Koláč z filo těsta s krémem ze sladké pomazánky Lipánek a omáčkou z jahod
Ingredience
- 200 g filo těsta
- 30 g Jihočeského másla
- 300 g čerstvé Jihočeské smetany
- 1 lžíce vanilkové pasty
- 2 balení sladké pomazánky Lipánek
- 1 lžička citronové šťávy
- 150 g mražených jahod
- 50 g čerstvých jahod + na ozdobení
- pár lístků čerstvé bazalky + na ozdobení
- 1 lžička solamylu
- 1 lžička citronové kůry
- 20 g moučkového cukru
- 3 lžíce vody
Návod na přípravu
Filo těsto potřeme rozpuštěným Jihočeským máslem a upečeme v předehřáté troubě při 175 °C cca 10 min. Studenou čerstvou Jihočeskou smetanu vyšleháme společně se sladkou pomazánkou Lipánek, moučkovým cukrem, citronovou šťávou a vanilkovou pastou. V hrnci přivedeme k varu mražené jahody, na kostičky nakrájené čerstvé jahody, citronovou kůru, najemno nakrájenou bazalku, vodu a solamyl. Hotové těsto rozdrobíme, potřeme krémem, zalijeme jahodovou omáčkou a ozdobíme jahodami a bazalkou.
Podobné recepty

Domácí jahodová zmrzlina s Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 300 g čerstvých nebo mražených jahod 2 kelímky jahodového Lipánka 2 lžíce cukru (dle chuti) 1 lžička citronové šťávy

Čokoládový chia pudink z mléka Lipánek
Ingredience (2 porce): 1 Lipánek čokoládové mléko 4 lžíce chia semínek (40 g) Jihočeská smetana a ovoce na ozdobu

High protein cottage housky
Ingredience (6 ks): 1 High protein cottage natur 220 g hladké mouky ½ kypřicího prášku 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření sůl semínka na posypání

Gazpacho se sendvičem s Tylžským sýrem
Ingredience (4 porce) Na gazpacho: 3 červené papriky 1 cibule 4 stroužky česneku 300 g cherry rajčat ½ salátové okurky 60 ml olivového oleje hrst čerstvé bazalky šťáva z ½ citronu sůl čerstvě mletý pepř olivový olej Na sýrový sendvič: 4 tenké krajíce kváskového chleba 1 balení Tylžského sýra 2 lžíce hrubozrnné hořčice Jihočeské máslo na opečení

Burgery s Romadurem, karamelizovanou cibulkou a limetkovou majonézou
Ingredience (4 porce) 400 g mletého hovězího masa 100 g slaniny 2 červené cibule 100 g Romaduru 4 cherry rajčata nebo 1 velké rajče 4 menší burgerové bulky 6 lžic majonézy 1 limetka 3 lžíce Jihočeského másla 1 lžička olivového oleje 1 lžíce třtinového cukru sůl čerstvě mletý pepř

Ovocné parfait s tvarohovým Lipánkem, müsli a ovocem
Ingredience (1 porce) 1 kelímek tvarohového Lipánka 4 lžíce müsli 100 g čerstvého ovoce (kiwi, jahody, borůvky) lískové oříšky med nebo javorový sirup na dochucení máta

Slané palačinky se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (4 porce) Suroviny na těsto: 200 g hladké mouky špetka soli 2 vejce 400 ml čerstvého Jihočeského mléka 2 lžíce rozpuštěného Jihočeského másla Suroviny na náplň: 150 g nastrouhaného sýra Lipánek Zlaťáček 150 g šunky hrst čerstvého špenátu Jihočeské žervé nakrájená paprika

Frittata
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 50 g slaniny 1 lžíce Jihočeského másla 1 jarní cibulka ½ cukety 100 g cherry rajčat 5–6 vajec 50 ml Jihočeské smetany
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...