Smažené bramborové kuličky s taveným sýrem Lipánek, kukuřicí a krémovým dipem
Ingredience (2 porce)
Na kuličky:
- 1 balení taveného sýru Lipánek
- 4 větší brambory
- 1 lžička provensálských bylinek
- 1 stroužek česneku (prolisovaný)
- 3 větvičky tymiánu (otrhané lístky)
- 2 lžíce sterilované kukuřice
- 1 hrst nasekané pažitky (část nechat na ozdobu)
- špetka muškátového oříšku
- sůl, pepř podle chuti
- hladká mouka, vejce s čerstvým Jihočeským mlékem a strouhanka na obalení
- olej na smažení
Na dip:
- 2 lžíce Jihočeského žervé
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička citronové šťávy
- špetka moučkového cukru
- sůl
- pepř podle chuti
Návod na přípravu
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Po vychladnutí je nastrouháme nahrubo a smícháme v míse s taveným sýrem Lipánek, provensálskými bylinkami, česnekem, lístky tymiánu, kukuřicí, pažitkou, muškátovým oříškem, solí a pepřem.
Ze směsi tvarujeme menší kuličky a uložíme je na 30 minut do lednice, aby se zpevnily. Poté je dvakrát obalíme v trojobalu – nejprve v mouce, poté ve vejci rozšlehaném s trochou čerstvého Jihočeského mléka, a nakonec ve strouhance. Obalené kuličky necháme ještě 10 minut odpočívat v lednici. V hlubší pánvi rozehřejeme olej a kuličky smažíme dozlatova ze všech stran. Po vyjmutí je necháme okapat na papírové utěrce. Na dip smícháme Jihočeské žervé s majonézou, kečupem, citronovou šťávou, špetkou cukru, solí a pepřem. Podle chuti můžeme přidat i trochu pažitky. Kuličky podáváme teplé, s připraveným dipem a posypané čerstvou pažitkou.
Podobné recepty

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Batátové toasty s pečenou zeleninou
Ingredience batát Jihočeské pomazánkové tradiční bez laktózy zelenina k pečení (např. paprika, mrkev, cuketa) olivový olej sůl avokádo

Veselé svačinky do školy
Ingredience chléb nebo bagetka 1 tavený sýr Lipánek šunkový pažitka cherry rajčata kukuřice ředkvičky malé listy špenátu nebo bylinky

Dětská mini pizza se sýrem Lipánek 48 %
Ingredience (2 porce) 3 mini placky na pizzu nebo malé tortilly kečup na potření sušené oregano 4 plátky plátkového sýra Lipánek plátky šunky plátkový salám olivy, rajčátka, paprika rukola a špenát na ozdobu

Avokádový toast
Ingredience (1 porce) Avokádová pomazánka: 1 avokádo 1 Jihočeské žervé 1 lžíce citronové šťávy sůl, pepř Servírování: chléb několik listů špenátu slanina 1–2 vejce balkánský sýr černé sezamové semínko hrachové výhonky
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...