Cuketové lasagne s krémovým špenátem
Ingredience (4 porce):
- 2 cukety
- lasagne
- 200 g baby špenátu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 Jihočeská smetana
- 1 lžíce kukuřičného škrobu
- sůl, muškátový oříšek
- 2× High protein Eidam PRO
Na bešamel:
- 500 ml Jihočeského mléka
- 2 lžíce Jihočeského másla
- 2 lžíce hladké mouky
- sůl
- muškátový oříšek
Návod na přípravu
Cukety nakrájíme na podélné plátky a lehce osolíme. Na pánvi necháme rozehřát trochu oleje, přidáme prolisovaný česnek a krátce ho orestujeme. Přidáme špenát a necháme ho zavadnout. Zalijeme smetanou, ve které jsme rozmíchali kukuřičný škrob, a krátce provaříme, dokud směs nezhoustne. Osolíme a dochutíme špetkou muškátového oříšku.
Na bešamel v kastrůlku rozpustíme máslo, přidáme mouku a mícháme, dokud nevznikne jíška. Za stálého míchání přilijeme postupně mléko a vaříme do zhoustnutí. Dochutíme solí a muškátovým oříškem.
Do zapékací mísy začneme vrstvit: na spod trochu oleje, plátky lasagní, špenátová směs, plátkový Eidam, cuketa – a vrstvy opakujeme (kromě oleje). Nakonec zalijeme lasagne bešamelem. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 35–40 minut, dokud povrch nezezlátne.
Tip: Pro fit verzi je možné vynechat lasagne a vrstvit jen cuketu, špenát a sýr – vznikne tak lehčí, nízkosacharidová varianta.
Podobné recepty

Sýrové rolky z toastového chleba
Ingredience: toastový chléb Lipánek gouda Jihočeské máslo Dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt nebo Jihočeská zakysaná smetana bylinky (pažitka, petrželka) sůl, pepř

Čerstvý sýr panýr podle Josefa Maršálka
Ingredience 2 l mléka šťáva z jednoho citronu

Palačinky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 500 g Jihočeské čerstvé mléko 50 g voda 250 g hladké mouky 4 vejce M 50 g rozpuštěného Jihočeského másla 20 g cukru krupice 2 g soli Na dokončení: kapka oleje oblíbená zavařenina, džem, čokoládová anebo jiná pomazánka

Dukátové buchtičky podle Josefa Maršálka
Ingredience Těsto: 400 g hladké mouky 250 g Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 1 vejce M 70 g Jihočeského másla 75 g cukru krupice 5 g soli 15 g droždí 1 g muškátového oříšku Krém: 1 l Jihočeského čerstvého plnotučného mléka 4 žloutky M 80 g cukru krupice 50 g Jihočeského másla 30 g kukuřičného škrobu 1 vanilkový lusk Na dokončení: 100 g rozpuštěného Jihočeského másla muškátový oříšek

Batátové toasty s pečenou zeleninou
Ingredience batát Jihočeské pomazánkové tradiční bez laktózy zelenina k pečení (např. paprika, mrkev, cuketa) olivový olej sůl avokádo

Veselé svačinky do školy
Ingredience chléb nebo bagetka 1 tavený sýr Lipánek šunkový pažitka cherry rajčata kukuřice ředkvičky malé listy špenátu nebo bylinky

Dětská mini pizza se sýrem Lipánek 48 %
Ingredience (2 porce) 3 mini placky na pizzu nebo malé tortilly kečup na potření sušené oregano 4 plátky plátkového sýra Lipánek plátky šunky plátkový salám olivy, rajčátka, paprika rukola a špenát na ozdobu

Avokádový toast
Ingredience (1 porce) Avokádová pomazánka: 1 avokádo 1 Jihočeské žervé 1 lžíce citronové šťávy sůl, pepř Servírování: chléb několik listů špenátu slanina 1–2 vejce balkánský sýr černé sezamové semínko hrachové výhonky
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...