Tradiční vánočka s Lahůdkou
Každý by asi poznal, že tohle pečivo jednoznačně patří k Vánocům. Nejen název, ale i jeho chuť a vůně připomínají, že se Vánoce blíží.
Ingredience
- 375 g hladké mouky
- 120 ml polotučného Jihočeského mléka
- 2 vejce velikosti L + 1 žloutek
- 70 g cukru
- 10 g vanilkového cukru
- půlka kostky droždí
- 85 g povoleného Jihočeského másla
- kůra z půlky citronu
- 20 g mandlí
- 30 g rozinek
- 40 ml rumu
- špetka soli
- Jihočeskou Lahůdku na potření
Návod na přípravu
Mouku, teplé mléko, 1 vejce, 1 žloutek, cukr, vanilkový cukr, droždí a sůl promícháme v kuchyňském robotu hákovým nástavcem cca 5 minut. Postupně přidáme povolené máslo a promícháme. Necháme cca 30 minut kynout, přidáme rozinky, mandle a rum. Zapracujeme a necháme kynout na teplém místě 2 hodiny. Po vykynutí si vytvoříme několik pramenů, z nichž vánočku upleteme (např. ze tří či z osmi). Necháme cca půl hodiny přiklopené odležet, potřeme rozšlehaným vejcem a zbylým bílkem a pečeme při 180 °C 20-25 minut dozlatova. Vychutnat si můžete podle gusta, my doporučujeme potřít Jihočeskou Lahůdkou, Lipánkem, nebo jen tak s máslem.
Podobné recepty

Podzimní smoothie s Jihočeským čerstvým mlékem
Ingredience 1 banán 1 hruška 1 lžička kakaa 1/2 lžičky skořice 250 ml Jihočeského čerstvého polotučného mléka

Sladký dýňový chlebík s rozinkami a tvarohovým Lipánkem
Ingredience 190 g hladké mouky 1/2 lžičky jedlé sody 12 g kypřicího prášku do pečiva 150 g cukru krupice 1/2 lžičky strouhaného muškátového oříšku 1/2 lžičky perníkového koření 1/2 lžičky soli 30 g rozinek 2 vejce 300 g dýně hokaido 150 g Jihočeského másla 1 balení tvarohového Lipánka

Mandlovka s vanilkovou pomazánkou Lipánek a ovocným přelivem
Ingredience (na 12 porcí) 1 balení sladké pomazánky Lipánek 60 g cukru 500 g hladké mouky 50 g Jihočeského másla 225 ml trvanlivého Jihočeského mléka 30 g droždí sůl 1 vejce do těsta + 1 vejce na potření plátky mandlí 2 lžíce medu mražené ovoce

Zapečená dýně na mexický způsob s Jihočeským žervé
Ingredience (na 2 porce) 400 g dýně hokaido 100 g cherry rajčat 100 g konzervovaných červených fazolí 50 g sterilované kukuřice BBQ omáčka nebo kečup 1 balení Jihočeského žervé sůl pepř citron římský kmín snítka koriandru jarní cibulka nachos

Prošívaná deka s tvarohovým Lipánkem vanilka
Ingredience (na 1 plech) Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru 3 lžíce kakaa 1 prášek do pečiva 3 vejce 1/2 hrnku oleje 1 hrnek Jihočeského mléka Na mřížku: 2 balení tvarohového Lipánka příchuť vanilka 1 balení Jihočeského tvarohu 1 vanilkový pudink 1 lžíce Jihočeského mléka 1 lžíce cukru

Cheesecake do skleničky s Jihočeským tvarohem & jogurtem
Ingredience (na 4 porce) Na korpus: 140 g máslových sušenek 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 1 lžička skořice Krém: 2 balení Jihočeského tvarohu & jogurtu broskev 200 g Jihočeského žervé 2 lžíce cukru Na dochucení: 4 broskve 1 lžíce cukru 1 lžíce citronové šťávy

Wrap se sýrem Lipánek, pečenou panenkou a sušenými rajčaty
Ingredience (na 2 porce) 2 celozrnné tortilly 1 balení sýru Lipánek 200 g vepřové panenky 1 salát little gem 1 malá sklenička krájených sušených rajčat 1 sterilovaná kukuřice 2 lžíce majonézy sůl pepř olej

Rozválený croissant s tradičním Lipánkem
Ingredience (na 2 porce) 2 croissanty 30 g medu 20 g Jihočeského másla 2 balení Tradičního Lipánka ovoce dle chuti na ozdobu máta na ozdobu
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...