Burger s Romadurem
Vynikající šťavnatý hamburger v domácí housce doplněný Romadurem, brusinkovou omáčkou a čerstvou zeleninou, který osloví zvláště milovníky výrazných chutí.
Ingredience
Bulka 2 ks
- 100 g hladké mouky
- 30 ml vlažné vody
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce oleje
- cukr
- 20 g droždí
- sůl
Maso 2 porce
- 400 g mletého hovězího masa
- sůl, pepř
Brusinkové chutney
- 1 jablko
- 1 dcl vody
- cukr
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- nové koření
- hřebíček
- 2 polévkové lžíce brusinek
- červený vinný ocet
- skořice
Karamelizovaná cibulka
- máslo
- červená cibule
- cukr
Další
- salát Little Gem
- Romadur
- baby špenát
- slanina
- olej
Návod na přípravu
Maso na steak osolíme, okořeníme a opečeme na oleji.
Poté si připravíme těsto na bulky.
Do velké mísy prosejeme mouku a uděláme do ní důlek. Nalijeme vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Přidáme vejce a olej. Pomalu začneme těsto od středu míchat a prohněteme. Těsto je potřeba prohníst opravdu důkladně, a to zhruba 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Správně uhnětené těsto nesmí lepit, mělo by být hladké a pružné. Přikryjeme a dáme na 1 hodinu kynout do tepla.
Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku a brusinkové chutney. Nakrájíme cibuli na jemné proužky či kolečka a osmahneme na másle. Ve chvíli, kdy je cibulka měkká a lehce zezlátlá, ji zaprášíme cukrem, který necháme rozpustit.
Na brusinkové chutney oloupeme jablko a nakrájíme na kostičky. Na střední pánvi přivedeme k varu vodu s cukrem, stáhneme teplotu, přidáme jablko, zázvor, nové koření, skořici, hřebíček, brusinky, červený vinný ocet, přivedeme zpět k varu a zvolna vaříme dalších 15 minut, dokud jablka nezkřehnou nebo se nevyvaří přebytečná voda. Vyjmeme nové koření a hřebíček.
Nyní z odleželého těsta uhněteme bulky, které necháme po naskládání na máslem vymazaný plech ještě alespoň 15 minut odležet v teple. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct. Pečeme při 220 °C 10 – 12 minut.
Než jsou hotové, na oleji opečeme plátky slaniny dokřupava.
Vychladlou bulku podélně prořízneme a jednotlivé ingredience vrstvíme ještě teplé, aby se Romadur krásně roztekl. Vrstvy děláme následujícím způsobem: spodní část bulky, salát Little Gem, brusinkové chutney, hovězí maso, Romadur, opraný baby špenát, opražená slanina, karamelizovaná cibulka a horní část bulky.
Podobné recepty

Batátové toasty s pečenou zeleninou
Ingredience batát Jihočeské pomazánkové tradiční bez laktózy zelenina k pečení (např. paprika, mrkev, cuketa) olivový olej sůl avokádo

Veselé svačinky do školy
Ingredience chléb nebo bagetka 1 tavený sýr Lipánek šunkový pažitka cherry rajčata kukuřice ředkvičky malé listy špenátu nebo bylinky

Tvarohový cheesecake bez laktózy
Ingredience (12 porcí) Na korpus: 200 g sušenek bez laktózy 70 g kokosového oleje Tvarohová náplň: 3 Jihočeské tvarohy bez laktózy 140 g cukru 3 vejce 2 žloutky kůra z poloviny bio citronu

Dětská mini pizza se sýrem Lipánek 48 %
Ingredience (2 porce) 3 mini placky na pizzu nebo malé tortilly kečup na potření sušené oregano 4 plátky plátkového sýra Lipánek plátky šunky plátkový salám olivy, rajčátka, paprika rukola a špenát na ozdobu

Buchtičky s Lipánkem Zlaťáčkem, Jihočeským žervé, šunkou a zeleninou
Ingredience (3 porce) Těsto: 300 g hladké mouky 250 g polohrubé mouky 250 ml vlažného čerstvého Jihočeského mléka 3 lžičky cukru 1 lžička soli 80 g rozpuštěného Jihočeského másla 3 vejce 30 g čerstvého droždí 50 ml slunečnicového oleje + plus na pomazání formy Náplň: 1 balení sýru Lipánek Zlaťáček 1 paprika 50 g šunky 1 Jihočeské žervé hrst nakrájené pažitky sůl pepř špetka sušeného česneku

Pistáciový baskický cheesecake s Jihočeským žervé
Ingredience 750 g Jihočeského žervé 1 hrnek cukru ¹/₄ hrnku hladké mouky 1 vanilkový lusk 1 a ¹/₄ hrnku čerstvé Jihočeské smetany 5 vajec 150g 100% pistáciové pasty

Snídaňové placky z Jihočeského cottage bez laktózy
Ingredience (3 porce) 1 balení Jihočeského cottage bez laktózy 4 vejce 1 balení slaniny 4 lžíce hladké mouky špetka sušeného česneku špetka papriky sůl pepř 2 lžíce olivového oleje hrst nasekané pažitky + na ozdobu hrst cherry rajčat hrst žampionů

Chlebíčky s Romadurem, zeleninou a bylinkovou pomazánkou
Ingredience (2 porce) 1 Romadur hrst ředkviček špetka kmínu špetka majoránky špetka sušeného česneku špetka papriky špetka sušené cibule 2 balení Jihočeského žervé hrst nakrájené pažitky a petrželky salát little gem 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce medu 1 lžička citronové šťávy sůl pepř bageta
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...