myslíme na příroduSoutěž
Madeta.cz

Mac and cheese s Tylžským sýrem

Mac and cheese s Tylžským sýrem

Ingredience:

  • 300 g těstovin typu makarony nebo kolínka
  • 250 g Tylžského sýra
  • 50 g Jihočeského másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 500 ml Jihočeského mléka
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • špetka muškátového oříšku
  • sůl, pepř

Na posypání:

  • 3 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce rozpuštěného Jihočeského másla
     

Návod na přípravu

Uvaříme si těstoviny podle návodu na obalu tak, aby byly al dente. Scedíme je a odložíme stranou.

V hrnci rozpustíme máslo, přisypeme mouku a krátce ji orestujeme, aby vznikla světlá jíška. Postupně za stálého míchání přiléváme mléko a vaříme, dokud omáčka nezhoustne. Přidáme dijonskou hořčici, špetku muškátového oříšku, osolíme a opepříme. Nakonec vmícháme nakrájený Tylžský sýr, který necháme v bešamelu rozpustit.

Těstoviny smícháme se sýrovou omáčkou a vše přendáme do zapékací mísy. V malé misce smícháme strouhanku s rozpuštěným máslem a posypeme vršek těstovin.

Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne a nevytvoří se křupavá kůrčička. Podáváme ještě horké.
 

Podobné recepty

Na přehled receptů...

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

0
myslíme na příroduSoutěž

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

cscsenensksk