Masové koule se sýrovou omáčkou
Ingredience (4 porce)
Na masové koule:
- 500 g hovězího masa (nebo mix vepřového a hovězího)
- 1 menší cibule
- 1 vejce
- 2 lžíce strouhanky
- sůl, pepř
Na sýrovou omáčku:
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce másla
- 250 ml vývaru
- 250 ml Jihočeského mléka
- 4 trojúhelníčky taveného sýra Lipánek
- 1 lžíce sójové omáčky
- sůl, pepř
Návod na přípravu
Mleté maso smícháme s nadrobno nakrájenou cibulí, vejcem, strouhankou, solí a pepřem. Z masové směsi vytvarujeme kuličky, které dáme na plech vyloženým pečicím papírem. Pečeme je v troubě na 190 °C asi 20 minut dozlatova.
Než se masové kuličky upečou, připravíme si sýrovou omáčku. V kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mouku a minutku osmažíme. Po částech přidáme mléko, vývar a tavený sýr Lipánek. Za stálého míchání necháme omáčku zhoustnout. Ochutíme ji sójovou omáčkou, solí a pepřem.
Masové koule se sýrovou omáčkou můžeme podávat se šťouchanými bramborami, bramborovou kaší nebo hranolky.
Podobné recepty
Vanilková zapečená jablka s ořechy a datlemi
Ingredience (3 porce) 3 jablka 50 g datlí 50 g ořechů (mandle, lískové ořechy) 50 g Lipánek vanilková pomazánka (+ zbytek na krém) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamomu 5–6 lžic mléka
Sýrové pirožky
Ingredience (2 porce) 300 g hladké mouky 180 g vody 1 lžíce olivového oleje sůl Náplň 1 High protein zrající sýr 1 Lipánek Zlaťáček 1 Jihočeské žervé 130 g uvařených brambor 1 cibule 2 lžíce oleje
High protein chipsy
Ingredience High protein zrající sýr
Salát s vejcem plněným směsí ze žloutků, taveného sýru Lipánek a hořčice
Ingredience (2 porce) 2 hlávky salátu little gem 1 menší hlávka radicchia hrst zeleného hrášku 10 cherry rajčat 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce medu 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžička citronové šťávy 4 vejce 60 g taveného sýru Lipánek 1 lžička plnotučné hořčice 1 lžička majonézy sůl čerstvě mletý černý pepř
Bramborové gnocchi s dýní, sýrem Lipánek a kopřivami
Ingredience (2 porce) 400 g bramborových gnocchi 150 g dýně Hokkaido nakrájené na malé kostičky 80 g sýra Lipánek 30 % 20 g čerstvých kopřiv 100 g Jihočeského másla 50 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 2 lžíce olivového oleje 1 stroužek česneku sůl čerstvě mletý černý pepř nasekaná pažitka na ozdobu
Těstoviny s Jihočeským žervé, citronem, zeleným hráškem a mátou
Ingredience (2 porce) 200 g těstovin 150 g Jihočeského žervé Madeta 40 ml citronové šťávy + 1 lžička nastrouhané kůry z 1 citronu 120 g mraženého zeleného hrášku 1 stroužek česneku 1 lžíce olivového oleje 8–10 lístků čerstvé máty sůl čerstvě mletý pepř hrst strouhaného sýru Sýrařův výběr
Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř
Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


