Trhací chléb se sýrem Lipánek gouda
Indredience (8 porcí)
- 320 g hladké mouky
- 80 g celozrnné žitné mouky
- 20 g olivového oleje
- 250 g vlažné vody
- 7 g sušeného droždí
- 9 g soli
- 1/2 lžičky drceného kmínu
Náplň:
- 3× sýr Lipánek gouda
Česnekové máslo:
- 100 g Jihočeského másla pokojové teploty
- 3 stroužky česneku
- hrst nasekaných bylin
- špetka soli
Návod na přípravu
Suroviny na těsto zpracujeme v robotu, nebo ručně, a necháme hodinu nakynout.
Mezitím si připravíme bylinkové máslo. Máslo v misce zamícháme s prolisovaným česnekem, bylinkami a solí.
Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Můžeme ji také vyložit pečicím papírem.
Vykynuté těsto vyválíme na pomoučněné ploše na velký plát (přibližně 50×40 cm). Potřeme jej bylinkovým máslem a rozmístíme na něj plátky sýru. Po delší straně rozkrájíme plát na 4 pruhy. Ty naskládáme na sebe a nakrájíme na cca 8 cm dlouhé obdélníky. Vrstvíme je do připravené formy „nastojato”. Chlebík necháme ještě 30 minut kynout a poté jej pečeme ve vyhřáté troubě na 190 °C asi 40 minut dozlatova.
Autorkou a fotografkou receptu je Michaela Poláková
Podobné recepty

Avokádový toast
Ingredience (1 porce) Avokádová pomazánka: 1 avokádo 1 Jihočeské žervé 1 lžíce citronové šťávy sůl, pepř Servírování: chléb několik listů špenátu slanina 1–2 vejce balkánský sýr černé sezamové semínko hrachové výhonky

Letní ovocný koláč
Ingredience (12 porcí) Těsto: 230 g polohrubé mouky ½ prášku do pečiva 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 3 vejce 140 g cukru Pomazánková vrstva: 1 Jihočeské pomazánkové tradiční 1 žloutek 2 lžíce cukru Ovoce (čerstvé nebo kompotované) Drobenka: 60 g Jihočeského másla 60 g cukru 90 g hrubé mouky

Mac and cheese s Tylžským sýrem
Ingredience: 300 g těstovin typu makarony nebo kolínka 250 g Tylžského sýra 50 g Jihočeského másla 2 lžíce hladké mouky 500 ml Jihočeského mléka 1 lžíce dijonské hořčice špetka muškátového oříšku sůl, pepř Na posypání: 3 lžíce strouhanky 1 lžíce rozpuštěného Jihočeského másla

Čokoládové pusinky s kakaovým krémem a ovocem
Ingredience (8 porcí) Bílkové pusinky: 3 bílky 150 g cukru krupice 1 lžíce kukuřičného škrobu 1 lžička kakaa Krém: 2× Lipánek čokoládová pomazánka 200 ml Jihočeské smetany Ovoce na ozdobení

Cuketová pizza
Ingredience (1 porce) Těsto: 300 g cukety 100 g hladké mouky 2 vejce špetka soli 1 stroužek česneku (nemusí být) Náplň: Primator sugo žampiony cherry rajčata oregáno

Plněný wrap s plátkovým sýrem Lipánek
Ingredience (1 porce) 1 velká tortilla 1 lžíce Jihočeského pomazánkového 2 plátky šunky 2 plátky sýra Lipánek listy špenátu pár koleček okurky nakrájená cherry rajčata sůl a pepř podle chuti zelenina na ozdobení (olivy, salát, okurky, papriky apod.)

Taštičky z toastového chleba plněné tradičním Lipánkem s ovocem a ovocným dipem
Ingredience (2 porce) 2 tradiční Lipánky hrst borůvek hrst malin 12 plátků toastového chleba 1 lžíce medu 1 lžička citronové šťávy kůra z poloviny citronu 1 lžička vanilkové pasty strouhanka, mouka a vejce s čerstvým Jihočeským mlékem na obalování olej na smažení moučkový cukr na posypání čerstvá máta na ozdobu

Jahodovo‑rebarborová bublanina s jahodovým mlíčkem Lipánek
Ingredience (4 porce) 150 g cukru špetka soli 3 vejce 60 g oleje 1 jahodové mlíčko Lipánek 400 g polohrubé mouky kypřicí prášek 1 lžička vanilkové pasty kůra z jednoho citronu cca 300 g jahod 1 řapík rebarbory (čerstvý nebo mražený) moučkový cukr na posypání a na rebarboru mouka a Jihočeské máslo na vymazání formy
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...