Sýrový quiche s taveným sýrem Lipánek, pórkem a žampiony
Ingredience
Těsto:
- 260 g hladké mouky
- 130 g Jihočeského másla
- 60 g studené vody
- špetka soli
Náplň:
- 1 Lipánek tavený sýr
- 1 Jihočeská smetana
- 5 vajec
- 250 g žampionů
- 1 menší pórek
- 2 lžíce másla
- sůl, pepř
Na dokončení:
- červená cibule
- 3 žampiony
- 50 g plátkového sýru Lipánek gouda
Návod na přípravu
Máslo nakrájíme na kostičky a zapracujeme ho do mouky se špetkou soli. Vznikne nám drobenka, kterou spojíme přidáním vody. Těsto příliš nehněteme, jakmile drží pohromadě, máme hotovo. Těsto dáme alespoň na 2 hodiny odpočinout do lednice.
Vychlazené těsto rozválíme na tenkou placku, kterou přemístíme do koláčové formy. Okraje přitiskneme k formě a seřízneme přesahy. Těsto propícháme vidličkou a přikryjeme ho pečicím papírem s fazolemi nebo jinou luštěninou. Těsto tak bude po upečení krásně rovné. Dáme ho péct na 180 °C na 10 minut.
Mezitím si připravíme náplň. V pánvi na sucho orestujeme nakrájené a oloupané žampiony. Poté přidáme máslo s pórkem a restujeme dalších 5 minut. Nakonec přidáme tavený sýr a trochu smetany, ve které sýr rozpustíme. Směs přendáme na předpečený korpus.
V misce rozmícháme vajíčka se zbylou smetanou a solí a nalijeme je na korpus. Nahoru můžeme quiche dozdobit žampiony, cibulí a sýrem.
Dáme ho péct do trouby na 180 °C na dalších 30 minut dozlatova.
Autorkou a fotografkou receptu je Michaela Poláková
Podobné recepty
Sýrové prkénko
Ingredience (6 porcí) Sýrařův výběr Tylžský sýr Sýrařův výběr Moravský bochník Madeland uzený Primator plátkový sýr Romadur Klášterní Kamadet Jihočeská niva Blaťácké zlato s vlašskými ořechy Blatácké zlato se zeleným pepřem hroznové víno, švestky, granátové jablko slané semínkové krekry, slané oplatky, pečivo čerstvý rozmarýn, tymián
Tortillové mini quiche
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 2 tortilly 6 vajec 2 lžíce Jihočeské smetany špetka soli 100 g slaniny kousek pórku (asi 10 cm)
Vánoční košíčky s Jihočeskou nivou a ořechy
Ingredience (cca 30 košíčků) 220 g hladké mouky 140 g Jihočeského másla 1 vejce špetka soli špetka pepře špetka tymiánu Náplň: 120 g Jihočeské nivy 2 lžíce medu 1 lžíce Jihočeského žervé hrst nasekaných vlašských ořechů pepř
Vánoční sýrové a šunkové rolky ze sýru Primator s jablkem a křenem
Ingredience (2 porce) 1 balení sýru Primator 1 balení kvalitní šunky 3 jablka 2 lžíce strouhaného křenu 2 lžíce Jihočeského žervé 1 lžíce majonézy 1 lžička hrubozrnné hořčice ½ lžičky dijonské hořčice 2 lžičky citronové šťávy 2 lžičky medu sůl pepř špetka tymiánových lístků salát dle chuti hrst cherry rajčat 2 lžíce olivového oleje
Vánoční stromeček se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (1 plech) 1 balení listového těsta (chlazené nebo rozmrazené) kečup oregano šunka sýr Lipánek Zlaťáček 1 vejce na potření sezam na posypání čerstvý tymián na ozdobení
Ovesná kaše se skořicí, pečenými švestkami a hruškou
Ingredience (2 porce) 150 g ovesné vločky 2 balení sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 1 lžička cukru špetka soli 8–10 švestek ½ hrušky 2 lžíce medu 1 lžíce sušeného strouhaného kokosu 1 lžíce třtinového cukru 1 lžička Jihočeského másla 1 lžička citronové šťávy 1 lžička moučkového cukru
Dokonalá turecká vejce
Ingredience (2 porce) 1 Jihočeská zakysaná smetana 4 vejce hrst čerstvého kopru 1 stroužek česneku špetka soli 2 lžíce octa Chilli máslo 4 lžíce Jihočeského másla ¼ lžičky chilli koření ¼ lžičky chilli vloček ¼ lžičky mleté papriky špetka soli
Podzimní zapečený rýžový pudink
Ingredience (2 porce): 100 g jasmínové rýže 2,5–3× vanilkové mléko Lipánek 2 lžíce Jihočeského másla (30 g) ½ lžičky skořice ¼ lžičky kardamonu ¼ lžičky kurkumy 2 vanilkové cukry 2 lžíce švestkových povidel 1 lžíce třtinového cukru na zapečení
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


