Sladký štrůdl s karamelizovanými vločkami a lipánkovou náplní
Vyzkoušejte netradiční štrůdl s malinami a Lipánkem bez laktózy.
Ingredience
Těsto na dva kusy:
- 200 g Jihočeského tradičního pomazánkového bez laktózy (1,5 balení)
- 200 g mouky (Radka Vrzalová doporučuje Eat-fit bešamel) + mouku na rozválení
- 20 g mouky z lněných semínek + 100 ml horké vody
- 10 g vinného octa (1 pol. lžíce)
- 2 g soli
- 4 g kypřícího prášku bez lepku
Karamelizované vločky:
- 50 g tuku
- 2 hrsti bezlepkových ovesných (pohankových) vloček
- 2 pol. lžíce krupicového cukru
Náplň na 1 nohavici štrůdlu:
- 2 balení Lipánka bez laktózy rozšlehané v misce s 1 balení vanilkového pudinkového prášku na zahuštění, 1 pol. lžíce cukru moučka
- hrst opraných čerstvých malin
Návod na přípravu
Horkou vodou spaříme ve skleničce lněnou mouku a rychle vidličkou vyšleháme v tužší gel, který necháme vychladnout.
V míse smícháme mouky se solí a kypřidlem, přidáme pomazánkové máslo a gel z lněného semínka, (pokud je těsto suché přidáme lžíci vlažné vody). Prsty vše důkladně propracujeme ve vláčné těsto, které zabalíme do potrav. folie a necháme alespoň hodinu odpočinout v lednici.
V menším kastrůlku se rozehřejeme tuk, přisypeme vločky a cukr. Pražíme za stálého míchání do světle hnědé barvy a do křupava. Necháme vychladnout.
Těsto rozdělíme na dva bochánky, každý vyválíme na pomoučené ploše na obdélník, na který rozprostřeme cca 1/3 opražených vloček, přidáme lipánkovou náplň s malinami, opatrně zahrneme spodní okraje a štrůdl zavineme a opatrně přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. (Těsto můžeme rovnou na pečícím papíru rozválet a pomocí něj i dobře smotat).
Hotové štrůdly potřeme zbývajícím tukem a můžeme poprášit zbytkem vloček s cukrem. Pečeme nejprve na 180 °C cca 10 minut, pak teplotu zvýšíme na 200 °C a dopékáme cca 10 minut do světle hnědé barvy.
Servírujeme vlažný či studený.
Nechce se inspirovat a koukněte na další báječné bezlaktózové recepty od Radky Vrzalové
Podobné recepty
Koláč z filo těsta s krémem ze sladké pomazánky Lipánek a omáčkou z jahod
Ingredience 200 g filo těsta 30 g Jihočeského másla 300 g čerstvé Jihočeské smetany 1 lžíce vanilkové pasty 2 balení sladké pomazánky Lipánek 1 lžička citronové šťávy 150 g mražených jahod 50 g čerstvých jahod + na ozdobení pár lístků čerstvé bazalky + na ozdobení 1 lžička solamylu 1 lžička citronové kůry 20 g moučkového cukru 3 lžíce vody
Tvarohové řezy s kakaovým Lipánkem, ovesnými vločkami, čokoládou a ovocem
Ingredience 200 g tvarohového Lipánka 150 g hladké mouky 80 g ovesných vloček 30 g hořké čokolády 80 g třtinového cukru 80 g bílého cukru 1 lžička skořice 0,5 lžičky kypřicího prášku 3 lžíce Jihočeského mléka 1 lžička Jihočeského másla na vymazání formy 1 bílek 3 lžíce mražených malin hrst čerstvých malin a ostružin na ozdobu
Makovec s vanilkovým Lipánkem
Ingredience (12 porcí) 250 g hladké mouky 100 g máku 150 g cukru 1 kypřicí prášek 1 vejce 100 g rozpuštěného Jihočeského másla 250 g mléka 1 lžíce marmelády/povidel Poleva 3 Lipánky tradiční vanilkové šťáva z ½ citronu
Skořicové rolky z kynutého těsta se sladkou pomazánkou Lipánek
Ingredience (6 ks) 400 g hladké mouky 250 ml čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 45 g Jihočeského másla 2 lžíce cukru 0,5 kostky droždí sůl Náplň: 100 g cukru 1 lžíce skořice 1 balení sladké pomazánky Lipánek + 1 balení sladké pomazánky Lipánek na potření (dle chuti)
Opečené bramborové šišky s mákem a s krémem z vanilkového Lipánka
Ingredience (2 porce) 400 g brambor 0,5 lžičky soli 1 vejce 220 g hrubé mouky 1 lžíce cukru 0,5 lžíce máku 50 g Jihočeského másla 2 balení tradičního Lipánka 100 g mražených borůvek nebo lesní směsi 0,5 lžíce citronové šťávy 1,5 lžíce moučkového cukru kůra z půlky citronu
Jahodový koláč z Jihočeského jogurtu Nature
Ingredience 1,5 hrnku hladké mouky 3/4 lžičky kypřicího prášku 0,5 lžičky jedlé sody špetka soli 120 g povoleného Jihočeského másla + na vymazání formy 1 hrnek cukru 2 vejce 1/3 hrnku bílého Jihočeského jogurtu Nature 1/3 hrnku čerstvého Jihočeského mléka 10 jahod + na ozdobu 100 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání 20 g moučkového cukru
Citronové řezy s tradičním Lipánkem a drobenkou
Ingredience 100 g cukru 200 g hladké mouky + na vysypání formy 90 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 1 vejce kůra z jednoho citronu 0,5 lžičky jedlé sody 1 lžička prášku do pečiva 1 lžíce citronové šťávy 90 ml oleje špetka soli Jihočeské máslo na vymazání formy 2 citrony na ozdobu Náplň: 2 vejce 300 g tradičního Lipánka 3 lžíce citronové šťávy 30 g cukru Drobenka: 60 g Jihočeského másla 50 g cukru 60 g hladké mouky
Italské bochánky plněné tvarohovým Lipánkem
Ingredience (6 porcí) 80 ml čerstvého Jihočeského mléka 320 g hladké mouky 42 g cukru 5 g soli 3 vejce 7 g instantního droždí 90 g Jihočeského másla kůra z půlky citronu Krém: 100 ml čerstvé Jihočeské smetany 100 g tvarohového Lipánka 10 g moučkového cukru
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...