Žampionová polévka s Jihočeskou nivou Premium
Ingredience (6 porcí)
- 400 g žampionů
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 střední brambory
- špetka muškátového oříšku
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce Jihočeského másla
- 700 ml vývaru nebo vody
- 150 ml Jihočeské čerstvé smetany
- sůl, pepř
- 100 g Jihočeské nivy Premium
Návod na přípravu
Žampiony očistíme a nakrájíme na plátky. Brambory oloupeme a nastrouháme nahrubo.
V hrnci na másle osmažíme nakrájenou cibuli. Když cibule zesklovatí, přidáme žampiony a restujeme je asi 5 minut. Na poslední minutku přidáme i prolisovaný česnek. Vše zalijeme vývarem, přidáme brambory, bobkový list a lehce osolíme (budeme přidávat ještě Jihočeskou nivu Premium, která je slaná, tak solíme méně).
Vaříme asi 25 minut, poté přidáme smetanu, muškátový oříšek, půlku nastrouhané Jihočeské nivy Premium a minutku provaříme. Poté vyndáme oba bobkové listy a polévku rozmixujeme do hladka. Dochutíme solí a pepřem.
Při podávání můžeme polévku ozdobit restovanými žampiony a zbylou Jihočeskou nivou Premium.
Autorkou a fotografkou receptu je Michaela Poláková
Podobné recepty
![Brokolicová polévka s taveným sýrem Lipánek](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__brokolicova-polevka-s-tavenym-syrem-lipanek.jpg?v=1714388023)
Brokolicová polévka s taveným sýrem Lipánek
Ingredience (5 porcí) 1 brokolice 1 cibule 1 lžíce Jihočeského másla 1 lžíce oleje 1 velká brambora 2 stroužky česneku 1,5 l zeleninového vývaru 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 3 trojúhelníčky taveného sýru Lipánek sůl pepř
![Dýňová polévka s Tvarohem & jogurtem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__dynova-polevka-s-tvarohem-jogurtem.jpg?v=1663826944)
Dýňová polévka s Tvarohem & jogurtem
Nejen v době Halloweenu, ale kdykoli na podzim vás zahřeje tato polévka z dýně hokaido.
![Bramborová polévka s Jihočeskou nivou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__bramborova-polevka-s-jihoceskou-nivou.jpeg?v=1696917888)
Bramborová polévka s Jihočeskou nivou
Bramborová polévka s Jihočeskou nivou, ta zahřeje.
![Česneková polévka s Jihočeským syrečkem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__cesnekova-polevka-s-jihoceskym-syreckem.jpg?v=1703063144)
Česneková polévka s Jihočeským syrečkem
Ingredience 8 stroužků česneku 6 brambor 1 litr vývaru 2 balení Jihočeského syrečku 1 cibule 1 lžíce sádla 1 lžíce majoránky 0,5 lžičky drceného kmínu sůl pepř
![Polévka s pečeným květákem, Jihočeským žervé a cizrnou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__polevka-s-pecenym-kvetakem-jihoceskym-zerve-a-cizrnou.jpg?v=1671698516)
Polévka s pečeným květákem, Jihočeským žervé a cizrnou
Není polévka jako polévka, s pečeným květákem je jedinečná.
![Krémová rybí polévka s koprem, masovými knedlíčky a Jihočeskou zakysanou smetanou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__kremova-rybi-polevka-s-koprem-masovymi-knedlicky-a-jihoceskou-zakysanou-smetanou.jpg?v=1669640530)
Krémová rybí polévka s koprem, masovými knedlíčky a Jihočeskou zakysanou smetanou
Rybí polévka od Madety: pohladí vaše chuťové buňky Jihočeskou zakysanou smetanou.
![Francouzská cibulačka se sýrovými toasty a sýrem Madeland](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__francouzska-cibulacka-se-syrovymi-toasty-a-syrem-madeland.jpg?v=1661243841)
Francouzská cibulačka se sýrovými toasty a sýrem Madeland
Francouzská cibulačka vás krásně zahřeje a provoní kuchyni tymiánem. Samozřejmě nesmí chybět sýrové krutony zapečené s Madelandem.
![Polévka z červené řepy s Jihočeským žervé](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__polevka-z-cervene-repy-s-jihoceskym-zerve.jpg?v=1657628511)
Polévka z červené řepy s Jihočeským žervé
Červená řepa patří mezi tu nejzdravější zeleninu, kterou lze při vaření použít. I když si mnozí z nás často vybaví "kompot" ze školní jídelny, lze ji využít i jinak, chutněji. Třeba s naším Jihočeským žervé.
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...