Zázvorové sušenky s Tvarohovým Lipánkem
Zázvorové sušenky jsou příjemným zpestřením mezi klasickými čooládovými sušenkami. Díky Tvyrohovému Lipánkovi budou krásně vláčné.
Ingredience
- 500 g pohankové mouky
- špetka soli
- 2 lžičky jedlé sody
- 2 lžíce sušeného mletého zázvoru
- 2 lžičky skořice
- 100 g třtinového cukru
- 100 g změklého Jihočeského másla
- 1 lžička mletého hřebíčku
- 1 vejce
- 100 ml medu
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 balení tvarohového Lipánka
- 2 lžičky citronové kůry
Cukrová poleva
- 200 g moučkového cukru
- 1–2 lžíce teplé vody
Návod na přípravu
Pohankovou mouku smícháme s jedlou sodou, solí, zázvorem, skořicí, hřebíčkem a citronovou kůrou. Změklé Jihočeské máslo utřeme s třtinovým cukrem, vejcem a vanilkovým cukrem, přidáme med a promícháme. Postupně přimícháváme směs s moukou, až vznikne nelepivé těsto. Těsto rozdělíme na dvě části a vyválíme do tvaru šišky. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme 4–6 hodin odpočinout při pokojové teplotě. Na pomoučeném válu těsto vyválíme na 5 mm silnou placku a vykrajujeme sušenky. Ty poté dáme na plech vyloženým pečicím papírem a pečeme v předem předehřáté troubě při 200 °C cca 7–10 minut. Mezitím si připravíme cukrovou polevu. Cukr moučku smícháme s teplou vodou a naplníme cukrářský sáček. Vychladlé sušenky poté potíráme tvarohovým Lipánkem, přiklopíme druhou sušenkou a zdobíme cukrovou polevou.
Podobné recepty
![Špízové tousty s Jihočeským Lipnem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__spizove-tousty-s-jihoceskym-lipnem_1.jpg?v=1718792689)
Špízové tousty s Jihočeským Lipnem
Ingredience (1 porce) 4 toastové chleby Jihočeské Lipno šunka sýr 4 cherry rajčata Na doplnění: ovoce zelenina
![Malinová zmrzlina s tvarohovým Lipánkem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__malinova-zmrzlina-s-tvarohovym-lipankem.jpg?v=1718974619)
Malinová zmrzlina s tvarohovým Lipánkem
Ingredience (8 porcí) 4 Lipánky tvarohové 1 Jihočeská čerstvá smetana 350 g malin (čerstvých nebo mražených) 90 g cukru K podávání zmrzlinové kornoutky
![Sýrové muffiny](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__syrove-muffiny.jpg?v=1718787940)
Sýrové muffiny
Ingredience (10 porcí) 250 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 150 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 100 g Jihočeského mléka 2 vejce 2 lžíce olivového oleje 1 balení sýru Lipánek 100 g slaniny 6 g soli čerstvé oblíbené bylinky
![Rýže ze sladkého mlíčka Lipánek s krémem z Jihočeské zakysané smetany a Jihočeského tvarohu](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__ryze-ze-sladkeho-mlicka-lipanek-s-kremem-z-jihoceske-zakysane-smetany-a-jihoceskeho-tvarohu.jpg?v=1718974260)
Rýže ze sladkého mlíčka Lipánek s krémem z Jihočeské zakysané smetany a Jihočeského tvarohu
Ingredience (2 porce) 150 g rýže 500 ml sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 3 lžičky moučkového cukru 200 g tučného Jihočeského tvarohu 100 g Jihočeské tradiční zakysané smetany 18% šťáva z půlky citronu hrst drcených sušenek 4 jahody 4 ostružiny hrst máty hrst mini marshmallow
![Mražený dezert s tradičním Lipánkem a lesním ovocem](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__mrazeny-dezert-s-tradicnim-lipankem-a-lesnim-ovocem.jpg?v=1718786988)
Mražený dezert s tradičním Lipánkem a lesním ovocem
Ingredience (5 porcí) 500 g tradičního Lipánka 300 g mraženého lesního ovoce 2 lžíce medu máta čerstvé ovoce
![Bruschetta se steakem, Jihočeskou nivou Caesar a marmeládou s cibulí a rajčaty](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__bruschetta-se-steakem-jihoceskou-nivou-caesar-a-marmeladou-s-cibuli-a-rajcaty.jpg?v=1718973897)
Bruschetta se steakem, Jihočeskou nivou Caesar a marmeládou s cibulí a rajčaty
Ingredience (2 porce) 1 balení Jihočeské nivy Caesar 1 chiabatta (bageta) 200 g hovězího steaku (flank nebo veverka) 4 větší cibule olivový olej 1 lžíce balsamica 1 lžička třtinového cukru 10 cherry rajčat sůl pepř 2 stroužky česneku 50 g Jihočeského másla větvička tymiánu hrst pažitky
![Syrečkový tatarák s dresinkem z Jihočeské zakysané smetany](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__syreckovy-tatarak-s-dresinkem-z-jihoceske-zakysane-smetany.jpg?v=1718782481)
Syrečkový tatarák s dresinkem z Jihočeské zakysané smetany
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského syrečku 1 chilli paprička ½ červené cibule 2 lžíce piva 3 lžíce nasekané pažitky 2 lžíce Jihočeské tradiční zakysané smetany 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžička worchesteru ředkvičky ½ lžičky sladké papriky sůl pepř ½ lžičky kmínu česnek chléb olej
![Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou](/media/thumbs/food/thumb_450x279_cr__jahodove-kynute-knedliky-s-vanilkovou-omackou.jpg?v=1716364656)
Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Ingredience 500 g polohrubé mouky ½ čerstvého droždí 250 ml Jihočeského mléka 25 g cukru 1 vejce špetka soli čerstvé nebo mražené jahody Vanilková omáčka: 1 ks Lipánek vanilková pomazánka 100 ml Jihočeské smetany Na dokončení: rozpuštěné Jihočeské máslo moučkový cukr
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...