Zapečené sýrové batáty s Jihočeským Lipnem
Ingredience (4 porce)
- 4 menší batáty
- 70 g Jihočeské Lipno extra smetanové
- 50 g slaniny
- 70 g sušených rajčat
- 2 stroužky česneku
- 50 g špenátu
- 50 ml Jihočeské smetany
- ½ lžičky uzené papriky
- sůl, pepř
Návod na přípravu
Batáty omyjeme, lehce potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na 190 °C asi 55 minut.
Slaninu nakrájíme na kostičky a dáme chvilku smažit na pánev. Poté přidáme nakrájená sušená rajčata, prolisovaný česnek, papriku a další minutku restujeme. Pak přidáme Lipno a smetanu, a když se Lipno rozpustí, ještě špenát. Dle chuti můžeme dosolit.
Batáty podélně rozpůlíme, vydlabeme z nich lžící vnitřek (necháme asi centimetrové okraje) a naplníme je připravenou směsí. Do některých batátů můžeme dát náplně méně a do důlku klepnout vajíčko.
Takto připravené batáty dáme zpět na plech, pokapeme je olivovým olejem a pečeme dalších 15 minut.
Autorkou a fotografkou receptu je Michaela Poláková
Podobné recepty
Špízové tousty s Jihočeským Lipnem
Ingredience (1 porce) 4 toastové chleby Jihočeské Lipno šunka sýr 4 cherry rajčata Na doplnění: ovoce zelenina
Těstovinový salát s Jihočeským cottagem
Ingredience (4 porce) 200 g těstovin ½ okurky 10 cherry rajčat 3 lžíce kukuřice 3 lžíce nakrájených oliv čerstvé bylinky 1 Jihočeský cottage 2 lžíce olivového oleje šťáva z ½ limetky 1 lžíce Jihočeského bílého jogurtu Nature 1 lžíce majonézy sůl, pepř
Sýrové muffiny
Ingredience (10 porcí) 250 g hladké mouky 2 lžičky prášku do pečiva 150 g Jihočeského bílého jogurtu Nature 100 g Jihočeského mléka 2 vejce 2 lžíce olivového oleje 1 balení sýru Lipánek 100 g slaniny 6 g soli čerstvé oblíbené bylinky
Kuskus se zeleninou a taveným sýrem Lipánek
Ingredience (2 porce) 250 g kuskusu 5 trojúhelníčků taveného sýra Lipánek 3 lžíce olivového oleje 1 balení mražené zeleniny (dle chuti) 1 lžíce čerstvé Jihočeské smetany sůl pepř čerstvý špenát špetka růžového pepře
Bruschetta se steakem, Jihočeskou nivou Caesar a marmeládou s cibulí a rajčaty
Ingredience (2 porce) 1 balení Jihočeské nivy Caesar 1 chiabatta (bageta) 200 g hovězího steaku (flank nebo veverka) 4 větší cibule olivový olej 1 lžíce balsamica 1 lžička třtinového cukru 10 cherry rajčat sůl pepř 2 stroužky česneku 50 g Jihočeského másla větvička tymiánu hrst pažitky
Roláda z mletého masa se sýrem Primator od Madety, špenátem a slaninou
Ingredience (4 porce) 500 g mletého masa (mix hovězího a vepřového masa) ½ vaničky špenátu 1 balení sýru Primator od Madety 1 balení slaniny 5 vajec 200 ml čerstvé Jihočeské smetany 2 hrsti strouhanky 150 g Jihočeského másla + 1 lžíce sůl pepř 1 lžička sušeného česneku 1 lžička uzené papriky 1 kg brambor 300 ml čerstvého Jihočeského plnotučného mléka 1 hrst pažitky 2 lžíce majonézy šťáva z půlky citronu
Syrečkový tatarák s dresinkem z Jihočeské zakysané smetany
Ingredience (2 porce) 2 balení Jihočeského syrečku 1 chilli paprička ½ červené cibule 2 lžíce piva 3 lžíce nasekané pažitky 2 lžíce Jihočeské tradiční zakysané smetany 2 lžíce olivového oleje 1 lžíce dijonské hořčice 1 lžička worchesteru ředkvičky ½ lžičky sladké papriky sůl pepř ½ lžičky kmínu česnek chléb olej
Kuřecí wrapy s Lipánkem Zlaťáčkem
Ingredience: 4 tortilly 2 kuřecí prsa 2 ks Lipánka Zlaťáčka hlávkový nebo ledový salát paprika rajče Česnekový dip: 1 Jihočeský Nature bílý jogurt bylinky 2 stroužky česneku sůl, pepř
Kdo jsme?
Jsme největším zpracovatelem mléka v České republice s tradicí od roku 1837, se sídlem v malebné krajině jižních Čech.
VÍCE O MADETĚ...
Co vyrábíme?
V našem portfoliu najdete téměř 200 poctivých produktů z českého mléka. Tvarohy, sýry, jogurty a řadu dalších.
PRODUKTY OD MADETY...
Kde nás koupíte?
KDE KOUPIT VÝROBKY OD MADETY...