Vánočka podle Josefa
Ta pravá vánočka! Upečte si ji podle Josefa Maršálka, mistra cukráře.
Ingredience
Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 90 g cukru krupice
- 10 g vanilkového cukru
- 230 g Jihočeského plnotučného mléka
- 100 g Jihočeského másla
- 2 ks vejce M
- 20g droždí
- 5 g soli
- 1 citron kůra
- 2 g mletý anýz
- 2 g mletý muškátový oříšek
- 150 g rozinek
Na dokončení:
- 50 g mandlí
- 1 malé vejce na potření
Návod na přípravu
Do vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme oba cukry a vejce, koření, kůru z citronu, mouku a sůl; krátce zamícháme a teprve poté přidáme Jihočeské máslo. Těsto hněteme nejméně 10 minut, dokud se nelepí na mísu ani na vařechu či hák. Do připraveného těsta nakonec zapracujeme rozinky. Přikryjeme a v pokojové teplotě necháme kynout do dvojnásobného objemu. Vykynuté těsto rozdělíme na šest dílů a každý rozválíme do pramenu 30 cm dlouhého. Spleteme vánočku tak, jak jsme zvyklí. Hotovou položíme na plech s papírem na pečení, postříkáme či potřeme vodou a necháme kynout do dvojnásobného objemu. Během kynutí ještě jednou potřeme vodou. Těsně před pečením potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme cukrem či mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě při 160°C asi 30minut dozlatova. Před vytažením zkusíme špejlí.
Podobné recepty

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Vídeňská bábovka podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 200 g Jihočeského čerstvého mléka 160 g rozpuštěného Jihočeského másla 120 g cukru krupice 2 vejce M 4 g soli 20 g droždí 1 vanilkový lusk 100 g rozinek v rumu 1 citron Na dokončení: 30 g moučkového cukru

Jahodové matcha latté
Ingredience: 2 g matchy (1 čajová lžička) 50 ml vody 100 ml Jihočeského čerstvého mléka hrst jahod 1 lžíce cukru led

Dalgona coffee
Ingredience 2 lžíce krémové instantní kávy 2 lžíce cukru 2 lžíce vody 100–150 ml Jihočeského čerstvého mléka led

Tvarohový cheesecake bez laktózy
Ingredience (12 porcí) Na korpus: 200 g sušenek bez laktózy 70 g kokosového oleje Tvarohová náplň: 3 Jihočeské tvarohy bez laktózy 140 g cukru 3 vejce 2 žloutky kůra z poloviny bio citronu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...