myslíme na příroduSýr na pánev
Madeta.cz

Tradiční vánočka s Lahůdkou

20 minut + 3 hodiny kynutí

náročnost:

přehled receptů

Každý by asi poznal, že tohle pečivo jednoznačně patří k Vánocům. Nejen název, ale i jeho chuť a vůně připomínají, že se Vánoce blíží.

Tradiční vánočka s Lahůdkou

Ingredience

  • 375 g hladké mouky
  • 120 ml polotučného Jihočeského mléka
  • 2 vejce velikosti L + 1 žloutek
  • 70 g cukru
  • 10 g vanilkového cukru
  • půlka kostky droždí
  • 85 g povoleného Jihočeského másla
  • kůra z půlky citronu
  • 20 g mandlí
  • 30 g rozinek
  • 40 ml rumu
  • špetka soli
  • Jihočeskou Lahůdku na potření

Návod na přípravu

Mouku, teplé mléko, 1 vejce, 1 žloutek, cukr, vanilkový cukr, droždí a sůl promícháme v kuchyňském robotu hákovým nástavcem cca 5 minut. Postupně přidáme povolené máslo a promícháme. Necháme cca 30 minut kynout, přidáme rozinky, mandle a rum. Zapracujeme a necháme kynout na teplém místě 2 hodiny. Po vykynutí si vytvoříme několik pramenů, z nichž vánočku upleteme (např. ze tří či z osmi). Necháme cca půl hodiny přiklopené odležet, potřeme rozšlehaným vejcem a zbylým bílkem a pečeme při 180 °C 20-25 minut dozlatova. Vychutnat si můžete podle gusta, my doporučujeme potřít Jihočeskou Lahůdkou, Lipánkem, nebo jen tak s máslem.

Na přehled receptů...

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

0
myslíme na příroduSýr na pánev

logo Facebooklogo Instagramlogo Youtubelogo Tiktok

cscsenensksk