Špenátová roláda
Tahle verze přípravy špenátu se vám bude jisto jistě líbit. Roláda je lehounká jako peříčko, bez lepku i laktózy.
Ingredience
Těsto:
- 4 vejce M (žloutky, bílky zvlášť)
- 4 mírně vrchovaté lžíce cukru krupice + 1 vanilinový
- špetka soli
- 125 g čerstvého baby špenátu (1 vanička)
- 3 polévkové lžíce řepkového oleje
- kůra z ½ bio citronu a pár kapek šťávy do bílků
- 10 g vanilkového pudinkového prášku
- 6 mírně vrchovatých lžic rýžové hladké mouky (Radka Vrzalová doporučuje Natural Jihlava)
- 6 g kypřicího prášku bez lepku
- 2 x pečicí papír, utěrka, cukr moučka, plech
Náplň:
- 2 x Lipánek bez laktózy
- 2 x Jihočeské pomazánkové bez laktózy
- 1 sáček sypké jahodové náplně (Radka Vrzalová doporučuje Dr. Oetker)
- 2 polévkové lžíce moučkového cukru
Návod na přípravu
Troubu nahřejeme na 180 °C. Bílky vyšleháme s pár kapkami citronové šťávy a špetkou soli do pevného sněhu, pak přišleháme 1 polévkovou lžíci cukru, šleháme, až se cukr rozpustí a sníh je pevný. Špenát pokrájíme a pak nasekáme v sekáčku nebo mixéru se lžící oleje.
Ve vedlejší míse vyšleháme žloutky se zbytkem cukrů, citronovou kůrou do žluté hedvábné hmoty a zašleháme posekaný špenát s olejem a zbytek oleje. Přisypeme mouku, pudinkový a kypřicí prášek krátce prošleháme.
K vaječné směsi opatrně (nadvakrát) stěrkou přimícháme sníh a vše pojíme v hladké piškotové těsto, které nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Stěrkou uhladíme a pečeme ve vyhřáté troubě cca 12 minut.
Rozprostřeme si utěrku, na ni pečicí papír, který pocukrujeme cukrem moučkou.
Po upečení (roláda by měla být stále pružná, nikoliv vysušená) opatrně překlopíme papír s roládou na připravený a mírně pocukrovaný pečicí papír. Horní papír opatrně od rolády odtrhneme a roládu pomocí utěrky smotáme. Celý váleček dáme vychladnout na mřížku.
Vyšleháme si krémovou náplň z připravených surovin, vychladlou roládu opatrně rozvineme, potřeme krémem, zase zavineme a dáme zabalenou v pečicím papíru odpočinout nejméně na hodinu do lednice. Před podáváním lehce pocukrujeme.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Brownies stromečky
Ingredience 100 g Jihočeského másla 2 vejce 120 g hořké čokolády 70% 70 g hladké mouky perníkové koření špetka soli Čokoládový krém 100 g hořké čokolády 200 g Jihočeské smetany
Vánoční sobíci à la kokosová roláda
Ingredience Piškotové těsto: 200 g mletých piškotů 100 g cukru moučka 4 lžíce rumu 50 ml kávy 3 lžíce kakaa (35 g) 2 lžíce Jihočeského mléka Náplň: 100 změklého Jihočeského másla 50 g cukru moučka 50 g kokosu Na zdobení: 200 g cukru moučka 1 bílek pár kapek citronu červená potravinářská barva nebo červené cukrové kuličky
Tortillové mini quiche
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 2 tortilly 6 vajec 2 lžíce Jihočeské smetany špetka soli 100 g slaniny kousek pórku (asi 10 cm)
Vánoční košíčky s Jihočeskou nivou a ořechy
Ingredience (cca 30 košíčků) 220 g hladké mouky 140 g Jihočeského másla 1 vejce špetka soli špetka pepře špetka tymiánu Náplň: 120 g Jihočeské nivy 2 lžíce medu 1 lžíce Jihočeského žervé hrst nasekaných vlašských ořechů pepř
Vánoční sýrové a šunkové rolky ze sýru Primator s jablkem a křenem
Ingredience (2 porce) 1 balení sýru Primator 1 balení kvalitní šunky 3 jablka 2 lžíce strouhaného křenu 2 lžíce Jihočeského žervé 1 lžíce majonézy 1 lžička hrubozrnné hořčice ½ lžičky dijonské hořčice 2 lžičky citronové šťávy 2 lžičky medu sůl pepř špetka tymiánových lístků salát dle chuti hrst cherry rajčat 2 lžíce olivového oleje
Vánoční stromeček se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (1 plech) 1 balení listového těsta (chlazené nebo rozmrazené) kečup oregano šunka sýr Lipánek Zlaťáček 1 vejce na potření sezam na posypání čerstvý tymián na ozdobení
Ovesná kaše se skořicí, pečenými švestkami a hruškou
Ingredience (2 porce) 150 g ovesné vločky 2 balení sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 1 lžička cukru špetka soli 8–10 švestek ½ hrušky 2 lžíce medu 1 lžíce sušeného strouhaného kokosu 1 lžíce třtinového cukru 1 lžička Jihočeského másla 1 lžička citronové šťávy 1 lžička moučkového cukru
Linecké cukroví jako od babičky
Ingredience (na 2 plechy) 200 g změklého Jihočeského másla 200 g moučkového cukru 2 sáčky vanilkového cukru 2 vejce 100 g kakaového Lipánka 1 vanilkový pudink (v prášku) 100 g mandlové mouky 450 g hladké mouky + na podsypání 1 sáček kypřicího prášku do pečiva 3 lžíce kakaa marmeláda na slepování
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


