Jahodové kynuté knedlíky s vanilkovou omáčkou
Ingredience
- 500 g polohrubé mouky
- ½ čerstvého droždí
- 250 ml Jihočeského mléka
- 25 g cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- čerstvé nebo mražené jahody
Vanilková omáčka:
- 1 ks Lipánek vanilková pomazánka
- 100 ml Jihočeské smetany
Na dokončení:
- rozpuštěné Jihočeské máslo
- moučkový cukr
Návod na přípravu
Rozdrobené droždí zasypeme cukrem, lžicí mouky a přidáme trochu vlažného Jihočeského mléka. Vznikne nám tak kvásek, který necháme vzejít asi 15 minut pod utěrkou. Hotový kvásek přidáme k mouce, zbylému mléku, cukru, vejci a soli. V robotu vypracujeme hladké těsto, které se bude odlepovat od stěn mísy, a necháme ho opět pod utěrkou hodinu kynout.
Těsto vyválíme na širší placku a nakrájíme nožem na čtverce. Jahody v těstě obalíme a vytvarujeme v kulaté knedlíky. Vytvořené knedlíky necháme dalších 15 minut nakynout na pomoučněném válu. Poté je vaříme v páře asi 10 minut podle velikosti.
Mezitím si připravíme vanilkovou omáčku. V kastrůlku na středním plameni rozmícháme Lipánek vanilkovou pomazánku se smetanou.
Knedlíky podáváme s vanilkovou omáčkou, moučkovým cukrem a rozpuštěným máslem.
Podobné recepty
Mini pizza do krabičky se sýrem Lipánek
Ingredience 1 balení sýru Lipánek 30% 500 g hladké mouky 250 ml vlažné vody 3 lžíce olivového oleje 10 g čerstvého droždí 1 lžička cukru 1 plechovka drcených rajčat špetka oregana špetka sušeného česneku sůl pepř 1 hrst čerstvé bazalky 2 párky 1 žlutá paprika 6 cherry rajčat 1 hrst kukuřice ½ zelené natě pórku
Bublanina s Lipánkem bez laktózy a meruňkami
Ingredience 250 g Lipánka bez laktózy 280 g polohrubé mouky + na vysypání formy 1 kypřicí prášek 180 g moučkového cukru + na ozdobu 150 ml oleje + na vymazání pečicí formy 2 vejce čerstvé meruňky nebo jiné sezónní ovoce
Salát s glazovanou dýní, Sýrem na pánev, granátovým jablkem, ořechy a medovo-jogurtovým dresinkem
Ingredience 2 balení Sýru na pánev 1 dýně Hokkaidó 1 granátové jablko 2 saláty little gem 1 hrst lístků červené řepy 3 lžíce medu 5 větviček tymiánu 1 hrst plátkovaných mandlí 200 g Jihočeského bílého jogurtu Nature sůl pepř 2 lžíce olivového oleje špetka sušeného česneku 1 hrst petrželových listů
Studený bramborový krém s Jihočeským syrečkem
Ingredience 1 balení Jihočeského syrečku 6 brambor 1 cibule 1 pórek 2 stroužky česneku 3 bobkové listy 2 litry zeleninového vývaru 200 ml čerstvé Jihočeské smetany ke šlehání sůl pepř 2 špetky muškátového oříšku 1 lžička uzené papriky 1 lžička sušeného česneku špetka mletého kmínu 6 lžic olivového oleje 2 lžíce Jihočeského másla 1 hrst pažitky
Mléčný koláč
Ingredience 1,5 l čerstvého plnotučného Jihočeského mléka 130 g hladké mouky + na posypání formy 300 g cukru 100 g solamylu 50 g Jihočeského másla + na potření formy 2 lžičky vanilkové pasty 4 vejce 2 lžíce vody 1 lžička skořice 20 g moučkového cukru 1 banán 90 g Jihočeského žervé ovoce na ozdobu
Sýrové rizoto s kuřecím masem
Ingredience (2 porce) 1 Lipánek jemný sýr kuřecí prsní nebo stehenní řízky 1 hrnek rýže Arborio (250 g) 4 lžíce Jihočeského másla 1 cibule 2 stroužky česneku 150 ml bílého vína 1 l kuřecího vývaru 2 hrsti špenátu sůl, pepř
Portobello hamburger s Jihočeskou nivou
Ingredience (4 porce) 1× Jihočeská niva 60 % 4 hamburgerové housky 4 žampiony portobello 1 lžíce olivového oleje salát rajče 2 cibule 1 lžíce Jihočeského másla 1 lžíce třtinového cukru 3 lžíce majonézy 1 lžíce kečupu 2 kyselé okurky 1/2 mleté papriky sůl, pepř
Pikantní medový Sýr na pánev
Ingredience (2 porce) Sýr na pánev klasik Jihočeské žervé celozrnná houska hruška hrst vlašských ořechů Na pikantní omáčku: 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce medu 1 lžíce sójové omáčky 1 lžička chilli vloček
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...