vanilková pomazánka 150 g čokolády 1 lžíce másla lískové oříšky

Mléčná rýže s Jihočeský čerstvým plnotučným mlékem
Ingredience 200 g kulatozrnné rýže 700 ml Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 40 g cukru 2 lžíce másla kardamom, skořice med ovoce na podávání

Mini Pavlova s Jihočeskou čerstvou smetanou
Ingredience 4 bílky 190 g cukru krupice 2 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžíce octa Jihočeská čerstvá smetana 250 ml ovoce na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...