Britský „Cheese and onion pie“
Ingredience (8 porcí):
- 4 střední brambory
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 pláty listového těsta
- 3 lžíce Jihočeského másla
- 3 střední cibule
- 1 jarní cibulka
- 2 lžíce hladké mouky
- 150 ml Jihočeského mléka
- 50 ml Jihočeské smetany
- 2 balení sýru Madeland
- sůl, pepř
- špetka muškátového oříšku
- vejce na potření
Návod na přípravu
Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Osolíme, opepříme a pokapeme trochou oleje. Pečeme v předehřáté troubě na 200 °C asi 20 minut, dokud nejsou zlatavé.
Připravíme cibulovou směs. Na pánvi rozpustíme máslo a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a jarní cibulku. Restujeme na mírném plameni, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavou barvu. Přisypeme mouku, promícháme a postupně přiléváme mléko a smetanu. Vaříme, dokud směs nezhoustne. Vmícháme nakrájený sýr Madeland a mícháme, dokud se nerozpustí. Osolíme, opepříme a dochutíme špetkou muškátového oříšku.
Menší formu na koláč vytřeme máslem a vyložíme jedním plátem listového těsta. Lehce jej přitlačíme ke dnu a po stranách. Navrstvíme cibulovou směs, přidáme vrstvu upečených brambor, znovu cibulovou směs, brambory a cibulovou směs. Přikryjeme druhým plátem těsta a okraje dobře přimáčkneme. Můžeme použít vidličku.
Povrch koláče potřeme rozšlehaným vejcem a nařízneme nožem, aby mohla unikat pára. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 30–35 minut, dokud není koláč zlatavý.
Koláč necháme po vytažení z trouby chvíli odpočinout, poté jej nakrájíme na porce a podáváme teplý.
Tip: místo jednoho koláče můžeme udělat dva nebo tři malé, podle forem.
Podobné recepty
Brownies stromečky
Ingredience 100 g Jihočeského másla 2 vejce 120 g hořké čokolády 70% 70 g hladké mouky perníkové koření špetka soli Čokoládový krém 100 g hořké čokolády 200 g Jihočeské smetany
Sýrové prkénko
Ingredience (6 porcí) Sýrařův výběr Tylžský sýr Sýrařův výběr Moravský bochník Madeland uzený Primator plátkový sýr Romadur Klášterní Kamadet Jihočeská niva Blaťácké zlato s vlašskými ořechy Blatácké zlato se zeleným pepřem hroznové víno, švestky, granátové jablko slané semínkové krekry, slané oplatky, pečivo čerstvý rozmarýn, tymián
Tortillové mini quiche
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 2 tortilly 6 vajec 2 lžíce Jihočeské smetany špetka soli 100 g slaniny kousek pórku (asi 10 cm)
Pečené hrušky s medem, Jihočeskou nivou a vlašskými ořechy
Ingredience (4 porce) 4 pevnější hrušky 100 g Jihočeské nivy 45% 2 lžíce medu 50 g vlašských ořechů čerstvý rozmarýn
Vánoční košíčky s Jihočeskou nivou a ořechy
Ingredience (cca 30 košíčků) 220 g hladké mouky 140 g Jihočeského másla 1 vejce špetka soli špetka pepře špetka tymiánu Náplň: 120 g Jihočeské nivy 2 lžíce medu 1 lžíce Jihočeského žervé hrst nasekaných vlašských ořechů pepř
Vánoční sýrové a šunkové rolky ze sýru Primator s jablkem a křenem
Ingredience (2 porce) 1 balení sýru Primator 1 balení kvalitní šunky 3 jablka 2 lžíce strouhaného křenu 2 lžíce Jihočeského žervé 1 lžíce majonézy 1 lžička hrubozrnné hořčice ½ lžičky dijonské hořčice 2 lžičky citronové šťávy 2 lžičky medu sůl pepř špetka tymiánových lístků salát dle chuti hrst cherry rajčat 2 lžíce olivového oleje
Vánoční stromeček se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (1 plech) 1 balení listového těsta (chlazené nebo rozmrazené) kečup oregano šunka sýr Lipánek Zlaťáček 1 vejce na potření sezam na posypání čerstvý tymián na ozdobení
Ovesná kaše se skořicí, pečenými švestkami a hruškou
Ingredience (2 porce) 150 g ovesné vločky 2 balení sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 1 lžička cukru špetka soli 8–10 švestek ½ hrušky 2 lžíce medu 1 lžíce sušeného strouhaného kokosu 1 lžíce třtinového cukru 1 lžička Jihočeského másla 1 lžička citronové šťávy 1 lžička moučkového cukru
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


