Burger s Romadurem
Vynikající šťavnatý hamburger v domácí housce doplněný Romadurem, brusinkovou omáčkou a čerstvou zeleninou, který osloví zvláště milovníky výrazných chutí.
Ingredience
Bulka 2 ks
- 100 g hladké mouky
- 30 ml vlažné vody
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce oleje
- cukr
- 20 g droždí
- sůl
Maso 2 porce
- 400 g mletého hovězího masa
- sůl, pepř
Brusinkové chutney
- 1 jablko
- 1 dcl vody
- cukr
- ½ lžičky sušeného zázvoru
- nové koření
- hřebíček
- 2 polévkové lžíce brusinek
- červený vinný ocet
- skořice
Karamelizovaná cibulka
- máslo
- červená cibule
- cukr
Další
- salát Little Gem
- Romadur
- baby špenát
- slanina
- olej
Návod na přípravu
Maso na steak osolíme, okořeníme a opečeme na oleji.
Poté si připravíme těsto na bulky.
Do velké mísy prosejeme mouku a uděláme do ní důlek. Nalijeme vodu a rozmíchané droždí s cukrem. Přidáme vejce a olej. Pomalu začneme těsto od středu míchat a prohněteme. Těsto je potřeba prohníst opravdu důkladně, a to zhruba 5 minut. Přidáme sůl a hněteme ještě dalších 5 minut. Správně uhnětené těsto nesmí lepit, mělo by být hladké a pružné. Přikryjeme a dáme na 1 hodinu kynout do tepla.
Mezitím si připravíme karamelizovanou cibulku a brusinkové chutney. Nakrájíme cibuli na jemné proužky či kolečka a osmahneme na másle. Ve chvíli, kdy je cibulka měkká a lehce zezlátlá, ji zaprášíme cukrem, který necháme rozpustit.
Na brusinkové chutney oloupeme jablko a nakrájíme na kostičky. Na střední pánvi přivedeme k varu vodu s cukrem, stáhneme teplotu, přidáme jablko, zázvor, nové koření, skořici, hřebíček, brusinky, červený vinný ocet, přivedeme zpět k varu a zvolna vaříme dalších 15 minut, dokud jablka nezkřehnou nebo se nevyvaří přebytečná voda. Vyjmeme nové koření a hřebíček.
Nyní z odleželého těsta uhněteme bulky, které necháme po naskládání na máslem vymazaný plech ještě alespoň 15 minut odležet v teple. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme sezamem a dáme péct. Pečeme při 220 °C 10 – 12 minut.
Než jsou hotové, na oleji opečeme plátky slaniny dokřupava.
Vychladlou bulku podélně prořízneme a jednotlivé ingredience vrstvíme ještě teplé, aby se Romadur krásně roztekl. Vrstvy děláme následujícím způsobem: spodní část bulky, salát Little Gem, brusinkové chutney, hovězí maso, Romadur, opraný baby špenát, opražená slanina, karamelizovaná cibulka a horní část bulky.
Podobné recepty
Sýrové prkénko
Ingredience (6 porcí) Sýrařův výběr Tylžský sýr Sýrařův výběr Moravský bochník Madeland uzený Primator plátkový sýr Romadur Klášterní Kamadet Jihočeská niva Blaťácké zlato s vlašskými ořechy Blatácké zlato se zeleným pepřem hroznové víno, švestky, granátové jablko slané semínkové krekry, slané oplatky, pečivo čerstvý rozmarýn, tymián
Tortillové mini quiche
Ingredience (2 porce) Lipánek Zlaťáček 2 tortilly 6 vajec 2 lžíce Jihočeské smetany špetka soli 100 g slaniny kousek pórku (asi 10 cm)
Pečené hrušky s medem, Jihočeskou nivou a vlašskými ořechy
Ingredience (4 porce) 4 pevnější hrušky 100 g Jihočeské nivy 45% 2 lžíce medu 50 g vlašských ořechů čerstvý rozmarýn
Vánoční košíčky s Jihočeskou nivou a ořechy
Ingredience (cca 30 košíčků) 220 g hladké mouky 140 g Jihočeského másla 1 vejce špetka soli špetka pepře špetka tymiánu Náplň: 120 g Jihočeské nivy 2 lžíce medu 1 lžíce Jihočeského žervé hrst nasekaných vlašských ořechů pepř
Vánoční sýrové a šunkové rolky ze sýru Primator s jablkem a křenem
Ingredience (2 porce) 1 balení sýru Primator 1 balení kvalitní šunky 3 jablka 2 lžíce strouhaného křenu 2 lžíce Jihočeského žervé 1 lžíce majonézy 1 lžička hrubozrnné hořčice ½ lžičky dijonské hořčice 2 lžičky citronové šťávy 2 lžičky medu sůl pepř špetka tymiánových lístků salát dle chuti hrst cherry rajčat 2 lžíce olivového oleje
Vánoční stromeček se sýrem Lipánek Zlaťáček
Ingredience (1 plech) 1 balení listového těsta (chlazené nebo rozmrazené) kečup oregano šunka sýr Lipánek Zlaťáček 1 vejce na potření sezam na posypání čerstvý tymián na ozdobení
Ovesná kaše se skořicí, pečenými švestkami a hruškou
Ingredience (2 porce) 150 g ovesné vločky 2 balení sladkého mlíčka Lipánek špetka skořice 1 lžička cukru špetka soli 8–10 švestek ½ hrušky 2 lžíce medu 1 lžíce sušeného strouhaného kokosu 1 lžíce třtinového cukru 1 lžička Jihočeského másla 1 lžička citronové šťávy 1 lžička moučkového cukru
Dokonalá turecká vejce
Ingredience (2 porce) 1 Jihočeská zakysaná smetana 4 vejce hrst čerstvého kopru 1 stroužek česneku špetka soli 2 lžíce octa Chilli máslo 4 lžíce Jihočeského másla ¼ lžičky chilli koření ¼ lžičky chilli vloček ¼ lžičky mleté papriky špetka soli
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...


