Šťavnatá vánoční štola bez lepku
Tahle verze inspirována tou Josefovou je do formy a šťavnatá a skvělá je s válečkem marcipánu i bez...
Ingredience
- 250 g posekaného sušeného ovoce - meruňky, brusinky (klikva), rozinky
- 3 pol. lžíce Tuzemáku nebo ovocného likéru
- 180 g Jihočeské zakysané smetany bez laktózy +250 g Jihočeského tvarohu bez laktózy
- 1 celé vejce (cca 55 g)
- 50 g sekaných loupaných mandlí
- 70 g oleje, rozpuštěného tuku (Radka Vrzalová doporučuje Alsan) nebo bezlakt. másla
- kůra a šťáva z jednoho většího citrónu + 2 lžíce pomerančové šťávy
- 220 g chlebové směsi (Radka Vrzalová doporučuje Schar mix bread)
- 80 g cukru krupice + 1 vanilkový (8 g)
- 14 g kypřícího prášku (Radka Vrzalová doporučuje Labeta) + 2 g soli
- koření na štolu (koupíte v zahraničí nebo na netu) nebo 1/2 lžičky skořice+1/4 hřebíčku+ špetka mletého anýzu + špetka muškátového oříšku
- Na vymazání formy kousek bezml. tuku, na potření 50 g rozpuštěného Alsanu nebo bezlkt. másla (v případě, že nejste intolerantní můžete použít Jihočeské máslo), na posypání moučkový cukr smíchaný s vanilkou
Návod na přípravu
Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. V misce smícháme posekané ovoce s alkoholem a ovocnou šťávou a kůrou, necháme hodinu stát, pak přidáme mléčné výrobky, přišleháme vejce a mandle, pak opatrně vmícháme rozpuštěný zchladlý tuk. V druhé misce smícháme směs, vanilk. cukr, sůl, koření a kypřidlo.
K tekutinám opatrně přimícháme silik. stěrkou sypkou směs a naplníme vymazanou formu na vánočku nebo formu na štolu. Forma na štolu se překlápí jako bábovička a těsto v ní teplem roste a a zpevňuje se, naopak forma na vánočku se jen postaví naplněná na plech. Pokud chceme štolu s marcipánem, pak vyválíme cca 250 g marcipánu na délku formy a váleček vkládáme po rozetření cca 1/3 těsta (on pomalu propadne níže než se těsto zpevní pečením).
Těsto pečeme pomalinku na 160°C cca 50 - 60 minut. Propečenost kontrolujeme špejlí. Hotovou štolu necháme vychladnout ve vánočkové formě na mřížce, formu na štolu jednoduše odklopíme. Necháme 15 minut zchladnout a pak potřeme rozpuštěným tukem a přesypeme cukrem s vanilkou. Necháme úplně vychladnout (těsto trochu klesne). Skladujeme překryté alobalem.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové.
Podobné recepty

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led

Batátové toasty s pečenou zeleninou
Ingredience batát Jihočeské pomazánkové tradiční bez laktózy zelenina k pečení (např. paprika, mrkev, cuketa) olivový olej sůl avokádo

Tvarohový cheesecake bez laktózy
Ingredience (12 porcí) Na korpus: 200 g sušenek bez laktózy 70 g kokosového oleje Tvarohová náplň: 3 Jihočeské tvarohy bez laktózy 140 g cukru 3 vejce 2 žloutky kůra z poloviny bio citronu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...