Tradiční košické bobálky s Lipánkem
Ještě jste o tomto receptu neslyšeli? Naši sousedé ze Slovenska ale určitě. Pojďme se tuto pochoutku od nich naučit.
Ingredience
- 40 g droždí
- 200 g máku
- 1 kg hladké mouky
- 0,75 l plnotučného Jihočeského mléka
- 100 g rozpuštěného Jihočeského másla
- moučkový cukr
- 2 vejce velikosti M
- špetka soli
- 1 balení tradičního Lipánka
- med
- skořice
- ořechy
Návod na přípravu
Z droždí, 1 dcl vlažného Jihočeského mléka a cukru necháme vzejít kvásek. Do prosáté mouky přisypeme cukr a sůl. Promícháme a vložíme do kuchyňského robota. Postupně přidáváme zbylé suroviny a vzešlý kvásek. Zaděláme hladké těsto a necháme cca 1 hodinu kynout. Po vykynutí tvoříme malé bobálky. Rozmístíme je na plech s pečicím papírem a pečeme 12 minut při 175 °C. Po upečení povaříme v lehce osolené vodě cca 2 minuty. Vyndáme, posypeme mákem, cukrem a přidáme tradičního Lipánka. Dle chuti můžeme použít i ořechy, skořici nebo med.
Podobné recepty

Křupavé vafle s tvarohem a jahodovým džemem
Ingredience (4 porce) 250 g hladké mouky 350 ml Jihočeského mléka 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 vejce 1 vanilkový cukr 1 lžička prášku do pečiva ½ lžičky jedlé sody špetka soli Na dokončení: 250 g Jihočeský tvaroh tučný moučkový cukr dle chuti 1 lžička citronové šťávy 2 lžíce Jihočeského mléka jahodový džem Podravka čerstvé jahody hrst ořechů (volitelné)

Jahodové mléčné lívance
Ingredience (12 porcí): 250 ml sladkého jahodového mlíčka Lipánek 200 g hladké mouky 1 vejce 1 lžíce cukru 1 prášek do pečiva špetka soli Jihočeské máslo na smažení čerstvé ovoce na ozdobu

Zebra dort s Lipánkem
Ingredience (8 porcí): 2× Lipánky tvarohové 150 g Jihočeského másla 150 g cukru 3 vejce 120 ml Jihočeského mléka 250 g polohrubé mouky 1 kypřicí prášek do pečiva 2 lžíce kakaa špetka soli

Panna cotta s tvarohovým Lipánkem a jahodami
Ingredience (4 porce) 2 tvarohové Lipánky 400 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 100 g moučkového cukru 10 g želatiny 1 balení mražených jahod hrst čerstvých jahod 1 lžička citronové šťávy citronová kůra na ozdobu máta na ozdobu

Mini lívanečky s Jihočeským tvarohem a malinami
Ingredience (2 porce): 250 g Jihočeského polotučného tvarohu (plus na ozdobu) 2 vejce 3 lžíce hladké mouky (plus na posypání) 2 lžíce cukru špetka soli 1 balení mražených malin hrst čerstvých malin 1 lžička citronové šťávy kůra z půlky citronu máta na ozdobu moučkový cukr na posypání Jihočeské máslo a olej na smažení

Vanilkové cupcakes
Ingredience (12 porcí) 250 g hladké mouky 8 g prášku do pečiva 80 g cukru 1 lžíce medu 2 vejce pokojové teploty 100 g vanilkové pomazánky Lipánek 100 ml Jihočeského mléka 60 g Jihočeského másla kůra z 1 bio citronu Krém 2 ks Lipánek vanilková pomazánka 100 ml Jihočeské smetany

Sladká roláda s krémem z tvarohového Lipánka a ovocem
Ingredience (6 porcí) 2 kelímky tvarohového Lipánka 250 ml čerstvé Jihočeské smetany 4 vejce 150 g hladké mouky 130 g cukru 1 vanička čerstvých jahod máta na ozdobu borůvky na ozdobu 1 lžíce moučkového cukru + na ozdobu 2 špetky soli ½ lžičky kypřicího prášku 2 lžíce čerstvého Jihočeského plnotučného mléka 3 lžíce slunečnicového oleje 1 lžička bílého vinného octa 1 lžička vanilkového extraktu

Sladké knedlíčky z Jihočeského Nature bílého jogurtu s jahodami a mákem
Ingredience (2 porce) 250 g Jihočeského Nature bílého jogurtu + na ozdobu 450 g polohrubé mouky ½ prášku do pečiva 2 vejce 50 g Jihočeského másla 2 lžíce máku 1 lžička cukru 1 lžíce moučkového cukru 1 balíček vanilkového cukru špetka soli 1 pytlík mražených jahod šťáva z půlky citronu čerstvé jahody na ozdobu máta na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...