Velikonoční mazanec s tradičním Lipánkem
Ingredience (na 2 menší mazance)
- 100 g Jihočeského másla
- 2 žloutky
- 1 lžíce rumu
- 50 g rozinek
- 30 g droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 150 ml trvanlivého Jihočeského mléka
- 50 g tradičního Lipánka
- 100 g cukru
- 1/3 lžičky soli
- 1/2 vanilkového cukru
- 1/2 lžičky citronové kůry
Návod na přípravu
Z malé části vlažného mléka, droždí, lžíce cukru a lžíce mouky si připravíme kvásek. Smícháme zbytek mouky, sůl, rozinky, cukr, vanilkový cukr a citronovou kůru. Přidáme žloutky, zbylé mléko, rum, rozpuštěné máslo, Lipánka a kvásek. Vypracujeme hladké těsto. Necháme cca jednu hodinu vykynout. Poté rozdělíme na dva díly a vytvarujeme bochánky. Přikryjeme utěrkou a necháme cca 15 minut odpočinout. Pečeme v předehřáté troubě při 200 °C 10 minut. Po uplynutí této doby snížíme teplotu na 150 °C a pečeme dalších 45 minut. Podáváme namazané oblíbeným Lipánkem.
Podobné recepty

Vanilková zapečená jablka s ořechy a datlemi
Ingredience (3 porce) 3 jablka 50 g datlí 50 g ořechů (mandle, lískové ořechy) 50 g Lipánek vanilková pomazánka (+ zbytek na krém) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamomu 5–6 lžic mléka

Sýrové pirožky
Ingredience (2 porce) 300 g hladké mouky 180 g vody 1 lžíce olivového oleje sůl Náplň 1 High protein zrající sýr 1 Lipánek Zlaťáček 1 Jihočeské žervé 130 g uvařených brambor 1 cibule 2 lžíce oleje

High protein chipsy
Ingredience High protein zrající sýr

Jahodovo-čokoládový koktejl se sladkým mlíčkem Lipánek
Ingredience (2 porce) 300 ml čokoládového mlíčka Lipánek 1 zralý banán hrst čerstvých nebo mražených jahod 1 tvarohový Lipánek vanilkový vyšlehaná čerstvá Jihočeská smetana borůvky a máta na ozdobu

Valašská pomazánka s Jihočeskou zakysanou smetanou
Ingredience (4 porcí) 250 g kysaného bílého zelí 150 g slaniny v plátcích 50 g majonézy 2 jarní cibulky 180 g Jihočeské zakysané smetany 15 % sůl čerstvě mletý černý pepř čerstvý chléb k podávání

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Mléčný koktejl podle Josefa Maršálka
Ingredience 300 g oblíbeného měkkého ovoce 600 g Jihočeského čerstvého mléka 50 až 80 g ledu či zmrzlině cukr podle chuti vanilkový lusk Na dokončení: ovoce anebo ovocné pyré, bylinky Pro gurmány: 1 vejce M
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...