Langoš na sladko s Lipánkem
Domácím langošům se ty kupované nemůžou rovnat. Zkuste si je připravit doma a možná se tento recept zařadí mezi Vaše klasiky jako jsou lívance nebo vdolky.
Ingredience
- 130 g Lipánka tradičního
- 500 g hladké mouky + na posypání
- 30 g droždí
- 250 ml Jihočeského mléka
- špetka soli
- 1 lžíce cukru krupice
- olej na smažení
- čerstvé ovoce (broskve, jahody, hroznové víno…)
- vlašské ořechy
- javorový sirup
Návod na přípravu
Ovoce opláchneme a nakrájíme na malé kostičky. 100 ml mléka ohřejeme tak, aby bylo teplé, nikoli horké. Přelijeme do misky a rozdrobíme do něj droždí. Přidáme lžíci mouky a cukr. Promícháme a necháme na teplém místě vzejít kvásek. Do velké mísy dáme zbytek mouky, sůl a kvásek. Přilijeme zbylé mléko a vypracujeme těsto. Zakryjeme utěrkou a necháme minimálně 30 minut kynout. Těsto vyklopíme na pomoučněnou pracovní plochu a rozdělíme na 8-10 bochánků. Rukama každý roztáhneme na placku a necháme dalších 30 minut kynout. V kastrolu nebo hluboké pánvi rozpálíme minimálně 3 cm vysokou vrstvu oleje. Langoše smažíme jeden po druhém asi minutu z každé strany a pak je odkládáme na papírovou utěrku. Langoše potřeme Lipánkem tradičním, posypeme ovocem, vlašskými ořechy a zakápneme javorovým sirupem. Dobrou chuť :)
Podobné recepty
Sýrové nugetky z Lipánka Zlaťáčka
Ingredience (2 porce) 2 × Lipánek Zlatáček 1 vejce 1 lžíce kukuřičného škrobu 2 lžíce hladké mouky Na obalení: 1 vejce strouhanka olej na smažení
Cordon bleu s Jihočeskou nivou 60 %
Ingredience (2 porce) 2 kuřecí prsa 4 plátky šunky 60 g gramů Jihočeské nivy 60 % 400 g grenaille brambor 2 lžíce čerstvé petržele 1 lžíce pažitky 50 g Jihočeského másla olej sůl pepř trojobal: 1 vejce čerstvé Jihočeské mléko mouka strouhanka
Snídaňové tartaletky se sýrem Lipánek, vejcem, slaninou a zeleninou
Ingredience 5 listů filo těsta (lze nahradit listovým těstem) 1 balení sýru Lipánek ½ zelené papriky ½ žluté papriky 6–8 cherry rajčat 4 plátky slaniny 5 vajec hrst pažitky sůl pepř 1 lžíce olivového oleje
Zapečené sýrové batáty s Jihočeským Lipnem
Ingredience (4 porce) 4 menší batáty 70 g Jihočeské Lipno extra smetanové 50 g slaniny 70 g sušených rajčat 2 stroužky česneku 50 g špenátu 50 ml Jihočeské smetany ½ lžičky uzené papriky sůl, pepř
Domácí čerstvý sýr
Ingredience (4 porce) 1 Jihočeská smetana 1 Jihočeská zakysaná smetana 1 Jihočeský Nature bílý jogurt špetka soli
Velikonoční šneci z kynutého těsta s Tylžským sýrem a česnekem
Ingredience Těsto: 240 ml vlažné vody 1 lžíce medu 2 lžičky instantního droždí 1 lžička sušeného česneku 50 g rozpuštěného Jihočeského másla + 50 g Jihočeského másla na potření 400 g chlebové nebo hladké mouky 2 lžičky soli hrst najemno nasekané petrželky Náplň: 100 g Jihočeského másla 7 stroužků česneku 100 g Tylžského sýru
Tart s Blaťáckým zlatem
Ingredience 1 balení Blaťáckého zlata 1 balení listového těsta 6 plátků slaniny 6 ks růžičkové kapusty 1 žlutá paprika 1 cibule 1 balení Jihočeské zakysané smetany pažitka sůl pepř špetka muškátového oříšku tymián
Zapečené zeleninové ragú s krutony a sýrem Madeland
Ingredience (2 porce) 100 g červené papriky 100 g cherry rajčat 100 g cukety 100 g lilku 50 g cibule 2 lžíce olivového oleje 3 stroužky česneku 1 lžíce čerstvého tymiánu 1 lžíce čerstvého rozmarýnu 2 bobkové listy 1 lžíce čerstvé bazalky 200 g bagety 100 g sýru Madeland 500 g drcených rajčat 2 lžíce bílého vinného octa 1 lžíce cukru 1 lžíce soli pepř
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...