Vánočka podle Josefa
Ta pravá vánočka! Upečte si ji podle Josefa Maršálka, mistra cukráře.
Ingredience
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 90 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
- 230 g Jihočeského plnotučného mléka
- 100 g Jihočeského másla
- 2 ks vejce M
- 20g droždí
- 5 g soli
- 1 citron kůra
- 2 g mletý anýz
- 2 g mletý muškátový oříšek
- 150 g rozinek
Na dokončení:
- 50 g mandlí
- 1 malé vejce na potření
Návod na přípravu
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme oba cukry a vejce, koření, kůru z citronu, mouku a sůl; krátce zamícháme a teprve poté přidáme Jihočeské máslo. Těsto hněteme nejméně 10 minut, dokud se nelepí na mísu ani na vařechu či hák. Do připraveného těsta nakonec zapracujeme rozinky. Přikryjeme a v pokojové teplotě necháme kynout do dvojnásobného objemu. Vykynuté těsto rozdělíme na šest dílů a každý rozválíme do pramenu 30 cm dlouhého. Spleteme vánočku tak, jak jsme zvyklí. Hotovou položíme na plech s papírem na pečení, postříkáme či potřeme vodou a necháme kynout do dvojnásobného objemu. Během kynutí ještě jednou potřeme vodou. Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme cukrem či mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 30minut dozlatova. Před vytažením zkusíme špejlí.
Podobné recepty
Brownies stromečky
Ingredience 100 g Jihočeského másla 2 vejce 120 g hořké čokolády 70% 70 g hladké mouky perníkové koření špetka soli Čokoládový krém 100 g hořké čokolády 200 g Jihočeské smetany
Vánoční sobíci à la kokosová roláda
Ingredience Piškotové těsto: 200 g mletých piškotů 100 g cukru moučka 4 lžíce rumu 50 ml kávy 3 lžíce kakaa (35 g) 2 lžíce Jihočeského mléka Náplň: 100 změklého Jihočeského másla 50 g cukru moučka 50 g kokosu Na zdobení: 200 g cukru moučka 1 bílek pár kapek citronu červená potravinářská barva nebo červené cukrové kuličky
Sýrové prkénko
Ingredience (6 porcí) Sýrařův výběr Tylžský sýr Sýrařův výběr Moravský bochník Madeland uzený Primator plátkový sýr Romadur Klášterní Kamadet Jihočeská niva Blaťácké zlato s vlašskými ořechy Blatácké zlato se zeleným pepřem hroznové víno, švestky, granátové jablko slané semínkové krekry, slané oplatky, pečivo čerstvý rozmarýn, tymián
Pečené hrušky s medem, Jihočeskou nivou a vlašskými ořechy
Ingredience (4 porce) 4 pevnější hrušky 100 g Jihočeské nivy 45% 2 lžíce medu 50 g vlašských ořechů čerstvý rozmarýn
Vánoční košíčky s Jihočeskou nivou a ořechy
Ingredience (cca 30 košíčků) 220 g hladké mouky 140 g Jihočeského másla 1 vejce špetka soli špetka pepře špetka tymiánu Náplň: 120 g Jihočeské nivy 2 lžíce medu 1 lžíce Jihočeského žervé hrst nasekaných vlašských ořechů pepř
Vánoční sýrové a šunkové rolky ze sýru Primator s jablkem a křenem
Ingredience (2 porce) 1 balení sýru Primator 1 balení kvalitní šunky 3 jablka 2 lžíce strouhaného křenu 2 lžíce Jihočeského žervé 1 lžíce majonézy 1 lžička hrubozrnné hořčice ½ lžičky dijonské hořčice 2 lžičky citronové šťávy 2 lžičky medu sůl pepř špetka tymiánových lístků salát dle chuti hrst cherry rajčat 2 lžíce olivového oleje
Vánoční stromeček se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (1 plech) 1 balení listového těsta (chlazené nebo rozmrazené) kečup oregano šunka sýr Lipánek Zlaťáček 1 vejce na potření sezam na posypání čerstvý tymián na ozdobení
Ovesná kaše se skořicí, pečenými švestkami a hruškou
Ingredience (2 porce) 150 g ovesné vločky 2 balení sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 1 lžička cukru špetka soli 8–10 švestek ½ hrušky 2 lžíce medu 1 lžíce sušeného strouhaného kokosu 1 lžíce třtinového cukru 1 lžička Jihočeského másla 1 lžička citronové šťávy 1 lžička moučkového cukru
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...

